Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kariérna sieť

.jozef Ryník .časopis .týždeň v ekonomike

Nerád rozpráva o minulosti, hoci má za sebou rozbeh úspešného podniku. Radšej sa venuje budúcnosti a novým projektom. Internet vidí ako nový kanál na poskytovanie pôžičiek, ale hlavne na vzdelávanie. Zakladateľ kariérneho portálu Joblife.sk Jaroslav Kiska.

.vaše meno je vo verejnosti späté so splátkovým predajom cez katalóg Triangel a firmu Quatro. Prečo mal splátkový predaj v 90. rokoch taký úspech?
Pretože tu bol veľký hlad po spotrebnom tovare a nedostatok spotrebných úverov v komerčných bankách. Tie sa zameriavali na firemný segment. My sme tú medzeru vyplnili.

.skúmali ste bonitu klientov?

Iste, mali sme hodnotiaci model, ale Slováci vtedy boli zodpovední dlžníci. Tovar splácali do roka a novú vec si nekúpili, kým nesplatili starú.

.aké boli vtedy úroky?

Pohybovali sa okolo 30 percent. Možno dnes sa zdajú vysoké, ale vtedy pokrývali riziko nesplácania úverov. Naša konkurencia mala podobné úroky.

.dnes už firmy ponúkajú tovar na splátky s nulovým navýšením. Vyplatí sa im to?
Robia to preto, aby zákazníkov nalákali na iný produkt, ktorý im pokryje náklady na ten, ktorý má nulové navýšenie.  

.neskôr ste založili Slovenskú požičovňu, ktorá už požičiavala peniaze na čokoľvek.  Ako sa líšili jej produkty od bánk?
V podstate sme bankám konkurovali. Poskytovali sme úvery, kreditné karty, hypotéky aj lízing.

.prečo ste pred piatimi rokmi svoje dobre fungujúce firmy predali VÚB banke?

Jednoducho sme nemali peniaze na ďalší rast. Keď sme si chceli udržať klientov, museli sme im ponúkať nové produkty, ale na ne sme si museli požičiavať. Rodinná firma, kde sme ručili len svojím majetkom, nemala šancu záskať také veľke úvery. Navyše, banky nám svojimi produktmi už úspešne šliapali na päty a mali za sebou väčší kapitál.

.napriek predaju svojich firiem banke ich stále riadite a vymýšľate nové produkty. Vraj plánujete spustiť internetový pôžičkový dom. Nie je to riskantné požičiavať peniaze cez internet?  
Viem, že splátkový predaj sa raz skončí, pretože ľudia majú kreditky či iné formy pôžičiek od bánk.  Internet je nový kanál na poskytovanie úverov, je tam potenciál a risk je v každom podnikaní.

.nedávno ste spustili nový internetový portál Joblife.sk, ktorý pripomínana sociálnu sieť.

Je to sociálna sieť pre ľudí, ktorí chcú kariérne rásť. Na rozdiel od Facebooku, ktorý je na zábavu, táto sieť je o práci a kariére. Majú sa tam stretávať ľudia, ktorí chcú byť v živote úspešní, chcú profesijne rásť a vymieňať si rady, tipy a kontakty. Táto internetová stránka vás má sprevádzať počas vašej kariéry.

.všimol som si, že sa tam hodnotia aj firmy. Ako to funguje?
Zamestnanci anomynme hovoria, čo si myslia o firme, kde pracujú. Je to výborný zdroj informácií nielen pre ich vedenie, ale aj pre potenciálnych záujemcov o prácu v danej firme. Dozviete sa z neho o prostredí vo firme, aj o medziľudských vzťahoch.

.riešia sa tam aj odborné témy?
Iste. Napríklad bankári môžu diskutovať o tom, či nový zákon o základnom bankovom produkte je dobrý, alebo nie.

.ako si na seba bude server zarábať?
Keď sa dobre rozbehne a návštevnosť bude dostatučujúca, príde na rad aj reklama. Počítame  s tým, že príjmy môžu prísť aj od firiem, ktorých oddelenie pre ľudské zdroje nemusí najímať personálnu agentúru, ale zaplatí si prístupový balík na našom serveri k ľuďom, ktorí pracujú napríklad v informačných technológiách. Tak si môže pozrieť profily svojich potenciálnych budúcich zamestnancov. Uvidí tiež, s kým predtým človek pracoval, môže si vypýtať refencie. Také informácie sú cenné.

.prečo je výhodné byť na vašom serveri, a nie iba na portáli Profesia.sk?
My nie sme inzerciou na prácu, my sme sieť kariérnych ľudí. Keď sa objaví váš životopis na Profesia.sk, hneď je jasné, že chcete z firmy odísť. Na našom serveri ste iba potenciálny terč pre záujemcov. Môžete sa radiť, dávať rady a hľadať príležitosti, kontaktovať sa s kolegami zo svojho odvetvia.

.rozhodli ste sa podporovať členov komunity na tomto portáli aj grantmi pre on-line štúdium na prestížnych univerzitách, ako je Cambridge, Oxforde či Harvard. Prečo?
Chcel som ukázať, že štúdium na tých školách s dobrou povesťou nie je pre Slovákov nedostupné. Navyše, online forma je zvládnuteľná aj popri zamestnaní. Granty sú pre ľudí, ktorí už vo svojej profesii niečo dokázali a chcú sa zlepšovať. Tiež by sme chceli postupne vybaviť pre záujemcov stáže v prestížnych svetových firmách ako napríklad Microsoft či PricewaterhouseCoopers.

.predpokladám, že záujemcov o granty bude veľa. Ako ich budete selektovať?
V zásade plánujeme podporiť ľudí, ktorí sa chcú vzdelávať v odbore, v ktorom pracujú. Ak ste právnik a chcete študovať archeológiu, nepochodíte. Ďalšie kritéria sú vzdelanie, prax a referencie od zamestnávateľa, kolegov.

.ako vyzerá taký online kurz?
Má rôzne formy. Zadania napríklad dostávate cez počítač, máte možnosť sledovať výklad profesora na obrazovke, a skúšky robíte aj priamo on line na univerzite. So spolužiakmi pracujete v tímoch, kde ste spojený skypom. Čo sa týka náročnosti, nie je to ľahšie ako reálne štúdium.

.prečo  firmy riadite stále z Popradu?

Tatry sú tapeta, ktorú nepremiestnite. Ja sa na ne rád dívam odmalička a nechcem to meniť. Biznis sa dá robiť aj odtiaľ. Občasné návštevy Bratislavy mi však neprekážajú.  

Jaroslav Kiska (49) pochádza z Popradu. Vyštudoval Strojnícku fakultu na Technickej univerzite v Košiciach.  Po škole pracoval ako vývojový konštruktér. Po roku 1989 začal podnikať. Najprv v predaji zlata, neskôr s bratom Andrejom založili firmy na splátkový predaj Triangel a Quatro. Tie predali v roku 2004 VÚB banke, ale Jaroslav ich naďale riadi. Pred rokom  rozbehol kariérny portál Joblife.sk. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite