Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Nehas, čo ťa nepáli
To, že sa nemusí vyplácať vylúčenie verejnosti z práva vyjadrovať sa k veľkým štátnym projektom, minulý týždeň zistila vláda aj ministerstvo životného prostredia. Európska komisia Slovensku pohrozila pozastavením platieb na projekty z operačného programu Životné prostredie, ak neupraví svoje zákony podľa smerníc EÚ. O čo euroúradníkom ide?
Zdá sa, že o demokraciu a navrátenie práv občanom, ktoré im boli touto vládou od roku 2007 postupne odoberané. Najskôr verejnosť stratila  možnosť pripomienkovať stavbu diaľnic, ktoré sa potrebovali rýchlo stavať. Neskôr aj ťažobné či energetické projekty. Zástupcovia verejnosti sa stali zmenou zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie len zúčastnenými osobami, ktorých pripomienkami sa už úrady nemuseli zaoberať. Po upozorňujúcich listoch z Európskej komisie, že také zákony odporujú jej smerniciam, parlament zákon zmenil a medzi účastníkov konania znovu pripustil mimovládne organizácie a občianske združenia. Ak by však chcel protestovať proti diaľnici či fabrike jednotlivec, mal by smolu. A to stále prekáža Európskej komisii.
Ministerstvo životného prostredia napriek dlhodobým upozorneniam nekonalo. Napokon sa rozhýbalo až pod hrozbami straty peňazí z eurofondov. Na vyriešenie tejto situácie  minulý týždeň mimoriadne zasadala aj vláda. Tá schválila zmenu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Podľa nej by sa mal medzi účastníkov povoľovacieho konania zaradiť aj občan alebo občianska iniciatíva. Zmeny by mali platiť od apríla. O tom, že problém sa hasí na poslednú chvíľu, svedčí aj to, že vláda parlamentu navrhla, aby sa právnou normou zaoberal v skrátenom konaní.
Zdá sa, že terajšia vláda má s čerpaním eurofondov veľké problémy. Najvyšší kontrolný úrad odhalil pri previerke ich čerpania za minulý rok viac ako tisíc nedostatkov. Formálnych aj systémových. Navyše, narábanie s eurofondmi je stále plné klientelizmu, o čom svedčia problémy pri preplácaní príspevkov pre sociálne podniky. Problém však nie je iba v transparentnosti, ale aj v rýchlosti čerpania. Podľa inštitútu INEKO k septembru 2009 Slovensko vyčerpalo z prostriedkov určených na roky 2007-13 iba 1,6 percenta z 13,4 miliardy eur, pričom schválené boli projekty vo výške 18,8 percenta. Na porovnanie: Česká republika čerpala prostriedky takmer 4-krát rýchlejšie.
.jr

Štyri hlasy

Presne toľko chýbalo poslancovi Pavlovi Minárikovi (KDS) pri jeho piatom pokuse presadiť prísnejšiu reguláciu hazardu na Slovensku. Za návrh, ktorý mal okrem iného zrušiť výhody pre plánované megakasíno za Bratislavou či zakázať predaj alkoholu v herniach, hlasovala celá opozícia, traja poslanci zo SNS a jedna poslankyňa HZDS. Ficova vláda a hazard jednoducho patria k sebe.
.jd

Ficov úspech

Viac ako dve tretiny poslancov naprieč celým parlamentom si napriek
rozhodnutiu Ústavného súdu želajú zákon o preukazovaní pôvodu
majetku. Návrh zákona získal 112 a novela ústavy 109 hlasov a oba
Ficove návrhy, na rozdiel od podobných návrhov Daniela Lipšica (KDH),
prešli do druhého čítania. Vlastné záujmy a údajnú protiústavnosť
kritizovali len poslanci SNS a HZDS.
.jd

Nominácia

Mimovládky, aktivisti, bývalí disidenti i niekoľko opozičních poslancov nominovalo na Nobelovu cenu mieru čínskeho aktivistu za ľudské práva a literárneho kritika Lioua Sia-paa. Svojou nomináciou chcú upozorniť na prípad spoluautora čínskej Charty 08. Lioua Sia-paa čínske úrady na Vianoce odsúdili na 11-ročné väzenie za "podnecovanie na rozvracanie štátnej moci".
.tg

Protest

Autodopravcovia znovu protestovali. Svoje kamióny odstavili na niekoľkých miestach Slovenska. Napriek ich tvrdeniu, že si iba uplatňujú nárok na štrajk podľa Ústavy SR, ich policajti pokutovali. Policajti dokonca niekoľkým kamiónom na diaľničnom odpočívadle Triblavina bránili, aby vyšli na cestu. Autodopravcov podporili svojou jazdou po uliciach Bratislavy aj vodiči osobných áut.
.tg

Nič sa nemení

Prísnejšie podmienky na registráciu cirkví a náboženských spoločností nie sú protiústavné. Rozhodol o tom Ústavný súd, keď zamietol podanie Generálnej prokuratúry, ktorá napadla zákon z roku 2007. Na registráciu cirkvi tak naďalej treba 20 000 podpisov občanov s čestnými vyhláseniami, že sú jej členmi, čo je oveľa viac ako napríklad v Poľsku. Uznané cirkvi majú nárok na finančné dotácie od štátu či možnosť vyučovať svoje náboženstvo na školách.
.tg

Robert Fico/ premiér sa odhodlal, že v relácii STV O 5 minút 12 bude diskutovať s oponentom. Doteraz Fico diskutoval v STV aj v Slovenskom rozhlase iba s moderátorom. Tentoraz dovolil, aby s ním diskutoval predseda KDH Ján Figeľ. Žeby aj takto dával najavo záujem o nového koaličného partnera?

Miroslav Mečár/
už síce nie je rektorom Trenčianskej univerzity, ale podľa informácií Pravdy stal sa dekanom najzdiskreditovanejšej Fakulty sociálno-ekonomických vzťahov. Dve prodekanky tejto fakulty pre pedagogiku abdikovali zo svojich funkcií.

Viera Petríková/ ministerka spravodlivosti a spolu s ňou zrejme stovky sudcov žiadajú náhradu za to, že sú diskriminovaní, keď ich kolegovia na Špeciálnom súde majú vyššie platy. Bratislavský Okresný súd už prisúdil trenčianskemu sudcovi odškodnenie vo výške 90-tisíc eur.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite