Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

E -protest

.tomáš Gális .časopis

Facebooková skupina s názvom „Obťažuje ma, keď mi slovenská polícia dáva výbušniny do batožiny“ si za necelé dva týždne získala 40-tisíc fanúšikov. Skupina s názvom „Podporujem dopravcov v štrajku. Mýto sa týka nás všetkých!“ mala za ten istý čas viac ako 70-tisíc členov.

Recesistická skupina „Interbluetken Group, a. s.“, ktorá „sa tiež považuje za nástupcu firmy Interblue Group a deklaruje záujem o lacné slovenské emisie“ prilákala len za prvé tri hodiny svojej existencie 200 ľudí. 
Napokon, prečo nie? Zaprotestovať si na Facebooku sa dá tak ľahko – jeden klik myšou a bojujem proti „Ficovi a jeho bande lumpov“, proti návrhu zákona o vlastenectve od SNS, proti ropovodu cez Žitný ostrov, proti Kaliňákovým prešľapom, proti tabuli pre Gustáva Husáka, proti Štefanovi Harabinovi ako predsedovi Najvyššieho súdu i proti SDKÚ, „pretože nereaguje na ten bordel, čo Fico robí.“ Prečítam si noviny, rozhnevám sa, pozriem, kam sa pridali moji facebookovskí priatelia a pridám sa aj ja. Občas niečo okomentujem, vyzvem na akciu, zanadávam si na zbabelý národ, pripojím odkaz na dôležitý článok či výstižné video. A počítač vypínam s pocitom, že som pre túto krajinu zase spravil niečo dobré. 
Počas poslednej americkej prezidentskej kampane začali aj na Slovensko prichádzať správy o tom, ako Obama stavil na nové technológie, že jeho tím a podporovatelia posielajú voličom milióny esemesiek, že kandidát twittuje a facebookuje a že voľby nakoniec vyhral aj vďaka skvelej organizácii svojich podporovateľov na internete. V Česku sa zase vďaka facebookovej skupine „Vejce pro Paroubka v každém městě“ dokázali po celej krajine zmobilizovať ľudia, ktorým prekáža predseda ČSSD. Moderné technológie majú mobilizačný potenciál.
A u nás? Dojem je zatiaľ rozpačitý. Iste, bolo tu „Protestné zhromaždenie občanov proti zrušeniu Špeciálneho súdu“, dve demonštrácie „Červená pre Harabina“ a, samozrejme, prezidentské voľby, ale o nejakom masívnom dobrovoľníctve či odpore, koordinovanom prostredníctvom internetu, sa hovoriť nedá. Príkladom za všetky je postoj k problému s mýtom: k protestným skupinám sa pridali desaťtisíce ľudí, ktorí napísali tisíce komentárov, kde oprávnene kritizujú aj pasivitu slovenskej opozície, ktorá tému nedokázala uchopiť. Fajn, ale na čo je to dobré, keď na námestie ich nakoniec príde niekoľko desiatok? 
Je piatok večer a Facebook mi hlási, že protestné zhromaždenie „Máme radi túto krajinu, nemáme radi túto vládu“, ktoré sa bude konať o týždeň v sobotu, má potvrdených 723 účastníkov. Som napätý.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite