Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hudba recenzie

.časopis .hudba

HOT CHIP
ONE LIFE STAND

EMI
Alexis Taylor a Joe Goddard, zakladajúci členovia tancachtivých Londýnčanov Hot Chip, sa spoznali v školských laviciach (mimochodom, medzi ich spolužiakmi boli i Four Tet, Adem a Burial). Spolu s ďalšími členmi oficiálne začali pred desiatimi rokmi, počas ktorých si vybudovali jedinečný zvuk, tvorený okrem iného archaickými klávesmi, perkusiami pomiešanými s elektronikou a typickými vokálmi i textami, na ktorých sa väčšinou podieľajú viacerí. Od novej platne netreba očakávať posun od hudby, ktorú od nich zatiaľ poznáme. Ale je pravda, že desať nových skladieb drží, až na niekoľko výnimiek, pekne pokope. Okrem výbornej albumovej verzie titulnej skladby je tu viacero vydarených „floorfillerov“ (Hand Me Down Your Love, We Have Love) i pomalších elektrofolkových vecí (Alley Cats). Dať si na štvrtý album viac času sa, zdá sa, vyplatilo.
.matej Lauko
ŽIVÉ KVETY
SPÚŠŤ
SLNKO RECORDS
„Až príde ráno nové májové, až zavonia jarné drevo na dvore / Veci budú zas na svojom mieste...“ Lucia Piussi spieva s pokojom v hlase a (zrejme) s pohodou v duši. Pokojne a pohodovo znie aj Bálikova gitara, v príjemnom jarnom vánku sa vlnia Živé kvety. Po Zlatých časoch, ktoré Kvety nahrali v novembri 2009 a viacerí sme im vyčítali o trochu viac elánu a nadšenia, než bolo zdravé, prišla Spúšť. Kde je nadšenie, dravosť, kde sú radostné refrény, kde je hnev a vášeň? Všetko je tam, ale zahalené v krásnej „laid back“ atmosfére. Šesť piesní o svetle, spúšti, New Yorku, ľuďoch – vranách, o reálnom živote a o zbitých psoch a Krylova Karavana mraků zasahujú hĺbky aj bez kriku. Hoci Spúšť vznikla len tak „mimochodom“, patrí k najlepším albumom tejto sympatickej a neopakovateľnej kapely. Kvety spolu s producentom a „nahrávačom“ Tomášom Slobodom, hoci často vážne a miestami smutné, sa len tak hrajú. Veľmi im to svedčí.
.juraj Kušnierik
RARA AVIS
PORTRAIT
X PRODUCTION/NOVÝ POPULÁR
Gastronomická tak ako aj hudobná exotika spočívajú v nutkavom pokušení ochutnať čosi, čo obvykle nepovažujeme za svoju šálku kávy. Prvotné obavy sú súčasťou budúceho zážitku a Rara Avis sú toho skvelým príkladom. Málokedy sa stáva, že mladá kapela príde s debutom, ktorý je natoľko vyzretý, suverénny a štýlovo čistý. Ide o moderný alternatívny rock vychádzajúci z iných než domácich zdrojov. Spev  je  anglický, a to slovom aj štýlovými maniermi. Presvedčivosť a jednota vládne zvuku kapely, nástrojov i štúdiovej nahrávky. Rara Avis hrajú generačnú hudbu. Namaľovali ňou portrét vrstovníka, ktorý prežíva všetky obvyklé radosti, konflikty a dezilúzie. Hľadá pre svoje pretlaky ventil a Rara Avis mu ho vedia poskytnúť. Už teraz som zvedavý, s čím prídu o 15 rokov. Bude to skúška časom. Ak v nej obstoja, máme sa na čo tešiť aj my veteráni.

.martin Chrobák
LANUGO
LANUGO
ANIMAL MUSIC/PANTHER
Zlaté časy, v ktorých džezová hudba splývala s populárnou, sú dávno za nami a na parketoch ani v éteri dnes nekraľuje Duke Ellington. Napriek tomu nemusí byť podobná fúzia márna: pred časom to dokázala Illustratosphere speváka Dana Bártu a životodarná scéna našich susedov dokladá ďalší objav – Lanugo. Svojrázna vokalistka Markéta Foukalová (známa aj z kapely Madfinger) sústredila okolo seba flexibilných hudobníkov (ročníky 1980 a vyššie!) debutujúcich počinom, na aký sme v týchto končinách čakali roky: formovo aj aranžérsky nápadité pesničky, ktoré vnímavejšieho poslucháča bavia a prekvapujú každým ďalším posluchom, pričom ich dokáže absorbovať akékoľvek okolie. Popri „našľapanej“ kapele sú sláčikové kvarteto a príležitostné sóla naštrbujúce pesničkový formát príjemným bonusom najprekvapivejšieho českého albumu roka 2009. 
.peter Motyčka
BEATA HLAVENKOVÁ
JOY FOR JOEL
ANIMAL MUSIC/PANTHER
S mladými dámami sťaby líderkami osobitých formácií sa na českej scéne roztrhlo vrece, Beata Hlavenková to však má ako klaviristka, skladateľka a aranžérka o čosi ťažšie. Po návrate z džezových štúdií na University of Massachusetts sa jej stalo osudným stretnutie s excentrickou vokalistkou Lenkou Dusilovou. Nápaditosť ich spoločného projektu Eternal Seekers s klarinetovým kvartetom vyrazila mnohým dych; nemenej pozoruhodná je novinka Joy For Joel, ktorá sa pýši visačkou „Made in USA“ a neopočúvanou muzikantskou konšteláciou. Napriek členitosti Hlavenkovej kompozícií nechýba spojitosť s melodickou pesničkovou formou, pozoruhodná je inštrumentácia (prekvapivo priliehajúca pedal steel gitara v rámci džezového kvinteta so saxofónom a krídlovkou). Škoda, že sa Dusilovej bezprostredne nedbanlivý vokál objavuje len v dvoch kúskoch. 
.peter Motyčka
THE RUBY SUNS
FIGHT SOFTLY
SUB POP
 Nebolo nad Beatles. Tak si pamätám 60. roky a neviem o nikom, kto by vtedy predpokladal, že v roku 2010 bude pre tvorcov modernej hudby veľkou inšpiráciou Pet Sounds, album skupiny Beach Boys. Príkladom je aj najnovší, v poradí tretí album novozélandskej skupiny Ruby Suns – rozporuplný, a možno aj preto zaujímavý. Chlapčenský spev znie, akoby Beach Boys omladli a hrali v dnešnom undergroundovom klube. Je harmonický, éterický a pod ním znie elektronická hudba týchto dní, ktorá zase Ruby Suns od Beach Boys odlišuje. Tvorí syntézu kontrastov z jemnosti a drsnosti. Občas počuť i zmeny tempa a melódií počas jednej skladby, čo v súčasnosti nie je bežné. Rubínové slnká koncertovali aj v Bratislave a to za nezáujmu širokej verejnosti, hoci patria k tvorcom charakterizujúcim dobu, hneď vedľa Yeasayer, Animal Collective...
.miro Potoček 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite