Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Pôvodne som chcel napísať seriózny stĺpček – dlhé a fundované, mnohými prameňmi podopreté pojednanie o chemickom zložení jedu v jablku, ktoré otrávilo Snehulienku a o procese jej zmŕtvychvstania,

ktoré podľa niektorých prameňov (Disney 12; 29) nasledovalo nie po chabých troch dňoch, ale dokonca po troch mesiacoch, keď už napriek uchovávaniu v priehľadnom podchladenom kontajneri jej telo vykazovalo určité známky rozkladu. Brilantnou pointou mala byť analýza symboliky princovho bozku ako spúšťacieho momentu resurekcie. Aj keď, najvierohodnejší svedkovia (Grimm 2; 18) uvádzajú doslovne „vrúcne pobozkal” po preklade a sémantickej analýze dnes už nezachovaného starokašperského originálu a konzultácii s ďalšími historickými prameňmi vychádza úplne zreteľne najavo, že nešlo len o bozk. Princ, čoby nositeľ oživovacej univerzálnej energie, použil oveľa prieraznejšiu metódu. Názory na imakulátnosť tejto metódy sa rôznia. To všetko som chcel podrobne rozviesť a pojednať.
Ale kdeže: redakcia zaradila do predošlého čísla rovnaký článok kolegu Hupku a bolo by redundantné písať druhý raz o tom istom.
Potešil som sa, keď meteorológovia predpovedali pre New York obrovskú snehovú búrku. Predpoveď bola strašidelná a jej dopad taký zdrvujúci, že letecké spoločnosti vyzývali cestujúcich, aby zrušili cestovné plány a doručovacie spoločnosti posielali klientom emaily, aby na víkend a pondelok neplánovali donášky. To by bol článoček o kalamite! 
Ale kdeže: celý víkend bolo krásne, slniečko svietilo, nikde ani obláčik. Dnes je pondelok, ja si pekne sedím v takmer prázdnom lietadle, roztiahnutý pohodlne na troch sedadlách. Odleteli sme načas, za slnečného počasia, všetci vyplašení zostali doma. Búrka sa síce konala, ale nie v New Yorku. Washington je celý pod snehom. Nemôžeme chcieť od supervedy o počasí, aby 24 hodín dopredu vedela, kde bude búrka a kde nie. To jednoducho nejde, pretože počasie, ako vám povie každý meteorológ, je proste nepredvídateľné. Je oveľa ľahšie predpovedať, že o niekoľko desaťročí budeme všetci roztopení a pod vodou. To vedia súdruhovia vedci celkom presne a aj sa to trošku ťažšie overuje.
Takéto prognózy majú svoju tradíciu: 
Stretne sa Kohn a Grün. 
„My máme v Berehove zázračného rabína,” chváli sa Kohn, “vidí, čo sa deje kdekoľvek na svete!”
„A čo také už uvidel?,” pochybuje Grün.
„V stredu vyšiel pred dom, zaclonil si oči a vyhlásil - V Mukačeve horí!”
„A horelo?”
„No, nehorelo... Ale že tam dovidel!”
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite