Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Himalájske voodoo

.martin Hanus .časopis

.verejnosť už roky strašia rôzni klimatológovia, médiá a aktivisti a la Al Gore pred následkami globálneho otepľovania. Jednou z účinných hrozieb bolo aj topenie pevninských ľadovcov.

Ľadovce z Himalájí mali napríklad podľa vedeckej správy IPCC (Medzivládneho panelu OSN) do roku 2035 s veľkou pravdepodobnosťou zmiznúť. Výsledkom by bola katastrofa, keďže ľadovce sú zdrojom vody pre rieky ako Ganga či Indus. Tie by po ústupe ľadovcov začali vysychať a pol miliarde ľudí najmä v Indii, Pakistane a Bangladéši by čoskoro hrozil akútny nedostatok pitnej vody.
Od roku 2007 platila táto prognóza za preukázaný vedecký fakt. Máte pochybnosti? Ste cynický klimaskeptik platený z petrodolárov, znelo takmer unisono. Keď pred pár mesiacmi indický glaciológ Vijay Kumar Raina uverejnil štúdiu, podľa ktorej sa ústup niektorých ľadovcov na Himalájach v poslednom čase výrazne spomalil, mnohé ďalšie ľadovce sú stabilné a niektoré sa dokonca zväčšujú, predseda IPCC Rajendra Pachauri označil štúdiu za “vedu voodoo”. Len pripomeňme, že Pachauri si v roku 2007 v mene IPCC spolu s Al Gorom prevzal Nobelovu cenu za mier...
Od minulého týždňa je však isté, že vyznávačov voodoo treba hľadať skôr v Pachauriho vedeckom tíme. Fakt, že celá pasáž o himalájskych ľadovcoch je úplná hlúposť, odhalil kanadský geológ Graham Cogley, ktorému sa zdala prognóza roztopenia ľadovcov do roku 2035 akosi absurdná. Tri dni a tri noci googloval, až zistil, že klimatológovia IPCC prevzali tento údaj z článku v populárno-vedeckom magazíne. Predstavte si, že by náš kolega Martin Mojžiš vo svojej vedeckej rubrike zavtipkoval, že podľa jeho prepočtov do roku 2025 vinou otepľovania vyschne Dunaj a 80 miliónov ľudí ostane bez zdrojov pitnej vody. A potom by ktosi v OSN .týždeň preložil do angličtiny, a Martinov vtip by sa dostal do vedeckých dokumentov svetových klimatológov. Nereálna predstava? Ani veľmi nie...
Ale himalájsky cirkus mal svoju predohru. Už v čase vzniku správy upozornil na problém glaciológ Georg Kaser – lenže správa vraj už bola v tlačiarni, takže sa s tým nedalo nič robiť. Naozaj skvelé. IPCC zverejní informáciu, ktorou následne strašia BBC a ďalšie médiá. Potom sa takmer celé tri roky nič nedeje, až kým sa na blogu neozve kanadský geológ. A vzniká svetová verejná mienka.
Ďalší klimatologický škandál ukazuje, že istú časť mienkotvorných vedcov-aktivistov nezaujíma pravda, ale iba jej želaná verzia. To je dôvod, prečo v tomto časopise ich katastrofické scenáre o klíme nezverejňujeme. Takým vedcom neveríme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite