Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Správa z Ameriky
Správa o stave ľudskýchpráv vo svete, aj tak sa dá voľne označiť americký výročný pokus o glosovanie toho, ako tie-ktoré krajiny nakladajú so svojimi občanmi. Táto správa je už 34. v poradí a rovnako ako tie pred ňou vyvolala prudké ohlasy. Keďže trafené husi gágajú zásadne najhlasnejšie, stačí sa pozrieť, odkiaľ znie najviac nadávok na „americký imperializmus“, „zasahovanie do vnútorných záležitostí“, prípadne „táraniny krvilačného molocha“, a môžeme pomerne dobre odhadnúť, ktorej krajine sa v päťtisícstranovej správe venuje koľko priestoru. Klasickými „klientmi“ správy bývajú Čína, Kuba či Rusko. Správa hovorí o porušeniach ľudských právv oblasti súdnictva, používania ozbrojenej moci, slobody slova, ale aj únosov, mučenia a iných ťažkých zločinov páchaných štátnymi zložkami.
Tento rok sa 25 strán správy zaoberá Slovenskom, ktoré dostalo svoje za Harabina, emisie, nástenky, ale aj za celkové zaobchádzanie s menšinami, prístup polície k zadržaným Rómom, za premiérovevýroky na adresu médií a podobne.
Samozrejme, každé hodnotenievyvoláva otázky: Ktorá krajina je bez viny, aby po tých ostatných hádzala kameňom? Bez vinyurčite nie sú ani Spojené štáty, kde sa napríklad médiá zapájali do prezidentskej kampane Baracka Obamu priam bezprecedentne neobjektívne – a on následne niekoľkých vybraných žurnalistov odmenil vládnymi postmi. O stave ľudských práv sa však v tejto krajinediskutuje, oficiálne umlčiavanie sapokladá za zvrhlosť a aktivisti za slobodu majú široké pole pôsobnosti – Američania slobodne protestujú proti interrupciám, ale aj proti vojenskému angažovaniu svojej krajiny v zahraničí, niektorí vychádzajú do ulíc za sprísnenie kontroly držania zbraní, iní sa ostentatívne prechádzajú s legálne držanou zbraňou, aby presadzovali svoje právo najej otvorené nosenie. A tak, hoci sato mnohým nepáči a Amerikupovažujú za všetko možné, len nie svätyňu ľudských práv, v porovnaní s obrovskou väčšinou krajín ňou naozaj je. Aj napriek tomu, ževojna proti terorizmu si vyžiadala svoju daň a zasahovanie štátu do súkromnej sféry nutne stúplo. To vedia najlepšie sami slobodymilovní Američania, ktorí ani tieto trendy neprestávajú kritizovať.
Aj u nás by sa trafené husi mohli začať venovať kontrole vlastného peria, či je také bieloskvúce, ako teraz odušu gágajú.
.mg

Not For Sale

Líder britských liberálnych demokratov Nick Clegg uvádza body, podľa ktorých sa rozhodne o povolebnej spolupráci: pôjde so stranou, ktorá sa zaviaže reformovať daňový systém, podporiť vzdelávanie pre chudobných a „zozeleniť“ ekonomiku. A, samozrejme, reformovať hlasovací systém, aby bol spravodlivejší. „Nie sme na predaj,“ odkazuje a čaká, čo na to labouristi a konzervatívci.
.mg

Začiatok rozpadu

Na začiatku rozpadu mocného Sojuzu bola Litva, keď sa 11. marca 1990 ako prvá od ZSSR odtrhla. Litovská prezidentka Dalia Grybauskaitová pri príležitosti výročia vyhlásila, že tento dátumje dôležitý pre všetky generácie Litovčanov, pretože nezávislosťou sa splnil sen Litvy. Ešte v januári 1991 sa Sovietsky zväz pokúsil prinútiť Litvu k poslušnosti vojenským zásahom, no napokon sa stiahol.
.mg

Neprijal azyl

Španielsko ponúklo azyl kubánskemu novinárovi Guillermovi Farinasovi, ktorý drží hladovku za prepustenie26 kubánskych politických väzňov. Rafinas odmietol a španielskemu veľvyslancovi Carlosovi Pérezovi-Desoyovipovedal, že by mal pozvať tých 26 zadržaných, ktorí potrebujú liečbu. Kubánsky denník Granma Farinasa označil za agentaamerických a európskych záujmov.
.tg

Štrajk

Grécko minulý týždeň ochromil 24-hodinový generálny štrajk proti škrtom v štátnom rozpočte zameraným na vyriešenie ekonomickej krízy. Výber z pokrikov a textov na plagátoch: Žiadne ústupky plutokracii, Skutočnézamestnanie, Vojna za vojnu, Sme ľudia, nie čísla... Išlo už o druhý generálny štrajk za posledné dva týždne, ktorý vyhlásili dve hlavné odborovéorganizácie.
.tg .sita

Proti Nórsku

Americký tabakový gigant Philip Morris zažaloval Nórsko za zákaz umiestňovania cigariet na viditeľných miestach v obchodoch. Tvrdí, že zákaz zobrazovania cigarietna automatoch či v obchodoch neznižuje počet fajčiarov. Ohradzuje sa, že zákon obmedzuje konkurenciu. Spotrebitelia, ktorí nevidia tovar, vraj budú kupovať overené značky a menšie firmy budú v nevýhode. Nóri už v roku 2004 zakázali fajčenie na verejných priestranstvách.
.jr

Mykola Azarov/
Ukrajinský parlament sa zhodol na novom premiérovi, ktorým sastane bývalý minister financií a spojenec prezidenta Janukovyča MykolaAzarov. Novú parlamentnú koalíciutvoria Janukovyčova Strana regiónov, komunisti a Blok Volodymyra Lytvyna.

Lejla Abbasová/

Michael Kocáb ponúkol po odhalení vzťahu s touto ženou, svojou hovorkyňou, demisiu z postu ministra pre ľudské práva, no premiér Jan Fischer jeho rezignáciu neprijal. Abbasová podala výpoveď – a tá prijatá bola.

Carlos Slim/
Podľa časopisu Forbes Magazine je toto nový najbohatší muž sveta. Mexičan, syn libanonských prisťahovalcov, predstihol známejšie mená, napríklad Billa Gatesa i Warrena Buffeta s majetkom v prepočte 53,5 miliardy dolárov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite