Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Vysoké školy - horúca téma
Dianie okolo vysokých škôl je stále turbulentné. Minulý týždeň sa situácia opäť o čosi zdramatizovala. V parlamente je pred druhým čítaním tzv. Mamojkova novela, ktorá by umožnila okrem iného aj to, aby vysokoškolskí učitelia mohli garantovať odbor až do svojich 70 rokov (teraz je časový limit 65 rokov). Mojmír Mamojka, ktorý je zároveň dekanom na súkromnej Vysokej škole v Sládkovičove, novelou presadzuje aj to, aby aj odborné vysoké školy mohli udeľovať tituly ako magister a doktor. Mamojka by rád novelu presadil ešte pred voľbami, hoci za ňu nehlasovali ani niektorí poslanci SNS a proti je aj HZDS. Proti Mamojkovmu legislatívnemu návrhu je aj minister Ján Mikolaj. Nesúhlasí ani väčšina rektorov univerzít. Tvrdia, že vysokým školám chýbajú mladí učitelia a profesori stredného veku. Zvýšenie veku garantov na 70 rokov by "konzervovalo nedostačujúcu odbornú a kvalifikačnú štruktúru s chýbajúcou strednou generáciou". Otázka, či by garanti mohli mať aj 70 rokov, je legitímna, akurát poslanec Mojmír Mamojka (Smer) mohol tú tému najprv prebrať aj s rektormi iných škôl, lebo takto to vyzerá ako riešenie, ktoré vyhovuje najmä jemu ako dekanovi súkromnej školy. A keďže je pán dekan zároveň poslancom, tak si prihrial v parlamente vlastnú polievočku.
Minulý týždeň zároveň nezávislá Akademická ratingová a rankingová agentúra (ARRA) zverejnila svoje hodnotenie vysokých škôl. Zaujímavé je porovnanie s hodnotením, ktoré robí Akreditačná komisia. V niektorých prípadoch sú hodnotenia diametrálne odlišné - najväčšie odlišnosti sú v hodnotení Univerzity Mateja Bela či Univerzity Konštantína Filozofa. Podľa ARRA medzi najslabšie patria Univerzita Mateja Bela, Katolícka univerzita, Univerzita Konštantína Filozofa, Trenčianska univerzita a Univerzita Cyrila a Metoda. Vysokú školu sv. Alžbety zas ARRA ohodnotila o stupeň lepšie ako Akreditačná komisia. Najlepšie obstála Univerzita Komenského a Univerzita veterinárneho lekárstva, pri ktorých sa ARRA a Akreditačná komisia zhodli na ohodnotení. Slovenskú rektorskú konferenciu však hodnotenie nezávislej agentúry ARRA pobúrilo a jej nárok na hodnotenie kvality považuje za protizákonný. Hodnotenie ARRA odmieta aj ministerstvo školstva. Dôležitejšie je, čo si o tejto nezávislej iniciatíve myslia študenti, ktorí sa ešte rozhodujú, kam si podať prihlášky na vysokoškolské štúdium.
.eč

Rozhlas v práve

Ústavný súd rozhodol, že Slovenský rozhlas mohol odvysielať diskusnú reláciu bez prítomnosti druhej strany, ktorá odmietla pozvanie. Súd posudzoval reláciu Z prvej ruky o odvolávaní ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka. Minister vtedy pozvanie odmietol a rozhlas reláciu odvysiela len so zástupcom opozície a analytikom. Licenčná rada mu za to udelila pokutu.
.jm

Narkobarón

Srbská polícia sa čuduje, že obchodník s drogami Darko Šarič získal slovenský pas. Ten mu pomáha na úteku. Naše občianstvo Šarič získal v roku 2006 aj na základe sobáša so Slovenkou. Napriek tomu, že mal vtedy čistý trestný register, existovalo podozrenie, že sa zaoberá praním špinavých peňazí. V roku 2007 sa legislatíva upravujúca získanie občianstva sprísnila.
.jm

Až po voľbách

Šéfovi Úradu pre verejné obstarávanie Bélovi Angyalovi sa končí funkčné obdobie. Angyal bol nominantom SMK, dnes je členom Mostu. Predsedovia SDKÚ, SMK a KDH žiadajú Roberta Fica, aby na ten post vláda menovala človeka, na ktorom sa dohodnú tieto tri strany. Premiér im odkázal, že na funkciu ma síce nárok opozícia, ale na s nomináciou treba počkať na obdobie po voľbách.
.jm

Na vrchole

V januári sa nezamestnanosť na Slovensku vyšplhala na 12,89 %. Je to najvyššie číslo od roku 2005. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny hovorí iba o miernom medziročnom náraste o 0,23 percentuálneho bodu.  Analytici predpovedajú, že ľudí bez práce bude v priebehu roka postupne ubúdať, ale pôjde to pomaly. Rast zamestnanosti bude závisieť od oživenia ekonomiky.
.jr

 Menej liniek

Írsky nízkonákladový dopravca Ryanair zruší na konci apríla tohto roku svoje linky z Bratislavy do Frankfurtu a Düsseldorfu. Dôvod je nízky záujem zákazníkov o tieto lety. Zdá sa, že do Nemecka sa z Bratislavy lietať neoplatí. V minulosti tam lietali aj easyJet, Lufthansa a SkyEurope, ale tiež postupne linky zrušili. Naopak, do Londýna spoločnosť Ryanair linky posilňuje a uvažuje o zriadení základne v Bratislave.
.jr


Robert Kaliňák /
Podľa Roberta Fica je to najlepší minister vnútra, akého Slovensko doteraz malo. Problémy, ktoré sa v rezorte vyskytli boli podľa neho buď subjektívne zlyhania jednotlivca, alebo mediálne kauzy. Čo si o tom hodnotení asi myslí Hedviga Malinová, alebo františkáni?

Peter Šťastný /
Slovenská hokejová legenda drží na olympiáde palce mužstvu USA. A nielen preto, že zaň hrá jeho syn Paul. Ako povedal pre médiá, na slovenskom hokeji mu prekáža minulosť šéfa zväzu Juraja Širokého. Je vraj hanbou pre krajinu, že prokuratúra s tým nevie pohnúť.

Anastázia Kuzminová /
Získala pre Slovensko dve medaily, ale keď v tretích pretekoch zlyhala v streľbe, tak svojim priaznivcom na Slovensku cez rozhlasové vlny adresovala jedno slovíčko s tým svojím ruským prízvukom: Prepáčte! Hádam jej prepáčime, nie?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite