Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako očistiť súdy

.časopis

Slovenské súdnictvo nie je v beznádejnom stave. Má síce svoje problémy, ako napríklad bláznivé rozhodnutie Ústavného súdu a neuveriteľné množstvo sudcov, ktorí toto rozhodnutie nadšene uvádzajú do života, ale to nie sú neprekonateľné problémy.

Začnime Ústavným súdom. Ten označil za diskrimináciu niečo, čo celkom evidentne nie je ani karfiol, ani oštiepok, ani diskriminácia. Toto rozhodnutie je v rozpore nielen so zdravým rozumom. Je v úplnom rozpore s významom slova diskriminácia.
Rozhodnutia ústavných súdov sú normálne veľmi vážna vec, ale u nás to až také vážne nebude. Na základe spomínaného rozhodnutia sa totiž natíska domnienka, že toto v skutočnosti nie je Ústavný súd, len sa to tak volá. Možno to raz Ústavný súd aj bude, ale zatiaľ akoby mu k tomu čosi chýbalo. Niekedy ako keby to nebol celkom Ústavný súd, ale len ústav.
Taký pohľad ponúka isté riešenie: niektoré jeho evidentne hlúpe rozhodnutia by sme sa mohli pokúsiť ignorovať, pretože sú nesvojprávne. Lenže vraj až 80 percent sudcov ich zas až tak celkom neignorovalo. Pomaličky, potichučky podávali žaloby proti svojej diskriminácii vysokými platmi špeciálnych sudcov a žiadali doplatenie rozdielu. V niektorých žalobách sa objavila aj neuveriteľná konštrukcia, podľa ktorej im bola „nedodržaním zásady rovnakého zaobchádzania značným spôsobom znížená dôstojnosť a spoločenská vážnosť, pretože verejnosť o týchto rozdielnostiach v odmeňovaní vedela“.
Tým vznikol zdanlivo neriešiteľný problém. Sudcovia, ktorí podali takú žalobu, preukázali úplnú nespôsobilosť na svoje povolanie. Kým budú v tejto krajine súdiť ľudia schopní prekrútiť zákony celkom proti ich pôvodnému zmyslu, nemôžeme o spravodlivosti vôbec snívať. Lenže – zbaviť sa týchto sudcov? Ako, keď je to prakticky nemožné?
Nuž ale, aj tu existuje riešenie, dokonca celkom jednoduché. Možno to bude znieť prekvapujúco, ale v podstate stačí, ak vyhlásime: Sudcu, ktorý podal žalobu proti diskriminačným platom špeciálnych sudcov, odvoláva sa v nej na svoju zníženú dôstojnosť a požaduje náhradu platu, považujeme za prasa.
Každý, kto podpíše toto vyhlásenie a svoj podpis zverejní, môže pri ľubovoľnom súdnom pojednávaní namietať zaujatosť sudcu, ktorý podal takú žalobu. Sudca, ktorý vie, že jeden z účastníkov sporu sa o ňom takto vyjadril, asi nebude môcť byť považovaný za nezaujatého.
Ak by sme všetci trvali na v tomto zmysle nezaujatých sudcoch, nakoniec by súdili len tí, ktorí tú nehanebnú žalobu nepodali. A tým by sme dosiahli očistu slovenského súdnictva. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite