Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Aké teleso obieha okolo Zeme? A) Mesiac, B) Slnko, C) Mars, D) Venuša. Nepochybujem, že viete správnu odpoveď. Ale predstavte si, že ste si práve sadli do horúceho kresla televíznej súťaže Chcete byť milionárom?

Ste ešte v šoku, máte trému, bojíte sa chytákov, v sále sedí priateľka, na ktorú chcete urobiť dojem vedomosťami a aj ten milión by sa vám dosť hodil. Ja by som za seba nedala ruku do ohňa, že nebudem potrebovať pomoc publika.
Nikto z toho milého publika síce nezvolí Venušu a len dve percentá Mars, ale 42 percent si myslí, že našu planétu obieha Mesiac a až 56 percent hlasuje za Slnko. Keby sme boli v Nohavicovej pesničke Milionář, tak vieme, že „aj v obecenstvu možu sedět voly“. Lenže toto sa odohráva vo Francúzsku. Môžeme pochybovať o úrovni ich školstva, ale môžeme sa zamyslieť aj nad vysvetlením, ktoré ponúkajú v knihe Houpačka, Proč se chováme iracionálně (Dokořán, 2009) bratia Brafmanovci. Tí tvrdia, že v tomto prípade zafungoval zmysel pre spravodlivosť. Publikum nepovažovalo za spravodlivé, aby milión eur vyhral niekto taký blbý, čo váha už pri takejto ľahkej otázke. Tvrdia a dokazujú to na rôznych príkladoch, že tento zmysel pre spravodlivosť sa výrazne líši od kultúrneho prostredia, z ktorého pochádzame. Napríklad v americkej verzii Milionára správnu odpoveď poradí až 90 percent publika. Na druhej strane v Rusku si všimli, že publikum uvádza zámerne zlé odpovede až podozrivo často, a to aj v prípade, že ide o súťažiacich, ktorí sú inak múdri a vo Francúzsku by si pomoc a milión podľa publika zaslúžili. V knihe sa to vysvetľuje ruským historickým odporom voči ľuďom, ktorí sa odchyľujú od normy, teda napríklad zbohatli a to oveľa viac, ako ostatní. Náhle zbohatnutie na úkor normálneho publika je jednoducho nespravodlivé bez ohľadu na vedomosti a schopnosti.
Nesledovala som slovenského Milionára tak často, aby som si všimla u publika náš špecifický zmysel pre spravodlivosť. Všeličo sa však dá vyčítať aj z nápovedy publika zvanej volebné preferencie. Uvidíme v júni, kto sa spravodlivo stane milionárom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite