Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Harabin a Sadiki
Slovenská polícia pátra po kosovskom Albáncovi Bakim Sadikim, ktorého podozrieva z drogovej trestnej činnosti. Sadiki má slovenský pas, na Slovensku aj podnikal a jeho rodina býva vo Vysokých Tatrách. Občianstvo získal v roku 2002, hoci v roku 1996 mal byť zo Slovenska vyhostený. Vtedajší minister Ľudovít Hudek za HZDS však trest zmiernil. Prokuratúra Albánca obvinila z údajného obchodovania s heroínom v objeme 120 kilogramov. Podľa predstaviteľov prokuratúry mal organizovať dovoz drog z Turecka do Poľska a na Slovensko, odkiaľ sa následne mali distribuovať na Západ. Ak by Sadikimu bola tá trestná činnosť preukázaná, hrozil by mu trest 20-25 rokov väzenia, alebo doživotie. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka vyhlásil, že hľadaný Albánec sa na osemdesiat percent nachádza v Európe, krajinu však konkretizovať odmietol. Sadiki sa stal na Slovensku pred časom verejne známy, keď niektoré média zverejnili prepis telefonického rozhovoru z 90. rokov medzi ním a exministrom spravodlivosti a súčasným šéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Obidvaja si v ňom tykali a Sadiki Harabina pozýval na návštevu. Šéf Najvyššieho súdu tvrdí, že v pozadí jeho spájania so Sadikim je diskreditačná kampaň, ktorú proti nemu organizuje podpredseda KDH Daniel Lipšic. Ten mu odkázal, že ho nemusí nikto diskreditovať, pretože sa vie najlepšie zdiskreditovať sám. 
Harabinovo meno sa však minulý týždeň neskloňovalo len v súvislosti so Sadikim. Disciplinárne pojednávanie voči jednému z jeho kritikov, sudcovi Najvyššieho súdu Jozefovi Kanderovi, monitorovali aj zahraniční diplomati. Osobne sa na ňom zúčastnil britský veľvyslanec na Slovensku. Harabin navrhol Kanderu preradiť za prieťahy v konaní na súd nižšieho stupňa. Malo ísť o prieťahy v štyroch prípadoch, disciplinárny senát ho však uznal vinným len v dvoch veciach a potrestal ho iba 15-percentnou zrážkou z jednomesačnej mzdy.  Sudca Kandera napriek tomu označil verdikt disciplinárneho senátu z princípu za nespravodlivý a na mieste sa voči nemu odvolal. Po skončení pojednávania Kandera pre médiá povedal, že slovenská justícia je ťažko zasiahnutá a potrvá dlho, kým sa z toho dostane. Na otázku, čím je zasiahnutá, odpovedal, že vírusom a dodal. „Mali sme taký vírus H1N1. Tento má podobné iniciálky.“
.jm
Deti a kampaň
Zostrujúca sa volebná kampaň v Maďarsku i na Slovensku zasiahla aj žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Po výroku maďarského prezidenta o tom, že by sa tie deti mali slovenčinu učiť ako cudzí jazyk, urazene a prehnane zareagoval nielen Fico, ale príležitosť neprepásol ani Slota. Žiada stiahnuť nášho veľvyslanca v Maďarsku. Minister školstva za SNS posiela na juh školských inšpektorov.
.eč
Benzín a ochrankári
Minister vnútra Kaliňák a policajný prezident Packa budú členom parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť vysvetľovať údajné podvody s benzínom na Úrade pre ochranu ústavných činiteľov. Šoféri ÚOÚČ vraj vo veľkom podvádzajú na spotrebe benzínu. Jeden z pracovníkov už vypovedal na sekcii kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra a podal trestné oznámenie na generálnu prokuratúru. 
.tg
Idú do toho
O priazeň voličov sa bude snažiť 18 politických strán a hnutí, ktoré spolu navrhli 2 401 kandidátov na poslancov. Po stopäťdesiat kandidátov ponúkajú štyri politické strany. Ústredná volebná komisia má kandidačné listiny zaregistrovať do 3. apríla. Nezaregistrované subjekty majú tri dni na to, aby sa odvolali na Najvyššom súde. Kandidatúra sa dá stiahnuť do 48 hodín pred voľbami.
.tg
Takže nevinný
Bývalý starosta Rače Pavol Bielik je nevinný, rozhodol Špecializovaný trestný súd. Vo februári minulého roka Bielika odsúdili na päť rokov, ale v novembri Najvyšší súd vec vrátil na prerokovanie. „Rozsudok nie je dobrým signálom pre potenciálnych oznamovateľov korupcie, pretože je tu riziko, že aj v prípade, že budú hovoriť pravdu, sa to môže otočiť proti nim,“ povedal prokurátor Hrivnák.
.tg
Bez práce
Nezamestnanosť sa na konci februára vyšplhala takmer na 13 %. Úrady práce evidovali vo februári vyše 348-tisíc ľudí bez práce. Je to najvyššia miera nezamestnanosti od roku 2005. Vláda sa tie čísla snaží relativizovať. Premiér vyhlásil, že nárast nezamestnanosti je v rámci EÚ priemerný. Eugen Jurzyca z SDKÚ však tvrdí, že podľa štatistík Eurostatu nezamestnanosť na Slovensku rastie rýchlejšie ako v iných európskych krajinách. Oproti Poľsku je nárast až trojnásobný.
.jr
Ivan Gašparovič
Prezident republiky myslí národne a cíti sociálne. V prípade vlasteneckého zákona vyhral zrejme cit, pretože Gašparovič sa rozhodol normu nepodpísať. Anna Belousovová a Rafael Rafaj veria, že parlament zákon opätovne schváli, Ján Slota je skôr pesimistom. 
Daniel Krajcer 
Moderátor sa predsa len rozhodol pre politiku, opustil Tv JOJ a dnes je päťkou na kandidátke Sulíkovej SaS. Krajcer politickú kariéru zvažoval dlhšie, už začiatkom roka hovoril s Ivetou Radičovou o jej vstupe do SaS, ale až do začiatku marca robil politické talkšou.
Pavol Polanský 
Zakladateľská osobnosť slovenského džezu, milovník a šíriteľ dobrej hudby, dlhoročný hudobný riaditeľ rádia Ö3 Pavol Polanský zomrel vo veku 84 rokov vo Viedni, ktorá mu bola od augusta 1968 domovom. „Genialer Jazzproducer”, napísali o ňom výstižne rakúski kolegovia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite