Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Utrpenie

.časopis .zemetrasenie

Najchudobnejšia krajina západnej pologule prežíva nesmiernu hrôzu a utrpenie. Zemetrasenie, ktoré prišlo 12. januára tohto roka, si vyžiadalo možno aj niekoľko stoviek tisícov mŕtvych.

Ešte nedávno sa pritom zdalo, že Haiti sa začína spamätávať z najhoršieho. Desaťročia diktatúr, pučov a politických nepokojov vyprodukovali ekonomiku, v ktorej sa málokomu naozaj darilo, a predsa malo Haiti podľa viacerých analytikov otvorenú cestu k zlepšeniu pomerov. „Viacero štátnych aj súkromných iniciatív podnietilo nádej, že by ekonomický rozvoj mohol konečne pomôcť z biedy miliónom ľudí žijúcich za menej ako dva doláre denne,“ uviedol na stránke MSNBC jej hlavný producent John W. Schoen.
„Zhruba od roku 2004 sa OSN a medzinárodné spoločenstvo vo všeobecnosti usilovali o to, aby sa z Haiti stal funkčný štát a funkčná ekonomika,“ uviedol Peter DeShazo, riaditeľ programu Americas v Center for Strategic and International Studies. „Toto, samozrejme, vracia celú haitskú ekonomiku späť.“
Možno to teraz pôsobí nepatrične – hovoriť o ekonomickom rozvoji a stabilite, keď na uliciach ležia hromady mŕtvol. Vo svetle tragédií, ktoré nám v týchto dňoch prebiehajú priamo pred očami, vo svetle fotografií zúfalých ľudí, ktorí prišli o najbližších a nevedia, čo im prinesie zajtrajšok, vyzerá obava o to, ako sa bude Haiti ďalej vyvíjať, akosi príliš vzdialene. No nie je to prázdna obava. Po nepredstaviteľne hrozných prítomných okamihoch budú Haiťania o chvíľu opäť myslieť na budúcnosť.  
Dvanásty január 2010 tu zmaril obrovské množstvo životov a nádejí. Tí, ktorí prežili, budú svoju existenciu budovať celkom odznova. Je nádej, že medzinárodná pomoc sa neskončí, až doznie prvý nápor zhrozenia a dojatia, aké teraz všetci určite cítime? Iste, každá krajina zodpovedá predovšetkým sama za seba. A predsa by sa žiadalo, aby Haiti aspoň nejaký čas okrem hmotnej pomoci, ktorú teraz tak veľmi potrebuje, dostávalo neskôr aj pomoc v podobe ideí a rozumných riešení. Pomoc, ktorá by mu časom pomohla obnoviť fungovanie spoločnosti, poskytovať oporu tým najpostihnutejším obyvateľom, postupne vytvárať fungujúcu infraštruktúru a zabrániť, aby tam prevzali moc zákony džungle.
Momentálne vidieť, že hoci ľudia na celom svete sú schopní posielať peniaze a mnoho krajín vysiela aj svoje záchranárske tímy a potrebné vybavenie, v tejto krajine je problém s tým, ako pomoc účinne prijať a distribuovať. Už to je možný zárodok nepokojov a úplného kolapsu haitskej spoločnosti.
A tak sa človek nevyhnutne pýta, koľko utrpenia ešte Haiťanov čaká – po tragédii, ktorá ich teraz postihla? Koľko ľudí ešte zomrie na následky zemetrasenia? Koľko ľudí bude odsúdených na živorenie? Rozmery tohto utrpenia sú ťažko pochopiteľné. Myslíme na Haiti, modlíme sa za Haiti, pokúšame sa pomôcť. Prosíme našich čitateľov, aby boli aj v tomto s nami.
.zbierka pre Haiti:
Združenie Človek v ohrození vyhlásilo verejnú zbierku na pomoc obetiam ničivého zemetrasenia na Haiti. Verejnosť má možnosť prispieť na účet 266 052 0502/1100, variabilný symbol 1119.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite