Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti Doma

.časopis

Závažné problémy
Ministerka Viera Tomanová má problém. Závažné zistenia o sociálnych podnikoch, na ktoré už v minulosti upozorňovali novinári, opozícia či Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, potvrdil aj audit Európskej komisie, ktorý sa zameral na čerpanie prostriedkov Európskeho sociálneho fondu. Podľa aktualne.sk, ktoré správu prinieslo ako prvé, Komisia hodnotila dva sociálne podniky: Arvik, ktorý sídli v Bardejove, a Revúcky sociálny podnik a v oboch zistila veľké nedostatky. 
Komisia informovala slovenskú stranu o predbežných výsledkoch auditu už 8. januára, Tomanová však minulý týždeň tvrdila, že audítori závažné nedostatky v sociálnych podnikoch nezistili. Ministerka povedala, že financovanie sociálneho podniku Arvik zastavila ešte v polovici decembra, údajne však pre porušenie zákona o živnostenskom podnikaní. Iný názor na audit má Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI). Slovensko podľa SGI zrejme neoprávnene poskytlo na podporu sociálnych podnikov približne 26,56 milióna eur vyčlenených z fondov EÚ. Tieto neziskové organizácie totiž dotovalo v zásadnom rozpore s európskymi pravidlami o štátnej pomoci. Podľa SGI Európska komisia nebude konštatovať len konkrétne pochybenie vo vzťahu k dvom kontrolovaným sociálnym podnikom, ale aj zásadné nedostatky v celkovom manažmente projektu pilotných sociálnych podnikov zo strany ministerstva práce. Inštitút tiež vyhlásil, že má informácie, „podľa ktorých už od júla 2009 odmieta preplatiť výdavky na pilotné sociálne podniky aj slovenské ministerstvo financií“ Podia SGI „existuje dnes už veľmi vysoké riziko, že z projektu pilotných sociálnych podnikov nepreplatí Európska únia nič, alebo len malú časť. Milióny eur, ktoré zo strany MPSVaR už boli vyplatené, tak pravdepodobne zatiahnu slovenskí daňovníci.“ 
K téme sa okrem iných vyjadrila aj podpredsedníčka SDKÚ – DS Iveta Radičová, podľa ktorej sú sociálne podniky na slovenský spôsob smutným experimentom na nezamestnaných ľuďoch a ukážkou kamufláže sociálneho štátu za vlády Roberta Fica.“ Ministerka Tomanová sa k problému postavila premiérovi vlastným spôsobom: médiá obvinila z klamstva, opozíciu z vytĺkania politického kapitálu a celé to označila za svinstvo. (Svinstvom myslela aktivitu opozície, a nie samotné sociálne podniky.)
.tg
Zametené
Firma ISS Facility Services bude za 26 miliónov eur tri roky upratovať a udržiavať 1 600 policajných budov. „Existuje podozrenie, že tender je predražený a že bol našitý na konkrétnu firmu,“ povedal poslanec KDH Daniel Lipšic. Hovorca rezortu vnitra Erik Tomáš povedal, že 26 miliónov je maximálny odhad a reálna cena bude „omnoho nižšia“. To znie upokojujúco. 
.tg
Bankové balíčky
Ministerstvo financií prekvapilo banky na Slovensku nepriamou novelou bankového zákona. Chce im nanútiť, aby klientom poskytovali základný balík služieb a dokonca im nadiktovalo, čo má obsahovať. Jeho cieľom má byť sprehľadnenie bankových poplatkov. Banky protestujú, že nemohli novelu pripomienkovať, základný balíček sa im zdá príliš bohatý a boja sa ďalšej regulácie ich podnikania. 
.jr
Holubičí národ
Ak vám chýbal dôkaz, že sme holubičí národ, tu je: minister vnútra odvolal šéfa cudzineckej polície Tibora Maka, ponúkol mu však miesto na ministerstve. Ministerstvo dopravy priznalo zlyhanie pracovníka na leteckej veži v Poprade, za trest však bude preškolený. Kaliňáka podržal Fico a Kaliňák zase svojich. Pritom jediný, kto nemal byť potrestaný, bol pes, ktorý výbušninu našiel.
.jd
Treba ochranu
Slovenská národná strana chce novelou Ústavy umožniť znovuzavedenie trestu smrti a novelou Trestného zákona posilniť ochranu republiky. Strana chce do Trestného zákona vsunúť napríklad ustanovenie o úkladoch proti SR, novela by mala postihovať aj propagovanie historického štátneho útvaru, ktorý potláčal národné práva Slovákov. O Interblue nepovedal zlatoústy predseda nič. 
.tg
Odchod z STV
Slovenská televízia nepredĺžila zmluvu novinárke Martine Kubániovej, ktorá pracovala v relácii Reportéri. Ide o autorku reportáže o sociálnom podniku Arvik z Bardejova, ktorý prelieval peniaze do súkromnej firmy. Riaditeľ STV pozastavil vysielanie reportáže a z úsporných dôvodov sa koncom roka Reportéri nevysielali. Vedenie televízie požaduje, aby sa sústreďovali viac na občianske témy, o investigatívne kauzy zjavne nestojí.
.eč
Ján Packa 
Za zlyhania v rezorte ministerstve vnútra nemôže niesť zodpovednosť Robert Kaliňák, lebo je  kľúčovým človekom Smeru, a takí sa neodvolávajú. Preto sa koaličné HZDS sústredilo na náhradný cieľ a požaduje odstúpenie Packu. Niežeby si to nezaslúžil.

Andrej Ďurkovský
KDH sa pripravuje na parlamentné voľby. Lídrom strany v Bratislavskom kraji bude primátor Bratislavy Ďurkovský. Na kandidátke by mal zaujať 9. až 16. pozíciu, čo je zvoliteľné miesto. Azda mu jeho Bratislavčania budú rozumieť a osem rokov na čele mesta spravodlivo ocenia. 
Maroš Šefčovič
V pondelok podstúpi grilovanie v Európskom parlamente slovenský kandidát na eurokomisára Maroš Šefčovič, ktorý sa mal v roku 2005 údajne dopustiť výroku, že Rómovia „zneužívajú slovenský sociálny systém“. No, keby to bol jeho jediný problém…
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite