Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Čínska harmónia
Každoročný prejav, ktorý o stave krajiny prednáša čínsky premiér Wen Ťia-pao pred začiatkom výročného zasadania parlamentu v Pekingu, sa aj tentoraz stretol so značnou pozornosťou. Najmä tie pasáže, ktoré hovorili o potrebe vytvárať pracovné miesta, posilniť sociálnu sieť a podporiť rozvoj aj v menej dynamických regiónoch, ako je napríklad Tibet. Premiér sa zaviazal, že štát urobí všetko pre to, aby zmiernil priepasť medzi bohatými a chudobnými, vytvoril bytové podmienky pre nemajetných, oživil ekonomiku na vidieku – a, samozrejme, bojoval s korupciou. Spomínal túžbu po spravodlivejšej a harmonickejšej spoločnosti, v ktorej môžu jej občania žiť šťastnejšie a dôstojnejšie.
S jeho slovami kontrastujú fakty. Korupcia je v Číne na vzostupe a ani prísne tresty tým úplatkárom zo štátnej správy, ktorí boli odhalení, ju zrejme nezastavia, pretože systém komunistického kapitalizmu je nastavený tak, že štát netransparentne reguluje podnikanie. O dôstojnosti a harmonickej spoločnosti ťažko hovoriť, keď príprava na výročné zasadnutie parlamentu pozostávala aj z posilnenia represií a zatýkania politických aktivistov. O vidieckej ekonomike sa pekne hovorí v múroch Pekingu, kým prebieha vyvlastňovanie pôdy čínskych farmárov. A reči o šťastí v krajine, ktorá nanucuje rodinám politiku jedného dieťaťa – a kde sa neraz ženy, ktoré sa odvážia na ďalšie tehotenstvo, musia podrobiť nútenému potratu –, znejú falošne.
Ešte aj premiérovo odhodlanie distribuovať bohatstvo, ktoré poloslobodná ekonomika predsa len produkuje, je znepokojivé. Dá sa interpretovať ako príležitosť na ešte tvrdšie priškrtenie slobody – v mene všeobecného „blaha“.
Prejav čínskeho premiéra, očakávaný a počúvaný, nepriniesol povzbudivé správy. Čína stále nepripúšťa hodnotu demokracie. V tejto súvislosti sú veľavravné slová jedného z mála čínskych nekomunistických politikov viceprezidenta Čínskeho demokratického zväzu, podľa ktorého je súčasný systém v Číne dokonca lepší ako západná demokracia: „V našom systéme je omnoho ľahšie dosiahnuť súhlas a uskutočniť politiku v praxi,“ uviedol pre BBC Xu Hui. Jeho strana, rovnako ako ďalších sedem nekomunistických partají, slúži ako kvázidemokratická rekvizita – komunistom môže iba predkladať návrhy, no pri rozhodovaní je im podriadená.
.mg

EK za Južný prúd

Nemecký komisár Günther Oettinger má smiešnu angličtinu, ale ako komisár pre energetiku aj veľkú moc. Minulý týždeň v mene celej Komisie nezvyklo otvorene podporil budovanie tzv. Južného prúdu, ktorý by mal zásobovať ruským plynom južnú Európu, obísť pritom Ukrajinu a robiť konkurenciu neruskému plynovodu Nabucco, s ktorým Nemci dlho nesúhlasili.
.jd

Odvážni sudcovia

Nemecký Ústavný súd vie prekvapiť. Zrušil protiteroristický zákon, ktorý požadoval, aby telekomunikačné firmy uchovávali telefonické a internetové dáta všetkých občanov počas 6 mesiacov. Hoci súd v Karlsruhe zrušil len nemecký zákon, ide aj o nepriamy útok na zákon EÚ, ktorý umožňuje skladovať dáta až 24 mesiacov. Sťažnosť podalo 35-tisíc nemeckých občanov.
.jd

Hroby a nepokoje

V Izraeli hrozí nová vlna násilia. Spor vyvolalo rozhodnutie vlády, ktoré zahrnulo hroby patriarchov a Ráchelinu hrobku na sporných územiach do izraelského národného dedičstva. Arabi za Chrámovej hore útočili kameňmi na turistov, Jordánsko a Palestínska samospráva kritizovali Izrael a Hamás volá po novej intifáde proti židom.  
.jd, res.claritatis.cz

Genocída

Zahraničný výbor Snemovne reprezentantov USA schválil návrh rezolúcie, ktorá označuje vraždenie Arménov v roku 1915 za genocídu. Hillary Clinton pritom osobne telefonovala predsedovi výboru, aby za rezolúciu nehlasovali, lebo nastane zhoršenie vzťahov s Tureckom. Barack Obama pred svojím zvolením uznanie genocídy Arménov sľúbil, a dnes je zrejme všetko inak.
.mg

Akcionári žalujú

Akcionári kontroverzne zlikvidovanej ropnej spoločnosti Jukos sa rozhodli bojovať o svoj majetok a žiadajú na Európskom súde pre ľudské práva od ruského štátu kompenzáciu za krach firmy vo výške 98 miliárd dolárov. Moskva vyzýva súd, aby celú žalobu zamietol ako neopodstatnenú. Rusi už totiž dnes nemôžu rozhodnutia európskeho súdu ignorovať, pretože ich Ústavný súd rozhodol, že výroky Štrasburgu sú pre ruské súdy záväzné.
.jr

Geert Wilders/
Elity mu nevedia prísť na meno, Angličania ho nepustia do krajiny a médiá mu dávajú predponu ultra, holandskému kritikovi islamu sa však darí. V komunálnych voľbách prekvapil a teraz chce, aby sa jeho Strana slobody stala v júni najsilnejšou stranou v Holandsku.
 
Hillary Clinton/
Americká ministerka zahraničných vecí si pohnevala Britániu. Na ceste po Latinskej Amerike vyhlásila, že Londýn a Buenos Aires by o Falklandoch mali rokovať. Argentínska prezidentka to pochopila ako podporu, Briti ako útok na ich územie, o ktorom sa nerokuje.

David Cameron/
Po dvoch rokoch zrejme dôjde k stretnutiu francúzskeho premiéra a muža, ktorý sa chce stať tým britským. Predseda britských konzervatívcov bude s Nicolasom Sarkozym hovoriť o povolebnej spolupráci. Politicky by si mohli vyhovovať, lenže Sarko je väčší euromil.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite