Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anjeli strážni Benedikta XVI.

.imrich Gazda .časopis .náboženstvo

Zábery mladej Švajčiarky, ktorá počas polnočnej omše v Bazilike sv. Petra strhla na zem Benedikta XVI., obleteli počas Vianoc celý svet. Vyšetrovanie tohto incidentu je zaujímavým exkurzom do málo známej oblasti vatikánskej bezpečnosti a spravodlivosti.

Po neúspešnom atentáte na pápeža Jána Pavla II. v roku 1981 a teroristických útokoch z 11. septembra 2001 sa bezpečnostné opatrenia posilnili aj vo Vatikáne. Všetci účastníci pápežských bohoslužieb v Bazilike alebo na Námestí sv. Petra musia prechádzať detektorom kovov, vatikánska polícia je vybavená najnovšími technológiami a na všetkých oknách pápežových izieb v Apoštolskom paláci boli nainštalované nepriestrelné sklá. Ako nedávno povedal hovorca Svätej stolice Federico Lombardi, napriek týmto opatreniam je takmer nemožné predísť istým udalostiam. Potvrdil to aj vianočný incident.  

.pápežov Bond

V momente, keď sa 25-ročná Susanna Maiolo vrhla na pápeža, kráčali tesne vedľa neho dvaja ochrankári. Tí najvyšší. Nie vzrastom, ale funkciou. Po pravej strane veliteľ Švajčiarskej gardy Daniel Rudolf Anrig, po ľavej náčelník vatikánskej polície Domenico Giani. Ďalší bodyguardi kráčali na začiatku a na konci liturgického sprievodu.
Práve 48-ročný Giani, bývalý príslušník talianskej finančnej polície a tajnej služby, zastavil mladú ženu, ktorá však pri páde na zem stihla stiahnuť aj pápeža. Väčšinu televíznych divákov a priamych účastníkov tejto akčnej momentky prekvapili dve veci: že sa mladej žene takmer podarilo obísť všetky vatikánske bezpečnostné opatrenia, dokonca už druhý rok po sebe, a že sa 82-ročnému pápežovi pri prudkom dopade nič nestalo. V živej pamäti je ešte zlomenina jeho zápästia po páde v kúpeľni počas tohtoročnej letnej dovolenky.
Kým prvá otázka si vyžaduje zložitejšie vysvetlenie, odpoveď na druhú je pomerne jednoduchá. Benedikt XVI. mal šťastie v nešťastí. Pri páde nespadol na tvrdú dlažbu vatikánskej baziliky, ale na ochrankára Gianiho pacifikujúceho zmätenú Švajčiarku. Pád ešte pribrzdil pápežský ceremoniár Guido Marini, ktorý vždy kráča pol kroka za pápežom a stihol ho zachytiť. „Bol trochu otrasený, ale hneď ako sa postavil, povedal: Som v poriadku, budeme pokračovať,“ uviedol vatikánsky zdroj denníku Corriere della Sera. Podľa informácií talianskeho denníka bolo v tej chvíli v bazilike rozmiestnených päťdesiat vatikánskych policajtov a tridsať členov Švajčiarskej gardy. Sprievod sprevádzali aj šiesti členovia jednotky rýchleho nasadenia, ktorá patrí pod vatikánsku políciu.

.zlyhala bezpečnosť?
Viaceré svetové médiá sa nevyhli kritike bezpečnostných opatrení. Francúzsky denník Le Figaro dokonca vyrukoval s hypotézou, že zlyhanie je dôsledkom vzájomného súperenia medzi Talianmi zo Žandárskeho útvaru Mestského štátu Vatikán, čo je oficiálny názov vatikánskej polície, a Švajčiarmi z gardy. Práve tieto zložky o sile 130, respektíve 110 mužov zodpovedajú za poriadok na území Vatikánu a bezpečnosť pápeža. O vonkajšiu bezpečnosť Vatikánu sa stará Inšpektorát verejnej bezpečnosti pri Vatikáne, ktorý je súčasťou talianskej polície.
Hovorca Lombardi na špekulácie médií reagoval vyhlásením, že počas polnočnej omše boli dodržané všetky štandardné bezpečnostné opatrenia. Na Námestí sv. Petra prešli všetci účastníci bohoslužby kontrolou cez detektorov kovov, ktorú zabezpečuje talianska polícia. Pri vstupe do baziliky ich prehliadli vatikánski policajti. Preverovanie identity všetkých účastníkov je podľa Lombardiho nereálne. Zároveň zdôraznil, že pápež nie je len hlavou štátu, ale predovšetkým pastierom, ktorý chce byť blízko svojich veriacich. „Nemôžeme ho zo všetkých strán opancierovať,“ dodal. O dva dni neskôr, keď Benedikt XVI. obedoval s chudobnými v priestoroch známej Komunity sv. Egídia v rímskej štvrti Trastevere, sa však už v jeho okolí pohyboval zvýšený počet policajtov a ochrankárov.
Lombardi, ktorý nešéfuje len Tlačovému stredisku Svätej stolice, ale aj vatikánskej televízii a rozhlasu, sa nevyhol ani otázke, ako je možné, že mladá žena sa po minuloročnom pokuse prekonať bezpečnostné bariéry opäť dostala do pápežovej blízkosti. Dokonca v rovnakej červenej bunde. Mediálny jezuita sa podľa agentúry ANSA obmedzil na strohé konštatovanie, že sa pravdepodobne nejavila ako nebezpečný typ.
Bezprostredne po incidente mladú ženu, ktorá sa už v minulosti dlhodobo liečila na psychiatrii v švajčiarskom Frauenfelde, hospitalizovali na psychiatrickom oddelení nemocnice Santo Spirito, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Vatikánu, odkiaľ ju previezli na kliniku v Subiacu neďaleko Ríma. Tam ju navštívili nielen jej otec a sestra, ale v mene Benedikta XVI. aj jeho osobný sekretár Georg Gaenswein.

.zločin vo svätom meste

Ku kauze Maiolo sa viackrát vyjadrili dvaja najpovolanejší: vatikánsky prokurátor Nicola Picardi a predseda vatikánskeho súdu Giuseppe Dalla Torre, podľa ktorého bude prípad uzatvorený v priebehu niekoľkých týždňov.
Aj keď sa Vatikán vďaka svojej miniatúrnej rozlohe, malému počtu obyvateľov (okolo päťsto) a charakteru posvätného miesta javí ako miesto, kam ruka zločinu nedosiahne, nie je to tak. Podľa prokurátora Picardiho riešila vatikánska spravodlivosť v roku 2007 tisícpäťsto káuz. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že každý obyvateľ Vatikánu, medzi ktorými prevažujú príslušníci kléru, spáchal ročne tri zločiny. Také tvrdenie je však zavádzajúce. „Musíme vziať do úvahy, že Vatikán je miestom, ktoré nezahŕňa len miestnych obyvateľov, ale všetkých, ktorí ho navštívia. Tých, ktorí každý rok prichádzajú ako pútnici alebo turisti do baziliky alebo vatikánskych múzeí, je okolo 18 miliónov,“ povedal v rozhovore pre vatikánsky denník L´Osservatore Romano prokurátor Picardi.
Ak rozpočítame 1 500 zločinov na 18 miliónov ľudí, vyjde nám číslo blížiace sa k nule. Väčšina trestných činov sa týka krádeží, ale objavujú sa aj kuriózne prípady, ako sú falošní kňazi. Nechýbajú však ani veľké prípady. Ešte v roku 1999 zavraždil člen Švajčiarskej gardy Cedric Tournay svojho veliteľa, jeho manželku a napokon aj seba. V roku 2007 zasa spáchal samovraždu mladý vatikánsky policajt Alessandro Benedetti.

.vatikánsky súdny systém

Drobné priestupky spáchané na pôde Vatikánu sa riešia veľmi promptne. Napríklad v roku 2007 priemerne za osem dní. Vysoká efektivita sa dosahuje najmä vďaka inštitútu samosudcu, ktorý rieši malé kauzy. Vyšším stupňom je senát tvorený troma osobami, nasleduje odvolací a kasačný súd. Kým pozície na prvých dvoch stupňoch zastávajú laici, členmi odvolacieho súdu môžu byť len príslušníci kléru a členmi kasačného súdu len kardináli. Čo sa týka vatikánskych obhajcov, nie každý taliansky advokát môže zastávať túto pozíciu. „Je to problém technického charakteru: bežný taliansky advokát nepozná vatikánske právo a súdny systém. Advokáti, ktorí majú povolenie pôsobiť vo Vatikáne, sú absolventmi nielen civilného, ale aj kánonického práva na niektorej pápežskej univerzite a sú zapísaní v zozname právnikov Rímskej roty,“ uviedol predseda vatikánskeho súdu Dalla Torre v rozhovore pre katolícky denník Avvenire.
Vatikánska spravodlivosť, ktorá sa už intenzívne zaoberá vianočným incidentom, sa rozhodla ponechať prípad vo svojej kompetencii a nepostúpiť ho talianskym úradom. „Vatikánska justícia je vo všeobecnosti veľmi umiernená,“ zdôraznil hovorca Lombardi. Všetko nasvedčuje tomu, že ženu uznajú za psychicky nespôsobilú, vďaka čomu sa úplne vyhne súdnemu procesu.

Autor je publicista, tvorí blog svetkrestanstva.blogspot.com
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite