Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Brusel Martina Leidenfrosta

.martin Leidenfrost .časopis .európa

Môj jediný bruselský priateľ, poľský úradník Jacek, je medzi eurokratmi hrozne nešťastný. Tak som mu predložilnápad, aby sa nechal najať Kaddáfím. Nápad to bol lukratívny, Kaddáfí investoval značné prostriedky do zjednotenia Afriky, navyše uplynul práve rok, čo bol prezidentom “Africkej únie“. Až 53 členských štátov, 800 miliónov obyvateľov – Kaddáfí isto potrebuje konzultantov z Bruselu.

Jacek ma so záujmom vypočul, u Kaddáfího sa však neohlásil. Váha, vo všetkomváha. Chce odísť z Bruselu, no platu šesttisíc a zmluvy na neurčitý čas  sa neodváži zriecť. Pre prípad, že by predsa len dostal rozum, mu skoncipujem list. Žiadosť adresovanúKaddáfímu.  

Brat vodca revolúcie! Začal by som podľa líbyjskej obyčaje, v mnohom Ti už mojej rady netreba. „Komisia Africkej únie“ je už založená, práve to som Ti chcel poradiť. Bol by som Ti kládol na srdce, aby si pre Africkú komisiu postavil obrovskú nehnuteľnosť, už na nej pracuje „China State Construction Engineering Corporation”. Veža vysoká 99,9 metra, 30 metrov vysoká konferenčná hala, príspevok čínskeho štátu – po tom by sa otcovia–zakladatelia nášho skromného zväzku štátov len tak oblizovali.

Tebe sa dnes môže zdať, že naše údolie eurokratov stavali pre večnosť. Isteže, naše hlavné mesto je prakticky hotové, pracuje sa už len na stavbe stojaceho skleného vajca pre Európsku radu. Ale ako dlho to trvalo! Len si predstav, osem rokov po podpísaní Rímskych dohôd mala Európska komisia len 3 200 úradníkov! Kým bol hlavný stan Berlaymont v plnej prevádzke, ubehlo dolu vodou dvanásť rokov!

Uvádzam to, aby som Ťa povzbudil: menej petrodolárov a advocacy šitá na mieru - a dosiahneš africkújednotu rýchlejšie. Máš tú výhodu, že Addis Abeba je fixné hlavné sídlo. Brusel ešte stále zápasí soŠtrasburgom a Luxemburgom. Niečo také ako bruselské počasie Ti zo srdca odporúčam, celoročne rovnomerne rozdelený chlad podporujeusilovnosť úradníkov.

Dosť bolo pochvaly, brat vodcarevolúcie, pohovorme o kádroch. NaVašej stránke ma podráždila správa, že ste museli predĺžiť termín uchádzania sa o prácu v novom úrade Africkej komisie pre nedostatok uchádzačov. Ako je to možné, koľko platíte? Všetko, čo potrebuješ, je motivovaná jednotka vysokošpecializovaných úradníkov, zbavených materiálnych starostí a volieb. Mohol by si prebrať mzdový systém EÚ. Offroader bez DPH by mal mať ohlas.

Istotne sa niektoré z Tvojich hláv štátov budú obávať africkej jednoty. Musíš im vysvetliť, že Európska komisia v sebezlučuje prvky všetkých mocí, exekutívu, legislatívu, jurisdikciu. To chlapci poznajú z domu, od radosti budú výskať. Zariaďtesi Africkú komisiu presne podľa tej našej! Potom bude bežať sama od seba.

Aby som bol férový, ešte dodávam: Milovať afrokratov nebude nik. Tí, čo sa robia dôležití, Vám budú vyčítať, že „Panafrický parlament“ má len poradné kompetencie a že ste ho odpravili do juhoafrickej diery Midland. Afroskeptikom trpezlivo odveť, že Africká únia sa každourevíziou zmluvy naďalej demokratizuje! Daruj Panafrickému parlamentu ďalšie sídlo s kompletnou výbavou, napríklad v Tripolise, a generálny sekretariát v Yaounde!

Zvyšok je trieska z hoblíka dejín. Brat vodca revolúcie, tak by som Jacekovu žiadosť ukončil, v roku 2009 bolo 40 výročie, čo si sa chopil moci. Isto premýšľaš, ako sazapíšeš do knihy dejín. Moja rada znie: Opakuj po nás! Možno na Teba čaká sláva nesmrteľnosti. Minimálne po Tebepomenujú okrúhlu križovatku, tak ako v Bruseli po Robertovi Schumannovi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite