Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Nedávno v televízii opakovali starší Fincherov film Hra s Michaelom Douglasom v hlavnej úlohe.

Áno, to je ten o tom unudenom multimilionárovi, čo si môže dovoliť kúpiť všetko na svete, a tak má jeho brat (Sean Penn) problém s výberom darčeka k narodeninám. Daruje mu adrenalínovú hru bez jasných pravidiel, v ktorej oslávenec takmer príde o kariéru, bohatstvo, postavenie, slobodu aj o krk. 
Kto by to bol povedal, že ubehne sotva trinásť rokov od filmovej premiéry a človek si bude môcť prvú nesmelú verziu podobnej hry pre milovníkov originálnych adrenalínových zážitkov reálne objednať. Za priateľskú cenu 900 eur si môžete u francúzskej firmy Ultime Réalité objednať únos. Pravda, za tú cenu dostanete len základný balík, ktorý zahŕňa prepadnutie, zviazanie a uväznenie na štyri hodiny. Za špeciálne požiadavky, ako napríklad vyslobodenie helikoptérou, si už treba poriadne priplatiť. Ako uvádza 28-ročný zakladateľ firmy Georges Cexus, vymyslieť sa dá všeličo, i keď nikto nie je uväznený dlhšie ako 11 hodín, pretože aj novosť tohto zážitku u klientov po čase vyprcháva. Od polovice januára si ich služby objednávajú denne až dvaja zákazníci, zväčša vrcholoví manažéri. Vo výhľade sú aj ďalšie služby, ako stráviť noc v márnici či zúčastniť sa na vlastnom pohrebe. S dvoma prižmúrenými očami by sa to dalo nazvať bizarným psychoterapeutickým postupom, ako klienta postaviť tvárou v tvár jeho najväčším obavám, a tak ho navždy zbaviť strachu. Každému jeho vlastné peklo na mieru a na faktúru. 
Podľa hovorcu francúzskej polície, pokiaľ vopred upozornia miestnu posádku, čo sa bude diať, tak je všetko v poriadku, lebo so súhlasom klienta nejde o žiadny trestný čin. Čo na to náhodní svedkovia, ktorí si adrenalínovú atrakciu neobjednali, ani neabsolvovali lekársku prehliadku, to som sa nedočítala.
Mám pocit, že sa pomaly, ale isto presúvame od otázky, čo je ešte normálne a morálne, k otázke, či to, čo vidíme, cítime a prežívame, je naozaj alebo len tak akože. Nezabúdajme, že dva roky po filme Hra mal premiéru film bratov Wachovskovcov. Vitajte v Matrixe, priatelia. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite