Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tom Robbins: P jako pivo

.elena Akácsová .časopis .literatúra

Široko rozvetvené a zaľudnené príbehy, krkolomné zápletky a nečakané zvraty, farbistá imaginácia a iskrivý humor, nespútaná hravosť a originalita až na hranicu schopností čitateľa všetko to stráviť, tak nejako by sa dala charakterizovať tvorba zostarnutého hipíka Toma Robbinsa netajaceho sa náklonnosťou k psychotrópnym látkam.

 Presne pre toto všetko ho jeho fanúšikovia zbožňujú a pre to isté je pre mnohých takmer nečitateľný a vzdajú to najneskôr po prečítaní jedinej jeho knihy. A tu zrazu prichádza útla knižočka, v ktorej sú všetky prednosti/nešváry autora skrotené do mimoriadne čitateľného tvaru. Marketing okolo knihy hlása, že Robbinsa inšpiroval kreslený vtip v New Yorkeri, na ktorom hovorí jeden druhému v bare: „Pochybujem, že by sa dobre predávala detská knižka o pive.“ Tak takú napísal. V nečakane jednoduchom príbehu sa vnímavá šesťročná škôlkarka Grácia Perkelová natoľko zaujíma o pivo, až ju napokon pivná víla zoberie na náučný výlet. Grácia sa o pive dozvie všetko, aj čo nechcela, počnúc pestovaním až po nepriaznivé následky požívania a morálne ponaučenie ku tomu. Čitateľovi sa ponúka nečakaný pohľad nielen na pivo, ale aj na ďalšie záležitosti dospelého sveta čistou detskou optikou. 
Nádherná, múdra a hravá knižka, až sa človek neubráni kacírskej myšlienke, aké by asi boli predošlé Robbinsove knihy, keby zaradil do svojho repertoára obľúbených povzbudivých látok pivo už skôr. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite