Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Pokiaľ Jamie Oliver s uličníckym šarmom oslňoval divákov jednoduchou a zdravou talianskou kuchyňou, ukazoval mužom, aké je varenie zábavné a sexy, dalo sa to brať ako záslužná osvetová práca zlepšujúca nielen fyzické, ale aj duševné zdravie divákov.

Lenže čas nezastavíš. Jamie sa divákom okukal, každá televízia má už nejakého štramáckeho kuchára bez čapice. Navyše zostarol a s vekom prišla potreba zanechať na tomto svete niečo zásadné a trvalejšie ako pár skvelých receptov. A tak začal vymýšľať sociálne projekty.
Najprv chcel pred kamerami vo vyhlásenej reštaurácii naučiť variť a vôbec pracovať skupinku nezamestnaných a nevzdelaných mladých ľudí. Bolo na ňom vidieť sklamanie z nevďaku mnohých, ktorým dal šancu, ale nevzdal to, založil nadáciu a v súčasnosti skončila jeho kurz už siedma skupina, aj keď už bez televíznych kamier.
Potom sa vrhol na nezdravé stravovanie detí a chcel zmeniť školské jedálne v Británii. Keď sa však vypli kamery, školy aj fotogenicky nadšené deti sa vrátili k svojim starým stravovacím zlozvykom. Pochopil, že koreň problému je už v rodičoch, ktorí deťom dávajú jesť nezdravé gebuziny a otvoril kurzy varenia pre rodičov, opäť pred kamerami. Najnovšie sa so svojou stravovacou revolúciou zameral na Ameriku, ktorú chce zachrániť od obezity a zomierania.
Pre rok 2010 získal cenu TED (za rok 2005 cenu získal Bono a za rok 2007 Bill Clinton), ktorá sa udeľuje myšlienkam zasluhujúcim si šírenie a ktorej súčasťou je 100 000 dolárov a pomoc nadácie, aby mohol zmeniť svet. V ďakovnej reči si nezabudol kopnúť do globálnych potravinových gigantov, hlavných vinníkov nezdravého stravovania ľudstva. Popri mnohých chvályhodných osvetových a komunitných aktivitách, ktoré chce vďaka TED-u rozbehnúť, však mieri vyššie, priamo k prezidentovi USA. Svojou petíciou (zatiaľ podpísalo 12 000 ľudí) chce jemu a korporáciám dokázať, že Američanom záleží na zdravej strave, a teda aj vláda sa do toho musí zastarieť.
Z hravého kuchára bez čapice sa nám cez televízneho kazateľa stáva policajt so zeleninovým obuškom. Viem, sú aj horšie spôsoby, ako muži riešia krízu stredného veku, ale nemohol si radšej kúpiť motorku?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite