Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bez Mečiara, Bugára a Slotu

.jaroslav Daniška .časopis .týždeň doma

V slovenskom parlamente nebude po voľbách chýbať iba predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda.

Možné však je, že skončia aj ďalší stranícki predsedovia a slávnostná májová schôdza NR SR bude posledná aj pre Vladimíra Mečiara, Jána Slotu či Bélu Bugára. Všetci traja predsedovia si totiž účasťou v budúcom parlamente nemôžu byť istí. Ako by taký parlament vyzeral? A čo by to znamenalo pre budúcnosť ich strán? Ak by sa potvrdila predpoveď politológa Martina Kuglu, najbližšie má k odchodu mimo parlament HZDS. Kugla v Pravde nedávno pripomenul, že HZDS získalo v každých parlamentných voľbách po roku 1998 menej, ako ukazovali predvolebné prieskumy. Je teda dosť dobre možné, že koniec HZDS je bližšie, než sa zdá. A hoci sa celé 90. roky špekulovalo, kto koľko dokáže vyťažiť z konca HZDS, dnes je isté, že za zmienku stojí iba jeden dedič a jeho meno je Robert Fico. HZDS už dlho nereprezentuje žiadne spoločenské idey či záujmy, táto strana preto nevyhnutne skončí s tým, ako skončia štátne dotácie a iné príjmy. Predtým, než sa jej zvyšky pripoja k Smeru, ešte bude prežívať pár župných a obecných poslancov a jeden symbol v Trenčianskych Tepliciach, inak nič. Nie je na to ani dôvod. 
Až prekvapivo podobne môže dopadnúť Bugárov Most. Hoci sú medzi tými stranami zásadné rozdiely a Most reprezentuje slovensko-maďarské porozumenie, aj tu platí, že stranu robí jej predseda. A ak Bugár prehrá, bude to asi znamenať jeho koniec. 
Najlepšie je na tom z tohto hľadiska SNS. Slota už jeden odchod mimo parlament prežil a ak nacionalizmus nebude reprezentovať aj niekto ďalší, dokáže sa vrátiť opäť. Predpoklady na to má. 
Čo to znamená pre slovenskú politiku? Pravica bude po voľbách o poznanie spoločensky liberálnejšia, menej ochotná kritizovať Brusel (najväčším kritikom už nebude KDH, ale SaS) a ak jej bude chýbať Bugár, tak aj dištancovanejšia od Maďarov. Na ľavici to bude stabilnejšie. Ak by aj Mečiar so Slotom Ficovi chýbali, dokáže ich účinne suplovať. Ak sa však Ficovi nechtiac podarí Slotu alebo Mečiara zničiť, povedie to k zaujímavej diskusii, či je to Ficova historická zásluha, alebo prehra, za ktorú musela celá spoločnosť zaplatiť privysokú cenu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite