Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neskôr rád odídem

.jaroslav Daniška .časopis .týždeň doma

S producentom Patrikom Paššom o tom, či vidí konflikt záujmov medzi svojím pôsobením vo fonde a svojou producentskou činnosťou.

.ste majiteľom úspešnej producentskej firmy a zároveň predsedom Rady AVF narábajúceho s verejnými zdrojmi. Nemyslíte si, že tým fond poškodzujete?
Keď pred pár rokmi prišlo k totálnej genocíde slovenskej filmovej tvorby, rozpadla sa Koliba, STV bola nefunkčná a investície do filmu sa prepadli na úroveň Albánska, bolo treba niečo urobiť so systémom, zmeniť ho a vytvoriť podmienky na tvorbu a tvorcov. Preto som sa dlhodobo podieľal na zmene tohto systému, učili sme sa, ako to funguje v zahraničí a niečo sme začali robiť. Som teda súčasťou toho, čo viedlo k vzniku fondu. Fond je postavený na odbornosti ľudí, ktorí vedia, ako veci pozitívne ovplyvniť. Keď sa operácia pacienta dokončí, tak môžem pokojne odísť. Všetko, čo robím, je len podmienka, aby som nielen ja, ale všetci ostatní mohol tvoriť.
.riešime však problém konfliktu narábania s verejnými zdrojmi a súkromnými záujmami. Nemyslíte si, že je problém, ak v odborných komisiách sedia ľudia ako pán Jaroš, ktorí sú úzko prepojení s vašou firmou?
Dal som si záležať, aby som v ničom neporušil zákon. Fond funguje na princípe parlamentnej demokracie. Odborné komisie sú akoby ministerstvá, rada predstavuje parlament, ktorý určuje pravidlá. Oddelili sme výkonnú a koncepčnú moc, celý fond je založený na deľbe moci.
.to je v poriadku, ale prob - lém je, že tie oddelené moci sú prepojené osobami, ako napríklad pána Jaroša s vami.
Slovenský audiovizuálny priestor je príšerne malý a teda všetci sú tu s niekým prepojení. Sami ste povedali, že Trigon je veľká producent - ská firma, ročne zamestnávame 800 až 900 subjektov, väčšina ľudí v tom biznise teda s Trigonom logicky nejakú väzbu má.
.ale pán Jaroš bol do januára 2010 vaším spoločníkom, a to je iná úroveň ako 800 subjektov.
Osobne som bol proti tomu, aby pôsobil v odbornej komisii. Ani som ho nenavrhol, ani som za neho nehlasoval. Očakával som, že sa tento problém otvorí, preto moju podporu nedostal.
.ako vysvetlíte, že odborné komisie schválili všetky projekty, ktoré Trigon predložil?
Ako ste povedali, sme úspešná firma, ktorá dlhodobo aj v minulosti realizovala veľa úspešných projektov a som rád, že s mojou firmou aj naďalej spolupracujú najúspešnejší tvorcovia.
.nemyslíte si, že to poškodzuje dôveryhodnosť fondu?
Hovoríme o výsledkoch jedného kola, ale uisťujem vás, že Trigon nezískal väčšiu podporu než vminulosti. Pre moju firmu predstavujú verejné zdroje asi 15-20 percent financií, nie sme teda od toho bytostne závislí ako ľudia, ktorí teraz píšu o fonde kritické články. A uisťujem vás, že nemienim prekročiť hranicu, že uletíme a Trigon sa stane nenásytný. V skutočnosti teraz firma na moju prítomnosť v Rade skôr dopláca. Keď bude systém fungovať a nebude možné, aby ho ohrozil nejaký subjekt alebo jednotlivec, rád odídem.
.jeden projekt vám však riaditeľ Šmatlák nakoniec zastavil. Dôvodom bolo, že vaša firma sa uchádzala o štátne peniaze na projekt druhýkrát, hoci by mala žiadať už o peniaze na realizáciu.
Robí to tak každý, na film sa totiž naraz neposkytne dostatok peňazí. Aby mohol byť vývoj projektu do realizácie dokončený a scenár pripravený do nakrúcania, potrebujete podľa náročnosti 900-tisíc až 1,5 milióna korún, žiadali sme asi o 50 percent tejto sumy, aby sme vytvorili pánom Nvotovi a Dušekovi podmienky na dokončenie práce.
.spomenuli ste, že sa obávate, že by mohol fond zničiť jeden človek. Dnes je to možné?
Nie všetko je možné vymedziť zákonom, niektoré priority, mechanizmy a hodnotiace kritériá sa musia ako systém postaviť, aby dlhodobo a stabine fungoval. Obávam sa, že prílišná koncentrácia moci môže zničiť akýkoľvek dobre mienený zámer. V revolučných časoch však „diktátor“ potrebný je, práve preto, aby potom mohla prísť demokracia.
.vy sa cítite ešte ako diktátor alebo ste už demokrat?
(Smiech.) Neviem. Snažím sa, aby tento systém fungoval a pracujem na tom spolu s ďalšími ľuďmi ako jeden z jeho konštruktérov. Aj ja ako filmár som závislý od toho, aby fungoval. Bez verejných zdrojov tu filmy vznikať nebudú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite