Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nielen manželstvo…

.zuzana Mojžišová .časopis .film

... je výzva života. Zvykneme si cez pery poľahky prechádzať, že na večné veky, až kým nás smrť nerozdelí, v dobrom i v zlom, v zdraví i chorobe, v daždi i vo víchrici... Však ženiť sa či vydávať, to nie je ako chleba požičať. Vraví sa v prísloví.

A potom ani nepočkáme na zlé, chorobu či víchricu – a rozdeľujeme. Tak prichádza ďalšia životná výzva. Rozvod. Pre ženu to často býva komplikovanejšie, vychováva deti, nestíha byť krásna a mladá... Postaviť sa tomu tvárou v tvár – to chce múdrosť, odvahu. A trochu toho štastia.
Jane Adlerová (stvárnená Meryl Streepovou – v tradične vynikajúcej kvalite), hlavná hrdinka najnovšieho filmu americkej top-filmárky, režisérky a scenáristky Nancy Meyersovej, sa rozviedla pred desiatimi rokmi, Dôvodom, hoci asi nie jediným, bola nevera manžela Jaka (Alec Baldwin – v prekvapujúco sympatickej kvalite a s nebývalým nadhľadom). Bolesť prebolela, Jane výchovu zvládla, vody jej života sa ustálili. Stojí pevne na zemi. „Má plný, vzrušujúci život. Pre mňa je dôležité ukázať, že niektoré veci dokážete do hĺbky prežiť iba vtedy, keď trochu zostarnete,“ hovorí režisérka, ktorá vraj na Meryl Streepovú myslela už pri písaní scenára. 
Príbeh sa začína momentom, keď najmladšie z troch Janiných dospelých detí odchádza preč z domu. Jane vlastní reštauráciu, ktorá si nemôže sťažovať na nedostatok hostí – a to aj pre tie skvelé čokoládové croissanty, ktoré sa naučila robiť v Paríži. Aj jazva jej potom ostala. Má dom a večery trávi s podobne „postihnutými“ priateľkami. Vždy je na telefóne, čo keby volali dcéry, syn, zať? Príbeh pokračuje okamihom, keď syn skončí vysokú školu a oslava tej významnej udalosti privedie rozpadnutú rodinu k jednému stolu. Vtedy sa to začne komplikovať, lebo Jake je naozaj strašný sukničkár, a navyše sa Jane rozhodne prestavovať dom, pri čom zväčša pomáhajú architekti... 
Romantická komédia. Žáner, ktorí v mnohých divákoch – najmä v tých náročnejších – vzbudzuje apriórnu nedôveru. Toľko všelijakých na zbláznenie sladkastých, od skutočnosti odtrhnutých lepkavostí už predsa videli.  V rukách Nancy Meyersovej sa romantická komédia mení na šperk – aj v doslovnom zmysle: jej film Po čom ženy túžia (2000) so svojimi 183 miliónmi dolárov je v USA najzárobkovejšou snímkou ženy-režisérky; aj v prenesenom zmysle. Hollywood vo vrcholnej forme. Pohladká dušu, roztiahne kútiky úst, nedopustí scvrkávanie mozgu a neuveriteľne nám pripomenie realitu, žitú deň čo deň. Naše slabiny aj výstupy. Keď sa Nancy Meyersovej pýtali, prečo sa venuje práve romantickým komédiám, povedala: „Keď som sa rozhodla spojiť svoj život s písaním a nakrúcaním  filmov, vybrala som si žáner, čo ma ako diváčku najväčšmi oslovoval. Priviedlo ma k tomu zopár filmov, ktoré som videla v minulosti a  o iných žánroch som veru ani neuvažovala. Rada píšem o ženách, rada píšem o tom, aké majú muži a ženy vzťahy.“
Keďže film Nejako sa to komplikuje je komédia, tak z podstaty veci nás na konci čaká happyend. Kto zvládne svoje manželstvo, môže si povedať, že zvládol svoj život. Ak ho niekto nezvládol, ešte to neznamená, že nezvládol ani svoj život. Musí zabojovať. Kto zvládne svoj rozvod so cťou, môže si povedať: Bolo to komplikované, ale zvládol som to. Jane Adlerová si to môže povedať. Vrchovatou mierou.
Nejako sa to komplikuje. (It´s complicated) USA, 2009. Scenár a réžia: Nancy Meyers. Hrajú: Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin, John Krasinski, Rita Wilson.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite