Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vakcinácia na Slovensku

.peter Schutz .časopis

Podozrenie, že WHO vyhlásila pandémiu prasacej chrípky pod vplyvom farmaceutického priemyslu, sa donieslo aj na Slovensko. S tým, že obvinenie verejne hlása sám premiér, je však vážny problém. Vláda, ktorú vedie, sa pri nákupe vakcín správala nemenej čudne ako WHO s propagáciou očkovania.

Práve  konšpiračné presvedčenie Roberta Fica,  že išlo o „hru farmaceutických firiem“, stavia aj jeho pozíciu, čoby hlavy exekutívy, do pozoruhodného  svetla.  Slovensko zostalo úplne mimo letného panikárenia všetkých ostatných európskych štátov, ktoré v júli-auguste vytvorili pre výrobcov vakcín lukratívny trh a vybičované pandemickými víziami o „miliónoch obetí, keď ani jeden štát EÚ nebude ušetrený“ (Jo Leinen, predseda zdravotníckeho výboru EP)  nielenže vyháňali  ceny do oblakov, ale napokon uzavierali aj veľmi neštandardné kontrakty, ktoré zbavovali producentov vakcín  zodpovednosti dokonca za prípadné negatívne vedľajšie účinky.  O pár týždňov neskôr už všetky štáty, ktoré sa tak masívne predzásobili, hlásili začiatok očkovacích programov. 
V septembri – októbri odbíjal na Slovensku minister Raši otázky na očkovanie tým, že sa rokuje a pripravuje zmluva, a dodávky sa začnú čo nevidieť... Našťastie hrozná pandémia, ktorej „vírus cestuje neuveriteľnou, takmer neslýchanou rýchlosťou“ (generálna riaditeľka WHO), na Slovensko nedorazila. Presnejšie,  mimo Ukrajiny neprejavila veľmi ani známku života... To je jedna vec. Druhá vec je tá, že keby sa katastrofická prognóza šírenia A/H1N1 naplnila, tak slovenská vláda by sa ukázala takmer ako jediná v EÚ, ktorá sa podľa princípu predbežnej opatrnosti nezariadila, a vystavila tak svojich občanov napospas morovej rane. 
Mohli by sme si teda aj blahoželať,  že nepodľahnutie hystérii ušetrilo SR milióny eur. Všetko je inak. Zmluvu na nákup milióna vakcín po 7,60 eura uzavreli Štátne hmotné rezervy  - 1. decembra. A tu sa už rozum musí zastaviť ešte aj v prípade, ak skutočnosť, že zástupcom Sanofi Pasteur  na Slovensku je asistent poslanca SNS, sme schopní prijať ako veľkú zhodu okolností.  V decembri už totiž bolo jasné nielen to, že pandémia sa nekoná a  že o očkovanie je všade minimálny záujem, ale navyše bolo známe aj to, že napr. Francúzsko už hľadá kupcov na ohromné rezervy, čo zhromaždilo, po celom svete... Pričom je len samozrejmé, že cena,  za ktorú by bolo (a je stále) ochotné sa zásob zbavovať, bude zásadne nižšia ako 7,60 za kus. Experti zo Štátnych hmotných rezerv skrátka nakúpili v čase evidentného prebytku a začínajúceho sa výpredaja vakcíny za cenu „obvyklú“ na vrchole dopytu. 
Momentálne je trh doslova zaplavený akciovými zľavami na protiprasacie sérum od všetkých štátov, ktoré sa v lete prebíjali o kontrakty.  Bizarná je situácia do tej miery, že na konci februára 2010 je už len jediný minister zdravotníctva, ktorý stále trvá na tom, že všetky vakcíny, čo nakúpil, sú nevyhnutné a musia byť dovezené do poslednej dávky. Volá sa Richard Raši. Napr. Česko, ktoré si s dvojnásobným počtom obyvateľov zabezpečilo rovnaký milión kusov ako SR, čiže na hlavu o polovicu menej, už tiež rozhodlo o výpredaji.  Summa summarum, v kauze prasacej chrípky Slovensko nákupnú horúčku najprv ignorovalo, vakcíny si zabezpečilo za špičkové ceny v čase trhového poklesu a dnes plní podmienky kontraktu, teda doplňuje zásoby v situácii, keď všetci ostatní sklady vyprázdňujú a so žiadnou verziou chrípky 2.0 či 3.0 evidentne nepočítajú. Tvrdiť, že je to čistá korupcia, sa nedá, ale keby to korupcia bola, štát by sa nesprával inak. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite