Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Štatút slúžky
Televízna diskusia Roberta Fica a Jána Figeľa vyvolala ďalšie kolo debaty o STV. Poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý uviedol, že „téma (financovanie SDKÚ) aj zloženie účastníkov vrátane takzvaného nezávislého politológa boli zvolené účelovo tak, aby vyhovovali cieľom predsedu vlády“. Poslanec tiež povedal, že STV svojím konaním len potvrdila svoj status slúžky vládnej strany směr, ako aj to, že Fico sa v STV staval do pozície vyšetrovateľa, obžalobcu, svedka aj sudcu v jednej osobe. SDKÚ vraj obviňoval z vážnych trestných činov bez toho, aby uviedol akýkoľvek dôkaz. Galbavý požiadal vedenie STV, aby napravilo škandalózny stav v televízii. „Ak to nedokáže, žiadame, aby odstúpilo a uvoľnilo miesto osobnostiam, ktoré budú schopné napĺňať zákony upravujúce postavenie a úlohy STV ako verejnoprávneho média," dodal Galbavý. 
Pozvanie, aby zástupca SDKÚ prišiel do nasledujúcej relácie diskutovať s predsedom HZDS Vladimírom Mečiarom, SDKÚ odmietla a odporučila STV, „aby jej pracovníci pokračovali v trende, ktorý zaviedli minulú nedeľu a obsadenie relácie prekonzultujú so svojou centrálou na Súmračnej ulici“, kde je sídlo strany Smer. STV následne označila vyjadrenia opozičnej strany za nechutné. „Nevidíme dôvod, aby nám niektorá zo strán diktovala, koho a kedy môžeme pozvať ako hosťa,“ povedal hovorca televízie Peter Susko. Predseda HZDS na margo neúčasti Ivety Radičovej v diskusnej relácii zase poznamenal, že strana jej zakázala vystupovať s ním v jednej televízii. „Beriem to s úsmevom, že pani Radičová už nie je celkom svojprávna,“ povedal Mečiar. SDKÚ jeho výroky označila za absurdné. 
Debatu o STV uzavrel na svojom blogu Gabriel Šípoš, keď napísal, že politologička Prešovskej univerzity Marcela Gbúrová, ktorá je od jesene minulého roka pravidelnou komentátorkou politických udalostí v nedeľnej diskusnej relácii STV O 5 minút 12 (komentovala aj v diskusii Fico – Figeľ) a ako analytičku ju oslovujú aj vo večernej spravodajskej relácii Správy a komentáre, je okrem iného aj poradkyňou podpredsedu vlády a podpredsedu Smeru Dušana Čaploviča, s ktorým absolvovala aj viaceré akcie.
Aktivisti z výzvy Verejnosť za verejnoprávnosť, ktorá na nedostatky STV poukazovala pred piatimi rokmi, sa zatiaľ neozvali. Žeby bolo všetko tak, ako má byť?
.tg
Audit
Audit na Arcibiskupskom úrade v Trnave ukázal, že za arcibiskupa Jána Sokola sa s peniazmi nakladalo netransparentne a veľké sumy neboli riadne zapísané v účtovníctve. Arcibiskup Róbert Bezák povedal, že išlo o milióny korún. Sokol tvrdí, že nešlo o peniaze úradu, ale o štipendiá a peniaze farských úradov na opravu kostolov a fár, ktoré mala na starosti brigádnička.
.jm 
Stopa?
Podľa Hospodárskych novín existuje súvislosť medzi firmou Interblue a firmou R.F. Development, kde mal kedysi podiel Robert Fico. Prostredníctvom konateľa sa dá od tejto firmy dostať k spoločnosti Elwing Limitied. Podľa HN stál na jej čele Michael Bulliman, ktorého firmy sídlili na rovnakej adrese ako Interblue a registrovala ich rovnaká spoločnosť. Úrad vlády akékoľvek prepojenia poprel.
.jm
Bez nástenky
Na ministerstve výstavby sa mal konať tender na hodnotenie eurofondov, ktorý pripomínal nástenkový tender. Ako zistilo SME, podmienky tendra boli nastavené tak, že ho mohla splniť iba jedna firma na Slovensku. Išlo o zákazku za 7,8 milióna eur. Ministerstvo napokon tender zrušilo. Firmy, ktoré sa podobnou činnosťou zaoberajú, tvrdia, že išlo o vysoko predraženú zákazku.
.eč
Zveličené žaloby 
Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) vo výročnej správe o slobode tlače vo svete píše, že premiér Fico otvorene vyjadruje svoj odpor voči kritike médií, čím poškodzuje povesť slobody tlače na Slovensku. IPI kritizuje aj prípady „zveličených“ žalôb médií od vysokopostavených osobností za urážku na cti. Znepokojujúce je, že sa zvyšuje počet prípadov, keď žalujúci získali od médií vysoké odškodné.
.eč
Spájať rozdelené 
Vláda schválila návrh ministra Vážneho na spojenie troch železničných firiem do jedného holdingu. Vážny argumentuje úsporami a zlacňovaním ceny cestovného. To, ako to chce dosiahnuť, však neprezradil. Výhrady proti spojeniu nákladného dopravcu  Cargo, osobného dopravcu ZSSK a  správcu koľajníc má aj ministerstvo financií a Protimonopolný úrad. Boja sa krížových dotácií ziskových firiem tým stratovým, obmedzenia konkurencie a výhrad Európskej komisie.
.jr
Ján Mikolaj
Chcel podporiť golfový turnaj na Táľoch sumou 580-tisíc eur. Napokon však zo štátnej dotácie nebude nič, lebo jeho stranícka šéfka Belousovová vyhlásila, že golf je panský šport a deti na dedinách nemajú pomaly ani na trenky, keď chcú hrať futbal. Ján Jasovský 
Šéf Najvyššieho kontrolného úradu si odskočil zabaviť sa na luxusnú akciu, ktorú vo Vysokých Tatrách organizovala finančná skupina J&T. Hoci podľa niektorých tým porušil zákon a znedôveryhodnil svoj úrad, podľa predsedu HZDS Vladimíra Mečiara išlo o bežnú vec. 
Milan Urbáni
Poslanec Milan Urbáni (ex-HZDS) sa stal predsedom strany Aliancia za Európu národov (AZEN), ktorú chce v júni priviesť do parlamentu. Po voľbách chce spolupracovať so Smerom, SNS a HZDS odmieta. Čo sa stane, keď AZEN prevalcuje aj Smer, Urbáni neprezradil.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite