Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Médiá

.časopis .médiá

TELEVÍZIE Sarah na Foxe
Sarah Palin je späť. Aj keď, vlastne nikdy neodišla. Na jeseň 2008 sa zo dňa na deň stala konzervatívnou superstar a takmer vyhrala Johnovi McCainovi prezidentské voľby. Z kampane ostal v pamäti nielen jej dokonalý úsmev, ale aj pár trápností, po ktorých sa špekulovalo, či „hokejová mamina“ vydrží tempo a pokúsi sa kandidovať aj v roku 2012. V júli minulého roka, keď sa navyše vzdala postu guvernérky, boli otázniky ešte väčšie. Návrat však prišiel vo veľkom štýle: napísala pamäti, nastúpila ako spolupracovníčka konzervatívnej televízie Fox News a na Facebooku má vyše 1,2 milióna fanúšikov. Na Foxe bude komentovať politiku a biznis, a okrem televízie aj v rádiu a na internetovej stránke. Dobrá záruka toho, že keď príde čas primárok, budú ju poznať republikánski voliči, sponzori aj médiá. Určite lepšie ako jej oponentov.  Otázka je, či to bude len výhoda. Sarah to však má vo vlastných rukách a keď k tomu pridáte viacero reklám, ktoré ju už teraz vyzývajú, aby v roku 2012 kandidovala, jej pozícia vyzerá sľubne. Palin pritom podpísala zmluvu až na niekoľko rokov, zdá sa teda, že Murdochova televízia ide na istotu: americkí republikáni sa menia a neokonzervatívnych švihákov z Washingtonu, ktorí majú radi trh a neznášajú Rusko, nahradia nábožensky založení a populisticky vystupujúci politici zo Západu. Majú totiž na svojej strane demografiu, Sarah, a teraz aj Fox.
.jaroslav Daniška

TELEVÍZIE Zmena vo vedení TV Lux

V polovici januára katolícka Tv Lux oznámila, že v jej vedení prišlo k nečakaným zmenám. Doterajšieho riaditeľa Marka Poláčka nahradil riaditeľ saleziánskeho Vydavateľstva Don Bosco Dárius Anton Hatok. Spolu s Poláčkom odchádza aj jeho zástupca Peter Novák. Členovia televíznej rady sa doterajšieho riaditeľa rozhodli vymeniť ešte 5. januára. „Spoločníci, ktorí stáli pri zrode Tv LUX a finančne ju podporujú, vidia potrebu posunúť manažment vedenia televízie v rovine významného získania podpory divákov, aby televízia bola projektom, ktorý sa do troch rokov od svojho vzniku stane väčšinovo nezávislý na priamom financovaní spoločníkov,“ uviedol pre portál Postoy.sk zástupca KBS v rade Jozef Kováčik. Dokumentarista Poláček stál na čele televízie od jej vzniku 4. mája 2008. Zakladateľmi a vlastníkmi jedinej slovenskej katolíckej televízie sú Saleziáni Dona Bosca na Slovensku, Lux communication a KBS. Počas dvadsiatich mesiacoch existencie televízie sa jej podarilo signálom pokryť polovicu územia Slovenska, otvoriť pobočky v Banskej Bystrici, Trnave a Prešove, spustiť denné spravodajstvo a získať do Klubu priateľov televízie LUX 5 000 členov, ktorí chod televízie podporujú hmotnými aj nehmotnými darmi. Čo bude robiť po odchode z televízie Poláček, autor známeho dokumentárneho seriálu Moja misia o práci slovenských misionárov v zahraničí, ešte nevie. Pre .týždeň uviedol, že najprv si potrebuje oddýchnuť a vyčistiť hlavu. „V katolíckych médiách intenzívne pôsobím už desať rokov.“  Žeby čas na zmenu prostredia?
.imrich Gazda

AGENTÚRA SITA podáva vláde pomocnú ruku

Šéfovia tlačovej agentúry SITA sa zrejme vyznačujú dvoma vlastnosťami – trpezlivosťou a zmyslom pre humor. Svoj boj so štátnou, či najnovšie verejnoprávnou Tlačovou agentúrou SR vedú už niekoľko rokov a nevzdávajú sa. Zároveň sa ukázali aj ako vtipní ľudia. Pred pár dňami rozoslali vládnym orgánom zaujímavú ponuku, v ktorej sa píše: „V kontexte rozhodnutia vlády zoštíhliť vládu a usporiť tak od 1. júla 11,6 až 13,3 milióna eur ponúka SITA Slovenská tlačová agentúra vláde jednoduchý spôsob, ako zvýšiť sumu úspor o 1,5 milióna eur bez toho, aby sa to akokoľvek negatívne dotklo životnej úrovne občanov či dostupnosti služieb pre verejnosť.“ Ďalej v liste uvádzajú, že štát prispel TASR na služby vo verejnom záujme v roku 2009 sumou 1 885 813 eur. Podľa ľudí zo SITA je tá suma nadhodnotená a nemá súvislosť so skutočnými nákladmi. SITA preto dala ministerstvu kultúry verejnú ponuku na prevádzku všetkých služieb vo verejnom záujme za štátny príspevok vo výške 333-tisíc eur ročne. Ministerstvo kultúry ponuku rozhorčene odmietlo, lebo „považuje verejnoprávnu TASR ako čisto slovenský subjekt bez vplyvov súkromných podnikateľov za národný informačný zdroj strategického významu“. A ministerstvo rozhodne nemieni „nahradiť zmluvný vzťah štátu s verejnoprávnou TASR za zmluvný vzťah so súkromnou agentúrou SITA.“ Nič iné ako odmietnutie sa čakať nedalo, ale ako pokus to bolo vtipné aj užitočné.
.eva Čobejová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite