Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Neviem, či treba jasať nad skvelým pokrokom kultúry smerom k masám, alebo sa, naopak, báť, že definitívny koniec vysokého umenia sa opäť o krôčik priblížil.

Slávne európske operné domy, ako je napríklad milánska La Scala, so štvorročným oneskorením reagujú na iniciatívu Metropolitan Opery z New Yorku. Tá začala v decembri 2006 pod názvom The Metropolitan Opera: Live in HD prenášať svoje predstavenia do 60 amerických kinosál. O rok neskôr už to bolo 600 sál v 23 štátoch sveta, o ďalší rok v 40 krajinách. V niektorých kinách má opera dokonca vyššiu návštevnosť ako filmy. 
V tejto divadelnej sezóne sa pridalo aj Slovensko prostredníctvom bratislavského divadla Aréna. No a teraz prichádza Palace Cinemas s programom Classic, ktorý je súčasťou projektu Opera in Cinema a ktorý aj slovenským divákom, zatiaľ len v bratislavskom Auparku, umožní sledovať záznamy aj priame prenosy opery, baletu i koncertov vážnej hudby zo slávnych európskych scén vo vysokej HD kvalite a s priestorovým šesťkanálovým zvukom. Vďaka vynikajúcej technike môže divák vidieť a počuť, čo sa deje na javisku, lepšie a kvalitnejšie ako z toho najdrahšieho miesta v skutočnej sále. Za cenu našej bežnej vstupenky bez toho, aby musel niekam cestovať a prácne zháňať lístky, môže pohodlne vidieť najlepšie predstavenia, najlepších autorov, režisérov a interpretov sveta. 
Patrím k tým, čo si pozrú dobrý koncert alebo predstavenie aj v televízii, neodradí ma ani nižšia a plochejšia kvalita zvuku a obrazu, ani menej citlivá réžia záznamu. Silný zážitok porovnateľný so skutočným predstavením bárs aj v najhoršom mieste sály sa dostaví len výnimočne, ja si však namiesto umeleckej hodnoty viac cením vysokú informačnú hodnotu.  
Priame prenosy opery v HD kvalite do kinosál a divadiel ma však veľkým nadšením nenapĺňajú. Mám také tušenie, že to bude kvôli spoludivákom. Keď si predstavím, že niekto si bude vedľa mňa do prípitkovej árie Traviaty veselo sŕkať kolu a chrúmať pukance, niekto bude stále smskovať a nikomu sa to nebude zdať nevhodné, striasa ma od hnusu. No ale, čo iné sa hodí do kinosály multiplexu?
Najbližšie sa premieta v Auparku záznam opery Don Carlos z La Scaly 22. februára. Z Metropolitan Opery sa bude naživo prenášať do Arény opera Hamlet 27. marca. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite