Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

SDKÚ v problémoch - 2300
Premiér Robert Fico zvolal minulý týždeň dve tlačové konferencie, na ktorých tvrdo zaútočil na SDKÚ. Dzurindovu stranu napadol, že v čase svojho vládnutia robila podozrivé operácie s použitím nastrčených firiem a s účtami v zahraničných bankách. „Z toho všetkého možno vyvodiť podozrenie z používania čiernych fondov na financovanie straníckej činnosti a z pokusov legalizovať tie fondy, teda prať špinavé peniaze,“ tvrdil Fico. 
Premiér medializoval niektoré nové fakty, ktoré súvisia s kauzou financovania SDKÚ ešte z roku 2005. Vtedy sa objavili informácie, že 22-miliónový dlh strany prevzala firma Soul so základným imaním 200-tisíc korún. Táto neveľká firma za ďalších takmer 27 miliónov korún získala priestory SDKÚ v Bratislave. Fico pred médiami operoval zmluvou, podľa ktorej si firma Soul vzala úver 800-tisíc eur od švajčiarskej banky Credit Swisse. Po tom, ako SDKÚ peniaze dostala, poslala z nich viac ako pol milióna eur na účet spoločnosti Allied Wings, ktorý bol tiež v Credit Swisse. Celú transakciu vysvetľovala ako úver. Podľa premiéra  bola Allied Wings napojená na daňové raje. Len o niečo neskôr Fico zverejnil aj ďalšie informácie. Podľa nich logo SDKÚ vlastní spoločnosť Involve, v ktorej ako konateľ pôsobí pokladník SDKÚ Igor Kucej. Vlastníkom tej spoločnosti je firma Destor Investments. Táto firma má podľa Fica rovnakú londýnsku adresu, rovnakého zakladateľa, správcu aj tajomníka ako spoločnosť Allied Wings. „Kruh sa uzatvoril. Ak je pokladník SDKÚ konateľom fiktívnej anglickej firmy Destor Investments, má prepojenie aj na firmu Allien Wings, ktorá poskytla úver SDKÚ. Strana, ktorá nás obviňuje z korupcie a rozkrádania, si posielala peniaze zo zahraničných účtov pod kontrolou ľudí z SDKÚ,“ povedal Fico.  
SDKÚ síce priznala, že všetky detaily tejto transakcie už dnes nedokáže presne vysvetliť, ale nikdy vraj neprala špinavé peniaze ani nezvýhodňovala pri štátnych zákazkách firmy, ktoré jej požičali peniaze. „Je to politický manéver Roberta Fica, ktorým chce odpútať pozornosť od mýta, emisií a sociálnych podnikov,“ povedal pre denník Sme predseda Poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš. Dzurindova strana podala na Fica trestné oznámenie a jej  podpredseda Milan Hort ho obvinil, že na politické ciele zneužíva Slovenskú informačnú službu. 
.jm
Viac vojakov 
Slovensko zvýši svoju účasť v Afganistane takmer o 160 vojakov. Okrem strážnej jednotky budú vojaci pôsobiť aj pri výcviku afganskej národnej armády či polície. Rozšíriť sa má aj mandát multiženijnej jednotky, aby mohla okrem letiska v Kandáhare pôsobiť na celom území provincie. Po príchode nových jednotiek by malo v Afganistane pôsobiť viac ako 400 slovenských vojakov.
.eč, SITA
Kritika EÚ 
Obmedzovanie podnikania dôchodcovských správcovských spoločností je opäť predmetom kritiky Európskej komisie. Nepozdáva sa jej právomoc Národnej banky Slovenska, ktorá môže určiť DSS, aby investovala polovicu majetku iba do cenných papierov členských krajín eurozóny. Ak je štát mimo eurozóny, sú investície obmedzené iba na pätinu. Také obmedzenia odporujú voľnému pohybu kapitálu. 
.jm
Za šéfa
Transparenty s nápismi „Neberte nám Kaliňáka“ a „Kto ste bez viny, hoďte do neho kameňom“ držali v rukách policajní odborári, ktorí prišli pred budovu NRSR podporiť svojho šéfa Roberta Kaliňáka. Demonštrantov viedol Miroslav Litva, ktorý sa dostal do konfliktu s predchádzajúcim ministrom vnútra Vladimírom Palkom. No nepodporte šéfa, ktorý zametá vaše problémy pod koberec. 
.tg
Odvolanie
Vláda odvolala z funkcie štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva Pavla Krištofa z HZDS. Stalo sa tak po tom, ako médiá zverejnili informáciu o žalobe za neodvedenie dane a poistného. Krištof je presvedčený, že skutku, ktorý mu kladie za vinu obžaloba, sa nedopustil a svoju bezúhonnosť chce obhájiť v riadnom súdnom procese. Hovorkyňa HZDS hovorila o vykonštruovanej kauze. Ako inak.
.tg
Opäť štrajk? 
Únia autodopravcov Slovenska vyhlásila, že jej zamestnanci opäť vyrazia od začiatku februára protestovať do ulíc. Nie sú spokojní s tým, že im vláda nesplnila jednu z dôležitých požiadaviek - zúžiť rozsah spoplatnených ciest prvej triedy. Robert Fico im odkázal, že väčšinu ich požiadaviek už splnil a nemieni ďalej ustupovať. To, že premiér opäť zmení názor po vypuknutí štrajku, je menej pravdepodobné. Náklady na vybudovanie mýtneho systému na cestách prvej triedy by tak vyšli nazmar. 
.jm
Iveta Radičová 
Kým ostatní členovia SDKÚ o finančnom zákulisí svojej strany mlčia alebo sa tvária, že ich to mrzí, ale o ničom nevedeli, Radičová vyhlásila, že sa bude pýtať, ako je to s logom SDKÚ a ak sa preukáže pranie špinavých peňazí, tak z funkcie odstúpi.
Jana Čepelová a Chantal Škamlová  
Dve šestnásťročné tenistky vyhrali juniorskú súťaž v štvorhre dievčat na Australian Open. Vo finále zdolali favoritky (Maďarku a Kanaďanku), ktoré boli zúfalé z dobrej hry nenasadených slovenských tenistiek, ktoré nemali čo stratiť, a tak si hru užívali – a vyhrali. 
Richard Sulík
Poder SaS má za sebou hviezdny týždeň. Na opozičnej demonštrácii dokázal, že priaznivci SaS sú schopní vstať od počítača, po zverejnení preferencií oznámil, že strana pôjde do volieb sama a nakonec vyhlásil, že SaS zozbierala dostatok podpisov na vyhlásenie referenda.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite