Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti vo svete

.časopis .týždeň vo svete

Pílenie konára
Veľká Británia očakáva marcové všeobecné voľby. Keďže Konzervatívna strana vyzerá ako pravdepodobný volebný víťaz, v tábore vládnucich labouristov vrie nervozita. A tá vyplavuje na povrch aj staré spory. Napríklad otázku, čo s Gordonom Brownom.
Brown je tak trochu nechcený premiér. K postu prišiel vďaka dohode so svojím predchodcom Tonym Blairom. Tí dvaja sa v podstate podelili: Brown pomohol labouristom na čele s Blairom vyhrať, ale Blair mu sľúbil, že ho po čase pustí k moci. Urobil to, hoci neochotne. Británia dostala premiéra, ktorý nevzišiel z volieb a, čo bolo pre labouristov horšie, už vtedy strácali popularitu.
Labouristi tak mali k Brownovi od začiatku nejednoznačný vzťah. Hovorilo sa o mocenskej vojne najmä medzi ním a Davidom Millibandom. Milliband mal údajne premiérske ambície, ale napokon sa uspokojil s ministerstvom zahraničných vecí. Nedá sa však prehliadnuť, že prakticky pri každom väčšom otrase v kabinete znelo jeho meno – meno Brownovho arcirivala.
Minulý týždeň sa to stalo zase a v stávke nebolo nič menej významné ako post volebného lídra labouristov. Dvaja bývalí labouristickí ministri, Patricia Hewitt a Geoff Hoon, rozoslali labouristickým poslancom list so žiadosťou, aby podporili tajné hlasovanie o tom, či má stranu do volieb viesť Gordon Brown.
BBC uviedla, že podľa jej dôverných informácií konali títo dvaja rebelanti s presvedčením, že ich podporí šesť ministrov. BBC ich aj vymenovala –s tým, že pre ich zapojenie do pokusu o stranícky puč niet dôkazov. Nie sú to bezvýznamné mená: podpredsedníčka strany Harriet Harman, šéf rezortu zahraničia Milliband, šéf obrany Bob Ainsworth, minister spravodlivosti Jack Straw, minister pre Škótsko Jim Murphy a Douglas Alexander, ktorý má na starosti rezort medzinárodného rozvoja.
Oficiálne nik z nich napokon hlasovanie o osobe Gordona Browna nepodporil a Brown si vydýchol. Lenže aby ho vlastní vzali na milosť, museli by na čele s ním vyhrať voľby. Teraz rozhodne nevyzerajú ako jednotná silná strana, akú volič v ťažkých časoch ochotne pustí znovu k moci. Brownovi verní dúfajú, že premiér sa otrasie a vstane z popola silnejší. Pravdepodobnejšie však je, že do volieb už bude len politicky dožívať. A labouristi si vnútornými spormi  ďalej budú pod sebou  píliť konár.
.mg

Zlyhanie

Barack Obama uznal, že za takmer uskutočnený útok na Ameriku môžu chyby tajných služieb. Podľa neho boli informácie o útoku, ktorý pripravoval Nigérijčan Abdulmutalláb, k dispozícii a tajné služby ich mohli využiť. Prezident tajné služby pokarhal, posilnil kritériá zoznamu teroristov aj bezpečnosť na letiskách. Na reformu tajných služieb sa však stále čaká.
.mg

Harlem sa mení

Newyorská štvrť Harlem, čierne srdce Ameriky, sa mení: po sto rokoch prestáva byť podľa New York Times väčšina jeho obyvateľov čiernych. Čierna populácia tvorí v súčasnosti asi 40 percent, rastie počet Hispáncov, ktorí tvoria takmer tretinu. Harlem sa mení dávno, noví obyvatelia si v porovnaní s Manhattanom pochvaľujú lepšie komunity a menej regulácií.
.jd

Obrana suverenity

Taliansky ústavný súd sa bráni: v rozhodnutí z konca minulého roku, ktoré médiá ignorovali, súd rozhodol, že rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré protirečia textu talianskej ústavy, nemajú dosť legitimity. Rozhodnutie prišlo ako reakcia na verdikt v kauze Lautsi verzus Taliansko, podľa ktorého by mali byť stiahnuté kríže z talianskych škôl.
.jd

ODS klesá

Štyri mesiace pred voľbami do Poslaneckej snemovne českého parlamentu sociálni demokrati zvyšujú náskok pred ODS. Podľa najnovších výskumov by ČCSD mohla získať 28 percent, hlasov a ODS 23. Na treťom mieste sa drží nová strana TOP 09 (13), ktorá odtiaľto vytlačila KSČM (11). Ak by voľby dopadli podľa prieskumu, sociálni demokrati a komunisti by mali pohodlnú väčšinu.
.tg

ECB hrozí Grécku

Grécko je veľmi zadlžené. Jeho rozpočty sú dlhodobo deficitné a jeho politici nie sú ochotní kvôli popularite začať so šetrením. Minulý týždeň dostala táto krajina varovanie od Jürgena Starka, člena výkonnej Rady Európskej centrálnej banky. Ten naznačil, že Európska centrálna banka nemusí byť ochotná Grécku požičiavať z peňazí iných členských štátov. Situáciou v Grécku sa bude zaoberať aj mimoriadny summit EÚ na budúci mesiac.
.jr


Nazír Alí/
Anglikánsky biskup, pôvodom Pakistanec, ktorý sa venuje islamu a prenasledovaniu kresťanov vo svete, ocenil navýšenie vojakov v Afganistane. Islamisti by odchod z Afganistanu pochopili ako kapituláciu, a to by posilnilo ich teroristické aktivity, povedal.

José Zapatero/

Španielsky premiér ohlasuje začiatok europredsedníctva svojej krajiny a zaväzuje sa, že do desiatich rokov urobí z EÚ ekonomiku, ktorej konkurencieschopnosť bude vo svete bezkonkurenčná. Pred desiatimi rokmi bol cieľ EÚ rovnaký a eurozázrak sme mali vidieť už tento rok.

Michelle Obama/
Prvá dáma USA má za sebou prvý rok – necelý –v Bielom dome. Médiá si všímajú jej transformáciu z ambicióznej ženy, pre ktorú je kariéra rovnako dôležitá ako rodina, na tmavší obraz tichej Jackie Kenneddyovej. Tak to vyzerá, keď sa kariérou stane manželkovanie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite