Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hádky o vírus

.časopis .európa

Musí to byť náramne zvláštna téma, na ktorej sa odrazu zhodne český prezident Václav Klaus s Európskou komisiou. Trikrát o víruse, ktorému sme spočiatku nevedeli prísť na meno, a teraz nevieme, či sme sa ho nezľakli zbytočne.

Václav Klaus vyhlásil, že s tou novou chrípkou to bude asi také horúce ako s globálnym otepľovaním. V Česku sa totiž spustil spor o to, či majú byť vojaci v armáde proti nej automaticky očkovaní. Prezident zverejnil vyhlásenie, že to nie je nutné, a potom poslal otvorený list hlavnému českému hygienikovi: "Prosím, aby ste mi autoritatívne a záväzne oznámili, či na území našej republiky aj teraz, koncom januára 2010, existuje epidemická, respektíve pandemická situácia, tak ako to - podľa Vašich výrokov - bolo v októbri minulého roku, na základe ktorých vláda prijala známe protiepidemické opatrenia." List odôvodnil práve sporom o očkovanie vojakov - ak sa hlavný hygienik záväzne nevyjadrí, prezident, čiže hlavný veliteľ českých ozbrojených síl, nemá ako rozhodnúť o očkovaní v armáde.
Výsledok sporu? Zaočkuje sa len časť vojakov, informoval médiá český premiér Jan Fischer po dohode s Václavom Klausom, a dodal, že hlavný hygienik bude mať povinnosť oznámiť vláde, ak nastane zhoršenie situácie v takom meradle, aby sa očkovanie stalo povinným.

.kde je tá pandémia?
Aj Európska komisia skúma, či sa Svetová zdravotnícka organizácia nedopustila pri vyhlásení pandémie prešľapov. Problém je v tom, že nová chrípka sa ukázala omnoho menej smrtiaca, ako WHO predpokladala -je to, samozrejme, pozitívna správa, no vlády, ktoré nakúpili megazásoby vakcín, majú teraz trochu zložitú úlohu, ako tie výdavky vysvetlia.
Skúmaniu Európskej komisie pritom predchádzali aj vyjadrenia viacerých individuálnych odborníkov, ktorí poukazovali na to, že WHO zmenila definíciu pandémie, aby ju tentoraz mohla vyhlásiť. Upravil sa ten bod, ktorý v pôvodnej definícii pandémie určoval, že pandemický vírus sa vyznačuje vysokou úmrtnosťou.
V krajinách, kde už nová chrípka ustupuje, sa dá povedať, že úmrtnosť na ňu bola nižšia ako na bežnú sezónnu chrípku. WHO sa tak ocitla v podozrení, že pri vyhlasovaní pandémie sa neriadila ani tak zdravou opatrnosťou ako nezdravými zákulisnými dohodami s gigantmi farmaceutického priemyslu, ktorí dostali chuť zarobiť na štátnych objednávkach vakcín.
WHO sa háji, že pandémiu v nijakom prípade nevyhlásila kvôli lobovaniu farmaceutických firiem. Keiji Fukuda, odborník WHO na chrípkové ochorenia, povedal pred zástupcami Európskej komisie v Štrasburgu okrem iného toto: "Nebudeme predsa vyčkávať... kým bude zomierať veľa ľudí. My sa vždy pokúšame o preventívne kroky. Ak to urobíme dobre, tak nikto nezomrie - a nikto si ani nič nevšimne." To možno platí na iné ochorenia, v prípade novej chrípky si však WHO sotva môže nahovárať, že nízka úmrtnosť na ňu je zásluhou jej preventívnych krokov.

.vraciame tovar!
V Británii sa výskyt novej chrípky znížil tak výrazne, že sa už o ňu prestávajú zaujímať aj médiá. Minimálne tie senzačné, ktoré hladko prešli k iným hrozivým titulkom. Tie seriózne sa, naopak, začínajú obzerať za chrípkovou sezónou. Hoci sa ešte neskončila, už teraz sa dá povedať, že nová chrípka síce nakazila azda ešte viac ľudí, ako sa pôvodne myslelo, no pozoruhodne veľa nakazených malo len mierne, prípadne žiadne príznaky. BBC uvádza, že nový chrípkový vírus zrejme dostala zhruba tretina školopovinných detí, lenže choroba prepukla maximálne u jedného z desiatich nakazených školákov.
Britská vláda, tak ako aj mnohé iné, teraz skúma svoje kontrakty s dodávateľmi vakcín, či v nich nenájde zázračné klauzulky, aby mohla nepoužitý tovar vrátiť a dostať zaň naspäť peniaze.
Len zopár notorických podpichovačov sa pýta, či už nie je tých falošných hrozieb priveľa. Či sa pri všetkých tých zbytočných poplachoch neimunizujeme voči ostražitosti už natoľko, že až príde skutočná pandémia, budeme ju ignorovať, až kým nebude neskoro.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite