Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Emisie na pokračovanie
Kauza predaja teplého vzduchu má novú etapu. Z nejasného klbka ľudí okolo záhadnej firmy Interblue Group sa vynoril „ukecaný“ projektový manažér Rastislav Bilas. Zvolal tlačovku a prekvapil médiá otvorenosťou aj informáciami. Obvinil úradníkov na ministerstve životného prostredia, že s emisiami obchodovali naivne a amatérsky, pretože mali nekvalitné zmluvy. Priznal, že garážová firma na obchode zarobila niekoľko desiatok miliónov eur. Od vlády totiž emisie kúpila za 5 eur a predali ich japonským firmám za viac ako 8 eur. Vysvetlil aj vlastnícke vzťahy vo firme, na ktoré štátni úradníci nevedeli rok prísť. Podľa Bilasa bola Jana Lütken len úradníčka, ktorá zastupovala skutočného vlastníka Interblue  Mareka Pleyera. Kto je ten muž? Venuje sa privátnemu bankovníctvu a golfu a pravdepodobne je aj šikovný lobista s dobrými kontaktmi.  Ďalšou zaujímavou postavou v celom obchode je projektový manažér garážovej firmy Norbert Havalec. Ten pracoval ako poradca ministra životného prostredia Jaroslava Izáka, ale neskôr aj pre Interblue Group. Havalec má podľa denníka Sme väzby aj na šéfa SNS Jána Slotu. Za analýzu trhu s emisiami si Havalec vyinkasoval od Interblue Group pol milióna eur. On poradil ministerstvu, aby emisie predávalo rýchlo, lebo očakával, že ceny pôjdu dole. Denník Sme uvádza, že on je pravdepodobne človek, ktorý celý obchod vymyslel a Pleyer naň zohnal iba peniaze. Spolupáchatelia budú asi aj medzi akože neschopnými úradníkmi na zelenom ministerstve.
V súvislosti s predajom slovenských emisií už vedú vyšetrovanie pre podozrenie z prania špinavých peňazí aj švajčiarske úrady. Švajčiari totiž zaznamenali podozrivý bankový prevod medzi účtami Interblue Group a schránkovou firmou Crataegus Development v karibskom daňovom raji Belize. V prípade figuruje aj Havalec, ktorý je spojený s karibskou firmou Crataegus. Tá pravdepodobne mala preprať zisk z predaja emisných kvót.
Premiér Fico aj súčasný minister životného prostredia Jozef Medveď nové skutočnosti v prípade predaja emisií nekomentujú. Je to úspešná taktika, ale nedá sa využívať donekonečna. Dnes je už jasné, že pravdepodobne museli vedieť, kto stojí za garážovou firmou. Navyše, doteraz neboli schopní vymôcť od garážovej firmy 15 miliónov eur, ktoré mala vyplatiť za zelené schémy.
.jr

Za Smer

Slovenskí odborári sa rozhodli vo voľbách podporiť stranu Smer. Šéf Konfederácie odborových zväzov to zdôvodnil tým, že program Ficovej strany je pre nich zárukou pokračovania budovania sociálneho štátu. Presvedčilo ich vraj to, že Smer „nepripustil zmenu Zákonníka práce napriek atakom opozície“.  Dúfajme, že radoví odborári budú mať viac rozumu ako ich predáci.
.jm  

Zmeny v Pravde

Novým riaditeľom Pravdy sa stal Karol Biermann, bývalý šéf bratislavského letiska, ktorý musel z funkcie odísť pre kontakty s J&T na jachte v Monaku. Novou šéfredaktorkou je Nora Slišková, bývalá šéfredaktorka Žurnálu. Tá si doniesla do Pravdy aj svoj tím ľudí,   vyhlásila v Pravde stop bulváru a návrat k tomu, čo čitatelia čakajú. Počkáme, uvidíme.
.eč

Sadiki na úteku

Kosovský Albánec so slovenským pasom Baki Sadiki, ktorého hľadá slovenská polícia, sa podľa denníka Pravda nachádza v Albánsku. Sadiki, ktorý si tyká s bývalým ministrom spravodlivosti a šéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom, je obvinený z prechovávania drog a obchodovania s nimi a v prípade dokázania viny mu hrozí až doživotný trest. K tomu však, pravdepodobne, nikdy nedôjde.
.jd

Bez poplatkov?

Mýtny systém sa dá obísť. Denníku SME to vraj potvrdili dopravcovia. Podvod má fungovať tak, že rušička signálu GPS, umiestnená v kamióne, preruší satelitný signál, takže palubná jednotka nepošle do centrály firmy, ktorá prevádzkuje mýtny systém údaje, koľko spoplatnených úsekov kamión prešiel. Šéf mýtnej polície v rozhovore pre SME povedal, že nie je technik, ale policajt.
.tg

Šoth riaditeľom SND

Novým generálnym riaditeľom SND sa po piatkovom výberovom konaní stal Ondrej Šoth, doterajší riaditeľ baletu Štátneho divadla v Košiciach. Komisia si vypočula osem uchádzačov. Šoth predniesol emotívny prejav, v ktorom sa vyznal z lásky k divadlu. Dojal viacerých členov komisie. To, či bude funkciu zvládať aj manažérsky, sa ukáže v nasledujúcich mesiacoch, lebo SND potrebuje riešiť akútne problémy, ako je veľký pokles návštevnosti v opere.
.eč


Štefan Harabin/
Vedenie Najvyššieho súdu obmedzilo sudcom prístup na internet. Súd vraj musel zabrániť prístup na stránky, ktoré nemajú nič spoločné s prácou na úrade. E-maily sudcov či administratívnych zamestnancov vraj v žiadnom prípade nikto nekontroluje a pracovníci sa nemajú čoho obávať.  

Glen Hanlon/
Kanaďan vystrieda Jána Filca a od 1. apríla tohto roku bude novým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie. Hanlon v minulosti trénoval klub NHL Washington Capitals a viedol aj bieloruskú reprezentáciu. Neskôr pôsobil ako tréner Dinama Minsk.

Dmitrij Medvedev/
Ruský prezident navštívi v apríli Bratislavu. Mal by sa stretnúť s prezidentom  Gašparovičom aj s premiérom Ficom. Hoci presný program ešte nie je zverejnený, návšteve by mala dominovať spomienka na koniec druhej svetovej vojny. Dúfajme...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite