Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Antiosobnosti 2009

.časopis .týždeň vo svete

Horúce hlavy
Po rokoch skúmania, publikovania, citovania, varovania a cestovania po rôznych prípravných konferenciách sa 7. decembra stretli v Kodani tisícky horúcich hláv, aby dali svetu dohodu, ktorá má nahradiť nefungujúci Kjótsky protokol. Poplach okolo globálneho otepľovania tak úspešne pokračuje ďalej. Podporujú ho najmä vedci spolupracujúci s Medzinárodným panelom pre klimatické zmeny i politici, novinári či cirkevní hodnostári, ktorí im uverili. Či už je globálne otepľovanie (či skôr klimatické zmeny) reálny fakt, alebo nie, v celej diskusii niekoľko zásadných vecí nehrá. 
V prvom rade je to skutočnosť,  že vedci, ktorí podporujú teóriu globálneho otepľovania, ostrakizujú tú časť vedeckej obce, ktorá odmieta ich závery a tvrdí, že to s tou klímou nie je až také horúce, že sa preceňuje úloha človeka, že peniaze, ktoré by sa mali využiť na boj proti zmene klímy, sa dajú využiť omnoho rozumnejšie, prípadne že ide o jeden veľký humbug. Tí vedci označujú klimaskeptikov ako popieračov, osočujú ich, že sú platení ropnými spoločnosťami a ich názory vôbec neberú do úvahy. 
Nedávna aféra Climagate ukázala aj druhú vec, totiž tú, že niektorí vedci zrejme falšovali svoje závery a snažili sa pred verejnosťou utajiť niektoré dôležité dáta. Ak sa hovorí o tom, že uvedená e-mailová korešpondencia bola „vytrhnutá z kontextu“, tak to vyzerá, že „kontext“ môže byť ešte horší než sa javí dnes. Reakcia „otepľovačov“ na celú aféru je príznačná: popieranie, zľahčovanie a slová o tom, že to na celej teórii nič nemení. 
Po tretie: keď ide o „záchranu planéty“, horúcim hlavám už vôbec nezáleží na číslach. A tak sa obava, že k roztopeniu himalájskych ľadovcov môže dôjsť okolo roku 2350, zmení na predpoveď, že sa tak stane do roku 2035. Nula sem, nula tam, nič sa nestane, teória platí a treba prijať opatrenia.
Po štvrté: horúcim hlavám vôbec nerobí problém správať sa v úplnom protiklade k tomu, čo hlásajú. Nejde len o niekoľko rokov starú aféru domu Al Gora, ktorého energetická spotreba mnohonásobne prevyšuje spotrebu iných amerických domácností, ktoré zase mnohonásobne prevyšujú spotrebu neamerických domácností. Ide najmä o veľké, 15-tisícové stretnutie v Kodani či jeho skromnejšiu októbrovú predpremiéru, stretnutia na Bali či v Barcelone. 
Po piate: podozrivý je aj prístup rozvojových krajín, pripomínajúci vydieranie a s ním súvisiace (pokrytecké?) správanie rozvinutých krajín, ktorých pomoc chudobnejším vyzerá len ako prehadzovanie peňazí z jedného vrecka do druhého. 
K ďalším sporným bodom patrí obchodovanie s oxidom uhličitým, v ktorom sa nielen na Slovensku strácajú veľké peniaze, podpora „zelených“ technológií, aké by za iných okolností na trhu neprerazili alebo výroba biopalív, ktorá okrem iného môže aj za ďalšie vyrubovanie stromov. 
Globálne otepľovanie možno naozaj existuje, možno zaň naozaj môže človek, ktorý produkuje skleníkové plyny, možno budú jeho následky skutočne také fatálne ako uvádzajú správy Medzinárodného panelu pre klimatické zmeny, možno budú peniaze, ktoré majú globálnemu otepľovaniu zabrániť, či ho aspoň obmedziť, vynaložené skutočne správne, možno naozaj potrebujeme svetovú vládu, ktorá bude na to všetko dohliadať. Možno je skrátka všetko tak, ako tvrdia horúce hlavy. Ale na to, aby sme im uverili, by sa mali správať celkom inak, ako sa správajú. Zatiaľ pôsobia ako mileniaristické spoločenstvo, hlásajúce pokánie a skorý príchod konca sveta.
.tg
Barack Obama/
Sľuby nesplnil, no tak to s kampaňami býva. Horšie je, že populistom je aj ako prezident: preťažil federálny rozpočet a razí socialistické riešenia problémov etických (interrupcie) i ekonomických (štátne peniaze proti kríze). Vo vojne proti terorizmu koná nejednoznačne.
Štrasburg/
Súd pre ľudské práva v Štrasburgu vyniesol absurdný rozsudok, podľa ktorého sú kríže umiestnené vo verejnej škole v rozpore so slobodou myslenia, svedomia a náboženského vierovyznania. Rozsudok vyvolal búrlivé reakcie nielen v Taliansku, ktorého sa priamo týkal. 
Silvio Berlusconi/
Taliansky premiér figuruje asi v stovke súdnych procesov, s pomocou poslancov sa mu ale darí odkladať ich. Na nedávny proces, v ktorom čelil obvineniam z podplácania, neprišiel. Ako prvý západný líder po vyše desiatich rokoch navštívil bieloruského autokrata Lukašenka. 
Dubaj/
Štátna firma Dubai World, ktorá investovala najmä do megalomanských developerských projektov, v novembri priznala finančné problémy, ktoré ťahajú na dno celý štát. Nezmyselné investície úspech nepriniesli. Bohatstvo vytvárali najmä cudzinci a tí už bublinovému štátu neveria.
General Motors/
Chorý pacient, ktorého takmer dorazila kríza – slávna americká automobilka doplatila na drahú výrobu a nátlak odborov. Šrotovné sa minulo za týždeň a problémy nevyriešilo. GM sa však rozhodlo ustúpiť od reforiem a pred sebou má ťažký rok a ťažkú terapiu: zoštíhlenie.
Kuba/
Na Kube stále žiadne zlepšenie pomerov. Raúl Castro už druhý rok dokazuje, že je rovnako tvrdý komunista ako jeho brat. Väčšina Kubáncov žije v biede, útoky na disidentov pokračujú, prvý raz bola štátnymi agentmi fyzicky napadnutá aj známa blogerka Yoani Sanchez.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite