Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Škóti sú dôležití
Britskí konzervatívci si brúsia zuby na volebné víťazstvo. Aby ho však dosiahli, potrebujú splniť odvážny cieľ: uchovať si všetky terajšie kreslá v parlamente a získať ďalších 116. Strana Davida Camerona vie, že teraz má každý hlas význam. Aj preto sa tak dôkladne pripravila na jednodňovú konferenciu v škótskom Perthe. Organizuje ju Scottish Conservative and Unionist Party, škótska „dcéra“ toryovcov, zvaná aj Škótski konzervatívci, ktorá vznikla v roku 1965 spojením s Unionistickou stranou. V Škótsku to britskí toryovci nebudú mať ľahké. Momentálne ich v Hollyrode, škótskom parlamente, zastupuje len jediný poslanec. Navyše sa v Škótsku rozbehlo plánovanie referenda o nezávislosti. A čím viac Škótov kladie pri volebnej urne dôraz na túžbu po nezávislosti, tým menej ich hlasuje za konzervatívcov – tí sú totiž stranou pre Britániu, pre „úniu“ a proti nezávislosti. 
David Cameron teda opatrne vyberá argumenty. Zdôrazňuje, že súčasný britský premiér Gordon Brown sa takmer rok nestretol s premiérom škótskej vlády Alexom Salmondom, že britská a škótska vláda nespolupracovali pri kontroverznom rozhodovaní o prepustení líbyjského občana odsúdeného za atentát na lietadlo, čo sa zrútilo na škótske mesto Lockerbie, a že nič podobné sa za jeho vlády nestane.
Samozrejme, labouristický premiér Británie je sám Škót a predtým, ako sa stal premiérom Veľkej Británie, to aj hrdo zdôrazňoval. Počas vládnutia však Gordon Brown o svojom vlastenectve mlčí a vyčíta mu to aj veľa z tých Škótov, ktorí s odtrhnutím od Británie nesúhlasia. Labour Party, skrátka, Škótsko tak trochu zanedbala. Možno sa spolieha na to, že v ekonomickej kríze nedajú Škóti hlas strane, ktorá by mohla skrátiť rozpočet na sociálne výdavky. Ale možno sa prerátala.
David Cameron spolu s líderkou škótskych konzervatívcov Annabel Goldie teraz hovoria o tom, že konzervatívny znamená lokálny, že je potrebné, aby si aj Škótsko riadilo čo najviac svojich záležitostí samo, že Konzervatívna strana Británie je jednoznačne decentralistická – a že ekonomicky ťažko skúšaná Británia potrebuje vládu zodpovedných konzervatívcov, takže kto zahlasuje za nacionalistov, v skutočnosti posilní rozhadzovačných labouristov a na vlastnej peňaženke pocíti biedu. To, či stranícka konferencia v Perthe, ktorá sa konala v piatok, ovplyvní volebný výsledok, sa ešte len uvidí. Cameronovci dúfajú, že áno.
.mg
Európska misia
Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashton oznámila, že Európska únia pošle na Haiti vojakov, aby stavali prístrešia pre ľudí bez strechy nad hlavou ešte pred obdobím dažďov, ktoré sa začne v marci. Lídri Únie súhlasili s požiadavkou OSN a haitskej vlády o pomoc. Niektoré členské krajiny EÚ už  majú na Haiti ozbrojené sily, najmä jednotky vojenskej polície.
.tg
Rusko zbrojí
Paríž chce predať Moskve štyri vojenské lode typu Mistral v celkovej hodnote 3 miliardy dolárov. Plavidlá môžu niesť tanky, vrtuľníky a mali by byť schopné nasadenia v roku 2015. Podľa slov ruského admirála, keby ich mala Moskva skôr, vojna proti Gruzínsku by netrvala 26 hodín, ale 40 minút. Rusom sa pritom v roku 2017 končí prenájom základne na ukrajinskom Kryme.
.jd
Island víta novinárov
Island nestráca energiu a nápady. Časť poslancov chce presadiť v parlamente také zákony, ktoré by ochránili novinárov aj ich zdroje. A dôvod iniciatívy? Jednak má Island dávnu tradíciu slobody, a jednak potrebuje zahraničné investície. S vytvorením „novinárskeho raja“ sa spája nádej, že sa zahraničné médiá presídlia na ostrov, ktorý zasiahla ekonomická kríza.
.mg
Daň z tuku
Rumunsko sa rozhodlo bojovať proti obezite revolučným spôsobom – zdanením potravín, ktoré k nej prispievajú. Iniciatívy proti fast-foodu a iným maškrtám sú realitou všade, Rumuni by však boli prví v Európe, ktorí by na výrobcov a konzumentov tučných a sladkých jedál vzali zákonnú varechu. Niežeby sme boli proti zdravej strave, ale dane sú omnoho nezdravšie ako burgre!
.mg
Francúzi podnikajú
Francúzsko má povesť krajiny, kde sa dobre nepodniká. Má rigidné pracovné právo, vysoké dane a byrokraciu. A predsa má za rok 2009 medzi európskymi krajinami najviac novozaložených firiem. Pomohol vládny program podpory pre malé firmy, ktorý umožňuje zaregistrovať firmu cez internet a zahŕňa aj úľavy na daniach. Podnikateľ platí dane, až keď dosiahne zisk. Francúzi zrejme objavili liek na krízu a nezamestnanosť.
.jr
Madeleine Albright
Bývalá prvá dáma americkej zahraničnej politiky vyhlásila, že Rusko nemá dôvod uvádzať NATO vo svojej novej vojenskej doktríne ako ohrozenie. Ústretovo sa voči Moskve usmieva aj šéf Aliancie Rasmussen – zatiaľ s malým výsledkom.
Viktor Orbán
Budúci premiér Maďarska označil Slovákov za zakomplexovaných. Vraj na rozdiel od Maďarov nemáme štát tisíc ale len pár rokov. Ďalší nacionalistický nezmysel, Uhorsko bolo aj naším štátom. Poučenie? Lajčák, SNS a HZDS vo vláde na Orbána stačiť nebudú.
Elizabeth Badinter
Možno to časti feministiek dôjde, keď k nim prehovorí jedna z ich najvlastnejších. Francúzska autorka má často ľavicové názory, teraz však nahlas odsúdila „zelené“ ódy na plátenné „ekoplienky“. Veď kto ich asi tak perie a žehlí? Iste nie „noví muži“.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite