Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Psy, ľudia a knihy

.časopis .európa

Trikrát o tom, čo sa kde pokladá za svätokrádež. Kde, kedy a koho je vhodné zobrazovať v podobe psa? A môže sa národné kultúrne dedičstvo stať naozaj majetkom všetkých?

Súd v tureckom hlavnom meste Istanbul musel chrániť česť národa a jeho lídra. Britského karikaturistu Michaela Dickinsona, ktorý už 24 rokov žije v Turecku, odsúdil na pokutu v prepočte 3-tisíc libier za to, že zobrazil premiéra Recepa Tayyipa Erdogana ako psa, ktorému nasadzuje obojok skarikovaný George W. Bush.

.premiér (ne)havká
Protivojnový aktivista Dickinson touto kolážou vyjadril svoj názor na spojenectvo Turecka so Spojenými štátmi. Za to by ho, samozrejme, napríklad v USA nesúdili. Turecko však má zákon proti hanobeniu „tureckosti“ a práve na jeho základe bol Dickinson spočiatku, ešte v roku 2006, žalovaný. Vtedy súd žalobu zamietol, lenže Dickinson sa hneď pred súdnou budovou blysol podobnou karikatúrou: ukázal ju prítomným novinárom, údajne na protest proti stíhaniu svojich tureckých kolegov.
Nasledoval ďalší súdny proces v septembri 2008, súd však karikaturistu opäť oslobodil. Štátny zástupca sa odvolal a žiadal uväznenie Dickinsona. Aktuálny výsledok? Dickinson dostal 425 dní väzenia, rozsudok bol však vzápätí zmiernený na pokutu – v prepočte 3-tisíc britských libier. A sudca doložil, že ani pokuta sa zrejme vymáhať nebude, stačí, ak Dickinson nasledujúcich päť rokov neskarikuje Erdogana.
Ako ilustrácia protikladov, ktoré ťahajú Turecko na rôzne strany, je to celkom výstižné. Určité sily sa stále usilujú chrániť imaginárnu „tureckosť“ a vyznávajú kult štátu, ktorého otcom – štátu i kultu – je Atatürk. Erdogan nie je práve verným nasledovníkom zaprisahaného sekularistu Atatürka, no ak sa cíti napádaný, rád využíva Atatürkovo dedičstvo a utieka sa o ochranu k súdom. (Už sa mu podarilo za verejnú kritiku svojej osoby vysúdiť značné sumy.) A potom sú tu súdy, ktoré sa občas veľmi pousilujú, aby zákon interpretovali čo najbenevolentnejšie, nech krajina nepríde do hanby. No sotva sa môžeme nad Turkami pohoršovať práve my, vlasť večných kampaní za zákon na ochranu republiky.

.v mene proroka
Horšie ako Michael Dickinson  mohol obísť Švéd Lars Vilks, autor karikatúry proroka Mohameda s telom psa, ktorú uverejnili noviny Nerikes Allehanda. Polícia Írskej republiky zatkla sedem ľudí v súvislosti s údajným plánom zavraždiť karikaturistu, na hlavu ktorého bola zo strany militantnej skupiny, blízkej al-Káide, vypísaná stotisícdolárová odmena. Zatknutí boli štyria muži a tri ženy, pravdepodobne moslimskí imigranti. Lars Vilks žije vo Švédsku pod policajnou ochranou a tvrdí, že odkedy sa mu pravidelne vyhrážajú pobúrení moslimovia, je na útoky pripravený. „Mám doma sekeru, ak by sa sem niekto dostal cez okno,“ uviedol pre médiá po zverejnení najnovších zatknutí v Írsku.
Švédsko síce oficiálne vyjadrilo poľutovanie, keď v roku 2007 časť moslimov protestovala proti Vilksovmu dielu: obrázku bradatej hlavy v turbane nasadenej na tele psa. No zároveň ubezpečilo všetkých dotknutých, že ani tie diela, ktoré niekoho urazia, nemožno v rámci slobody prejavu vo Švédsku zakázať.

.digidante
Na záver celkom mierumilovná správa. Google sa dohodol s talianskou vládou, že najväčšie poklady talianskej literatúry sa ocitnú na internete. Skenovaniu sa podrobí takmer milión diel, budú dostupné na Google Books – zadarmo.
Dohoda s talianskym ministerstvom kultúry o digitalizácii kníh z dvoch hlavných národných knižníc je už podpísaná. Ide o diela, na ktoré sa nevzťahuje copyright a podľa Maria Rescu, generálneho riaditeľa pre rozvoj z ministerstva kultúry, sú národným dedičstvom. Čo z toho bude mať Taliansko? Očakáva sa vzrast záujmu o kultúru národa, ktorý sa môže hrdiť rímskymi základmi, ale aj istá úspora pre štátny rozpočet. Starostlivosť o knihy je čoraz drahšia, najmä o tie vzácne, národom uctievané. Takto je záruka, že v digitálnej podobe zostanú zachované pre budúcnosť. Niektorí staromilci sa možno pohoršujú, no Dantemu, Machiavellimu a Galileovi sa iste ani nesnívalo, ako si raz rozšíria obec potenciálnych čitateľov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite