Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Grécko, nástroj unifikácie?
Grécka kríza priniesla diskusiu, ktorá bola ešte pred pár mesiacmi v eurozóne nemysliteľná. Otvorene sa hovorí o možnosti rozpadu eurozóny či vylúčení Grécka z nej. Debata sa však môže stočiť aj iným smerom, ktorý naznačil Lucas Zeise, komentátor nemeckého vydania Financial Times: "Európska menová únia nebola vytvorená preto, aby zaistila mier v Európe, ako sa snažil svojim občanom nahovoriť Helmut Kohl so sentimentálnymi klapkami na očiach. Išlo najmä o to, aby sa odbytištia priemyslu a obchodu vyhli iracionálnym výkyvom devízových trhov. Ako si mali nemecké automobilové fabriky otvoriť trhy v Taliansku, Španielsku a Francúzsku, keď boli ustavične konfrontované s drastickou devalváciou líry, pesety a franku? Bez menovej únie by to nešlo. Spoločná mena pre krajiny, ktoré majú celkom rozdielnu hospodársku politiku, nemôže fungovať".
Zo známeho faktu, že spoločná mena pre krajiny s rozdielnou hospodárskou politikou je nemožná, sa dá zreteľne odvodiť, že existencia spoločnej meny je ekonomicky nezdravá. Dnes však možno zvíťazí druhá argumentačná línia - tá, ktorá pokladá existenciu spoločnej meny za nutnosť a podriadi jej ekonomickú slobodu. Grécky predkolapsový stav môže viesť k tomu, že sa v budúcnosti posilní európska hospodárska vláda.
Ministri financií krajín EÚ sa dohodli, že dajú Grékom 30-dňovú lehotu, aby predložili plán na zníženie výdavkov a začali vážne riešiť svoju zadlženosť. Balík, ktorý Gréci vytvorili, nepovažujú za účinný, a preto Únia zatiaľ neposkytne Grécku žiadnu pomoc. Ba zdá sa, že môže vytvoriť aj taký dozor nad Gréckom, ktorý by Grékom prakticky odobral možnosť robiť vlastnú ekonomickú politiku. Odtiaľ je už iba krok k úvahám, že treba spútať ekonomickú politiku všetkých členov eurozóny.
Joaquin Almunia, eurokomisár pre konkurenciu, vyhlásil, že eurozóna má nástroje, ktoré môžu pomôcť Grécku riešiť dlhy - ak Atény splnia sľuby reforiem a úspor. "Hoci nástroje na takú solidaritu nie sú detailne definované, EÚ a eurozóna sú v postavení, aby ich získali," vyhlásil na zhromaždení stredoľavých politických strán v Londýne. Gréci sú konfrontovaní s bičom hrozieb a cukrom sľubov a zvyšní členovia eurozóny sa môžu pýtať, či budú môcť časom za ekonomický diktát Bruselu ďakovať aj Aténam.
.mh, .mg

Na koberci

Veľvyslanca USA v Číne si predvolali na miestne ministerstvo zahraničia pre stretnutie amerického prezidenta Obamu s dalajlámom. V čínskom vyhlásení, ktoré veľvyslanec prevzal, sa hovorí, že "správanie americkej strany je vážnym zasahovaním do čínskych vnútorných záležitostí a zásadne zraňuje city čínskeho ľudu." Čína schôdzku chápe ako spochybnenie svojho nároku na Tibet.
.tg

Prevrat

Vojenská chunta v Nigeri ohlásila prevrat a uniesla prezidenta, ktorému voliči v spornom referende minulý rok predĺžili mandát. Chunta s názvom Najvyššia rada pre obnovu demokracie zrušila ústavu, rozpustila štátne inštitúcie, uzavrela hranice a vydala zákaz vychádzania. Prezidenta Tandju, ktorý vlani rozpustil parlament, opozícia obvinila, že sa usiluje o totalitnú moc.
.tg

Naozaj Mossad?

Dubajské autority volajú po zatknutí šéfa izraelskej tajnej služby za vraždu lídra Hamasu, ktorá sa odohrala na území tejto krajiny. Mahmúd Mabhúh, veliteľ vojenského krídla Hamasu, bol zastrelený v hotelovej izbe v Dubaji. Na akciu Mossadu to však veľmi nevyzerá. Tie väčšinou prebiehajú nenápadnejšie, takže možno išlo o vybavovanie účtov na palestínskej strane.
.mg

Ruská základňa

Moskva sa rozhodla pre ďalší krok, ktorým posilnila Abcházsko, ktoré sa po rusko-gruzínskej vojne v auguste 2008 osamostatnilo od Tbilisi. Rusi podpísali s Abcházskom vojenskú dohodu, v dôsledku ktorej vznikne v novom kaukazskom štáte ruská vojenská základňa. Gruzínsko protestuje, že ide o porušenie dohodnutého prímeria, zvyšok sveta mlčí. Nový status quo na Kaukaze.
.jd

Bohatá Bratislava

Bratislavský kraj patrí medzi najbohatšie regióny Európskej únie. Je na 12. mieste rebríčka Eurostatu, ktorý porovnával HDP na obyvateľa podľa údajov za rok 2007. Najbohatší región je vnútorný Londýn, ktorý mal HDP na hlavu 334 % priemeru Únie. Naopak, najchudobnejšie sú regióny z Bulharska, Rumunska, Poľska a Maďarska. Z regiónov z postkomunistických krajín Bratislavu predbehla iba Praha, ktorá je na piatom mieste.
.jr

Kim Čong-il/
Nielen vyzdobené ulice, špeciálne programy v televízii, ale aj synchronizované plávanie a výstava kvetín, tak oslavoval narodeniny severokórejský tyran. Či má tento muž 68 alebo 69, nie je známe. Jeho presný dátum narodenia je zahalený tajomstvom.

Catherine Ashton/
Pomerne nová "euroministerka" pre zahraničné vzťahy sa vyjadrila o snahách Republiky Srpskej - enklávy v Bosne a Hercegovine - o odtrhnutie. "EÚ nikdy neakceptuje rozdelenie Bosny a Hercegoviny," vyhlásila v Belehrade na kongrese mimovládiek.

Angela Merkel/
Nehnevajte kancelárku! Nemecká líderka veľmi ostro vystúpila proti nemeckým investičným bankám, ktoré údajne pomáhali Grécku maskovať skutočný stav jeho štátnych financií a podieľali sa na falšovaní jeho štatistík.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite