Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

End of Hollywood 2

.peter Konečný .časopis .fenomén

Neboli sme varovaní. Skaza je bližšie, ako sme si mysleli. Prišiel čas na Lásku, Česť a Ľudstvo. Koniec je len začiatok... už čoskoro vo vašich kinách. Obavy sú namieste, filmové klišé je fenomén...

.los Angeles, Kalifornia. Pondelok. Čas 10.20 PM - Prítomnosť
Medzi vilami v Beverly Hills je jedna, ktorej obyvatelia, teda presnejšie jeden obyvateľ, sa stane dôležitý pre celý svet. Pätnásťročný Kevin miluje astronómiu a vo svojej izbe s nápisom „Get Out!” na dverách, si udržiava organizovaný neporiadok. Rodičia a spolužiaci mu štandardne nerozumejú a jeho jediným skutočným priateľom je pes Doc.
Robí mu spoločnosť aj dnes v noci, keď sa Kevin práve rozhodol vyraziť na svoje tajné miesto, odkiaľ pozoruje hviezdy. Ďalekohľad je zbalený, už len zliezť po strome, ktorého konáre sa končia presne pri okne do jeho izby, sadnúť na bicykel a vyraziť cez susedov dokonale zarovnaný anglický trávniček, s pohodenými zrolovanými novinami zo včera, smerom do Griffitovho parku. Doc sa za ním rozbehne cez otvor vo vchodových dverách.
Výhľad na nočnú oblohu je dnes veľmi čistý, dokonca až tak, že Kevina zaujal jeden zvláštny objekt. Tá hviezda tu ešte včera nebola, je iná a dokonca sa pohybuje. Kevin si zapíše jej polohu a urobí fotografiu zabudovaným snímačom. Aj Doc niečo cíti...

.los Angeles, Kalifornia. Utorok 7.50 AM
Kevin urobil veľký skok zo schodov a dopadol do veľkej kuchyne. Mama naňho pokrikuje informácie o pripravených kukuričných vločkách zaliatych mliekom, ale on už len horko-ťažko stíha dobehnúť pristavený školský autobus. Tam ho už čaká kamarát Jason, ochotný počúvať všetky jeho pozorovateľské zážitky. Tento je však výnimočný a ešte pred príchodom do triedy na seminár, venovaný Shakespearovi, sa dohodnú, že fotografiu zvláštneho vesmírneho úkazu zverejnia na internete.
Hodiny sa doslova vlečú. Konečne príde posledné zvonenie. To už  Kevin ani poriadne nevníma a utekajúc z triedy nechtiac vrazí do staršej spolužiačky Alison ukladajúcej si veci do svojej skrinky na chodbe. Seminárky a niekoľko hrubých kníh sa ocitajú na dlážke a zahanbený Kevin ich začne neorganizovane zbierať a ospravedlňovať sa. Keď sa chce zdvihnúť, čelom narazí do tváre skláňajúcej sa Alison. Ich pohľady sa osudovo stretnú a Kevin bez schopnosti vydať jediné slovo v rýchlosti zdvihne svoj ruksak a prediera sa cez dav študentov smerom k východu. Miluje ju už dlho, len nevie, ako jej to povedať...  

.centrála NASA, Washington, D.C., streda 6.30 PM
Desiatky zamestnancov nervózne telefonujú a sledujú stovky blikajúcich monitorov. V kancelárii vedenia je tajomná atmosféra, ktorú preruší nervózny doktor Keyes so slovami „Ten chlapec niečo našiel, zapnite si monitory!“. V tom okamihu sa pred mozgami z NASA začína projekcia dokonalého rozboru Kevinovej fotografie zo včera.
Počítačová simulácia zobrazuje, ako sa svietiaci asteroid s veľkým hukotom približuje k modrej planéte, až príde k fatálnemu stretu spojenému s  bielym efektom na obrazovkách. Odrazu nastane veľké ticho.
Všetka pozornosť sa upriami na generála Brazzletona, šéfa centrály vesmírneho výskumu a ochrany štátu. „Okamžite volajte prezidenta! Major Iverson, do 24 hodín chcem mať toho chlapca tu! Rozumeli sme sa?” Major vážne prikývne a v miestnosti sa všetci okamžite púšťajú do práce. „Doktor Keyes, vy tu ostaňte!“ rozkáže generál a usadí sa do svojho kresla. „Koľko máme času?“ opatrne smeruje otázku na stále rozrušeného doktora. „Pri rýchlosti a smere, ktorý asteroid má...“. „Koľko máme času, doktor??“, výrazne preruší generál Keyesa. „96 hodín a možno pár minút, pane“ odpovie. Generál sa postaví a s pohľadom upreným na mapu Spojených štátov povie: „Boh žehnaj Amerike“.

.los Angeles, Kalifornia. Štvrtok, 8.00 AM
V blízkom okolí vilovej štvrte počuť pristávanie armádnych vrtuľníkov. Celý rodinný blok je na nohách a Kevinovi rodičia prekvapene sledujú mužov v oblekoch prichádzajúcich k ich domu. Docov štekot prehlušuje hluk motorov. Kevin nechápavo sleduje mimiku tvárí svojich rodičov, rozprávajúcich sa s neznámymi mužmi a ich následný pohľad smerom na svojho syna.
Vo vrtuľníku na vystrašeného Kevina kričí jeden z tajných agentov, snažiaci sa počuť svoj hlas v slúchadlách. „Voláš sa Kevin Biederman, máš pätnásť rokov, bývaš s rodičmi v Beverly Hills, chodíš na strednú školu, dosahuješ priemerné výsledky, máš znamienko na ľavom ramene, nemáš priateľku a venuješ sa astronómii...“ – vychrlí neznámy muž. Kevin sa nezmôže ani na slovo. Agent však pokračuje: „Analyzovali sme tvoju fotografiu neznámej hviezdy, ktorú si zverejnil na internete. Nie je to len taká obyčajná hviezda. Je to veľmi zlé, chlapče. Potrebujeme všetky  informácie, ktoré máš!”

.centrála NASA, Washington, D.C., štvrtok 5.30 PM
Kevin, obkolesený trojicou agentov, prechádza zložitými chodbami tajného centra NASA. Vo veľkej miestnosti ho už čaká generál Brazzleton: „Vítam ťa v centrále NASA. Predpokladám, že už vieš, prečo sme si ťa zavolali.“ V miestnosti ostane ticho. „Sadni si, mladý muž,“ rozkáže generál a pokračuje: „Tvoja fotografia nám teda poriadne zavarila.“ Ťukne do klávesnice a na veľkom monitore s veľkým displejom, odrátavajúcim čas do katastrofy, sa ukáže simulácia výbuchu Zeme. „Nejde len o hviezdu, ale o asteroid, ktorý sa veľkou rýchlosťou blíži k našej planéte. Vďaka tvojmu nálezu sa môžeme pokúsiť o záchranu čo najväčšieho počtu ľudí a zároveň pripravujeme misiu na zničenie asteroidu. Potrebujeme však všetky informácie, ktoré máš. Kevin, stávaš sa súčasťou záchranného tímu NASA. V týchto dokumentoch (generál drží v rukách špeciálne zložky s nápisom TOP SECRET) sú všetky informácie, ktoré aktuálne máme. Záleží len na tebe, koľko ich pribudne a ako nám pomôžeš. Čas však beží...“ dohovorí generál. Na červenom displeji svieti čas: 73 hodín, 24 minút, 14 sekúnd, 13 sekúnd, 12 sekúnd...   
      
.kennedyho vesmírne stredisko, Mys Canaveral, Florida. Piatok 8.30 AM
V riadiacom stredisku kozmických letov je rušno. „Palivové nádrže – v poriadku, termonukleárne články – v poriadku, motory – v poriadku“, v reproduktoroch počuť salvu kontrolných príkazov. Na rampe sa monumentálne, v opare dymu, týči raketoplán s bielym nápisom HOPE.
Kevin prežil za dva dni toľko, koľko iní neprežijú za celý svoj život. Len pred pár hodinami dostal ponuku letieť raketou NASA smerom k blížiacemu sa asteroidu a pokúsiť sa laserovým delom rozbiť jeho jadro na drobné kúsky, ktoré by zhoreli v atmosfére.
Generál Brazzleton zvolal špeciálnych odborníkov na technológiu laserových lúčov, ochotných vydať sa na misiu s názvom Hope. Podobne ako Kevin síce ešte nikdy neboli v kozme, ale ich odhodlanie a akási spomalená chôdza v jednom vodorovnom rade smerom k dymiacemu vesmírnemu stroju, sú predzvesťou úspechu. Americká vlajka sa láme vo vetre a astronauti už pripravujú všetky systémy raketoplánu na štart. Len pár okamihov ich delí od ich životného poslania.
Z riadiacej veže počuť odpočítavanie štartu a raketoplán už v dyme ani pomaly nie je vidieť. Všetko sa trasie, obrovská sila motorov vynáša hrdinskú skupinu na obežnú dráhu. Kevin si z vrecka vytiahne fotografiu spolužiačky Alison a pripne ju na jeden z monitorov riadenia. Zadíva sa jej do očí a odrazu všetko pochopí. Teraz je to na ňom. Čaká na príkaz odpáliť laserový lúč smerom k veľkej horiacej guli smerujúcej neodvratne k svojmu cieľu.
V tom okamihu sa však zbláznia prístroje a vnútrom lode sa začne ozývať poplašný zvuk alarmu. „Porucha v systéme navádzania!“, ozve sa jeden z vedcov, splašene stláčajúci klávesy palubného počítača. „Jedinou možnosťou je ísť von a opraviť chybu priamo na lodi!“, pokračuje vedec odhodlaný okamžite obliecť skafander. Kevin sa ani nestihne spamätať a jeden z jeho astronautov opravuje poruchu navádzania priamo v kozmickom priestore.
Vtom sa však všetko zmení. Do raketoplánu narazí malý kúsok asteroidu a opravujúci vedec sa len tak-tak zachytí o otvorený sektor lode. Vie však, že návrat späť už nie je možný a že musí poruchu odstrániť a vydať pokyn na odpálenie lúča, aj keď v tom okamihu príde o život. Kevin to vie tiež a s upreným pohľadom na fotografiu Alison, stlačí červené ovládanie ...

.vesmír. Piatok 8.15 PM    

Cez obrovský asteroid prejde nádherne viditeľný laserový lúč. Nastanú veľké výbuchy, avšak jeho jadro zostáva neporušené a smer nezmenený. Obrovský horiaci kameň sa nepodarilo rozbiť na márne kúsky a po tvárach obyvateľov celého sveta sledujúcich videoprenos (televízne obrazovky sú nainštalované pri Soche slobody, Eiffelovej veži, egyptských pyramídach, Big Bene, Kremli) sa rinú slzy. Stovky televíznych štábov chrlia reportáže. Už platí, že aj Zem má svoj deadline.

.svet. Nedeľa 12.00 AM
Cesty a diaľnice blokujú nekonečné zástupy automobilov. Všetky svetové metropoly opúšťajú státisíce ľudí snažiacich sa dostať nevedno kam. Po včerajšom príhovore prezidenta Spojených štátov celému svetu nastala panika. Misia Hope nebola úspešná a raketoplán sa vrátil späť na Zem.
Už o pár hodín má dopadnúť na zem asteroid, ktorý podľa vedcov vytvorí explóziu so silou milióna Hiroším. Nastane zaplavenie kontinentov a Zem zmení svoju tvár. Prach neumožní preniknúť slnečným lúčom a približne 3 miliardy ľudí zahynie hneď prvý rok po katastrofe.
Kevin je doma so svojimi rodičmi a spolu so psom sa chystajú na najvyššie položené miesto v okolí. Možno naň obrovská vlna z oceánu nedosiahne a bude im prisúdené budovať nový zajtrajšok. Desaťtisíc vybraných ľudí predstavujúcich vrchol genofondu z celého sveta je už v bezpečí tajne vyrobených plavidiel. Ostáva už len čakať a veriť v nový a možno krajší svet. Veď deti a psy nezomierajú a Alison pôjde s ním...

THE END

Autor je šéfredaktor portálu kinema.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite