Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo ukázal Šefčovič

.jaroslav Daniška .časopis .týždeň doma

Vypočúvanie slovenského komisára Maroša Šefčoviča na pôde Európskeho parlamentu ukázalo niekoľko zaujímavých vecí. Iba jedna z nich sa týka samotného Šefčoviča, žiadna Rómov a dve slovenskej pravice zastúpenej v EPP.

.ale pekne po poriadku. Maroš Šefčovič je kariérny diplomat s diplomom z Moskvy, z komunistickej školy presiaknutej kádrami KGB. Neskôr bol veľvyslancom v Izraeli, vysokým úradníkom Ministerstva zahraničných vecí za Dzurindovej vlády a napokon slovenským veľvyslancom pri EÚ. Tu sa správal ako férový úradník, ktorý sa tešil dôvere tak odchádzajúcej Dzurindovej, ako aj prichádzajúcej Ficovej vlády. Jeho nadstranícke postavenie napokon dobre ilustrovali uplynulé januárové dni, keď na Šefčoviča zaútočilo vedenie pravicovej frakcie Európskej ľudovej strany a kresťanských demokratov (EPP) za údajný rasizmus. Šefčoviča podporili všetci 13 slovenskí poslanci, od Smeru po SDKÚ. Prvé konštatovanie teda znie, že Ficova vláda vybrala na post komisára dobrého kandidáta. Šefčovič vedel, ako sa správať, vystupoval kompetentne a doma mal solídnu podporu. Navyše, údajne rasistický výrok o Rómoch, zneužívajúcich sociálny systém, nezobral späť. Povedal síce, že si ho nepamätá, oľutoval možné dôsledky, ale slová späť nevzal, čím ukázal viac integrity ako väčšina bruselských Slovákov.

.neakceptovateľný a protirómsky

Mimochodom, Rómovia. Šefčovičov výrok z konferencie, kde ako veľvyslanec zastupoval vtedajšieho ministra vnútra V. Palka, až nápadne pripomína politicky korektné vzplanutie po nedávnych Palkových slovách o rómskej kriminalite. Čo je rasistické na výroku, ktorý mal Šefčovič povedať? Keďže na domácej scéne ten výrok nevyvolal žiadne reakcie, naopak, je konsenzuálne akceptovaný, oslovili sme s touto otázkou troch slovenských europoslancov z EPP, ako aj šéfa frakcie Josepha Daula. Eduard Kukan (SDKÚ) ani Anna Záborská (KDH) na Šefčovičových slovách nič rasistické alebo protirómske nevidia, Edit Bauer (SMK) síce tiež odmieta hovoriť o rasizme, „výrok je však prinajmenšom diskriminačný, pretože je zovšeobecňujúci“. Ani SMK však nevybočilo z radu a podľa ostatných slovenských europoslancov Šefčoviča nikdy verejne nekritizovali, skôr ticho podporovali. Podľa kuloárov dokonca upozorňovali, že Šefčovičov náhradník môže byť len horší.
Najotvorenejšie slovenského diplomata kritizovali europoslanci József Szájer a spomínaný Daul. Zatiaľ čo so Szájerom sme sa minulý týždeň nedokázali spojiť, nereagoval na telefonické ani e-mailové odkazy, šéf  frakcie EPP pre .týždeň povedal, že si „stojí za tým, že výroky pána Šefčoviča sú neakceptovateľné“. Šefčovičove slová totiž podľa neho podporujú „myšlienku kolektívnej viny, a to je koncept, ktorý bol kompletne zamietnutý“. Daul tým – napriek zreteľnému vývoju udalostí – ešte aj koncom minulého týždňa Šefčoviča kritizoval.  Šefčoviča pritom medzitým podporila CDU či taliansky predseda ústavného výboru Casini. Daul teda na svojich slovách o neprijateľnosti zotrvával aj dva dni po Dzurindovom telefonáte.  

.slováci v EPP

A tým sa dostávame k tretiemu odkazu Šefčovičovej aféry: podmienkam, aké vládnu v EPP a najmä postaveniu Slovákov v tejto frakcii. Brusel, streda 13. januára popoludnie. Frakcia Európskej ľudovej strany a kresťanských demokratov (EPP) práve rokuje o spoločnom postupe pri vypočutí nových európskych komisárov. Predseda frakcie Joseph Daul poveril prvého podpredsedu Józsefa Szájera z maďarského Fideszu, aby prešiel všetkých komisárov a pripravil podklady o ich profile. Podľa troch prítomných slovenských europoslancov a jednej euroúradníčky,  ktorých sme oslovili, ani raz na rokovaní nepadlo Šefčovičove meno, ani „nevznikla žiadna dohoda o spoločnom postupe,“ dodáva poslanec Kukan. Krátko nato, podvečer toho istého dňa, však prvý podpredseda EPP a europoslanec Fideszu Szájer cituje Šefčovičov výrok a označuje ho za „neakceptovateľný“.
Zaujímavé sú hneď dve veci. Po prvé, že Szájer to urobil bez konzultácie na zasadnutí frakcie EPP a po druhé, že to nekonzultoval so žiadnym slovenským zástupcom. Pritom, ako .týždňu potvrdila Edit Bauer, v podobných prípadoch sa vždy konzultuje minimálne s vedúcim národnej delegácie. Ním je momentálne Anna Záborská, tvrdí však, že jej „ani Daul, ani Szájer nevolali a nič nepovedali“. Jej slová potvrdili aj poslanci Kukan a Bauer. Predseda frakcie Daul dal na otázku, prečo slovenských zástupcov neinformovali, odpoveď, že „to nebola národná záležitosť, ale principiálna vec“ a „politická otázka, ktorá volala po politickej odpovedi“. Ťažko si však predstaviť, že by k niečomu podobnému prišlo aj v prípade väčších krajín.

.odkaz slovenskej pravici
Čo to teda znamená pre slovenskú pravicu? V lepšom prípade to, že ju vedenie „jej politickej rodiny“, ako sa o frakciách vzletne hovorí, buď prehliada, alebo v tom horšom otvorene ignoruje. Kukan a Záborská na položenú otázku súhlasne konštatujú, že „boli obídení“.  Nech je to akokoľvek, zdá sa, že Slováci v EPP príliš veľký vplyv nemajú.
Správanie EPP však poslalo materským stranám ešte jeden odkaz, ten o svojom stave. Vedenie frakcie si osvojuje politicky korektné témy európskej ľavice, tie pravicové však zostávajú zabudnuté. „Je to chyba EPP, že neboli vytýčené strategické veci ani stanovené zásadné témy,“ hovorí Kukan. „Pokiaľ viem, EPP nenastoľovalo pri vypočúvaní komisárov ani témy reprodukčného zdravia, otázky homosexuálnych práv či ochrany manželstva,“ dodáva Záborská a súhlasí s ňou aj Edit Bauer. Predseda frakcie Joseph Daul na otázku, prečo je to tak, odpovedal, že „EPP nechce nikoho súdiť. Chceme sa navrhnutých komisárov pýtať iba na diskriminačné komentáre, týkajúce sa istých komunít. Tak by mala demokracia fungovať,“ dodal. Na otázku, prečo sa systematicky nevenovali aspoň komunistickej minulosti viacerých kandidátov, odpovedal, že „už na začiatku sme stanovili verejné kritériá, podľa ktorých by kandidáti nemali byť za žiadnych okolností spájaní s násilnými režimami, nemali by sa zúčastniť na nedemokratických vládach ani na nedemokratických hnutiach alebo byť akokoľvek spojení s korupciou“. Takmer by bolo možné hovoriť o odvahe, aj tie slová však zostali len na papieri.
Takže si to zhrňme: európska pravica združená v EPP vlastné témy nenastoľuje, prípadne pred ich nastolením uprednostní verejné vyhlásenie, podľa ktorého ďalej nepostupuje. Keď ide o témy, pravici sa zapáčili tie ľavicové, nuž a keď ide o politickú záležitosť, názor slovenských pravicových poslancov vedenie EPP ignoruje. Aféra okolo komisára Šefčoviča mala teda väčší zmysel, než sa pôvodne zdalo: ukázala, že najlepšie témy dodáva Smeru Fidesz a slovenská pravica žije v rodine, ktorá ako rodina veľmi nefunguje. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite