Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šport 2009 - svet

.časopis .šport

Atletika je kráľovnou športu, stovka je kráľovnou atletiky a Ussain Bolt novým neuveriteľným svetovým rekordom znovu potvrdil, že je absolútnym kráľom stovky. Kto by asi tak mohol byť svetovým športovcom roku 2009?

Usain Bolt
Minulý rok to bolo ťažké rozhodovanie. Medzi dvoma superhviezdami letnej olympiády sa .týždeň nakoniec rozhodol pre Michaela Phelpsa. Tento rok už nemal Usain Bolt nijakú vážnu konkurenciu.
V minuloročnom olympijskom finále zabehol Bolt s rozviazanou šnúrkou a vypusteným záverom stovku za fantastických 9,69. V tohtoročnom finále majstrovstiev sveta to stihol za 9,58. Svoj vlastný svetový rekord zlepšil viac ako o desatinu sekundy – také niečo sa v ére elektronického merania časov ešte nestalo. 
V behu na 200 metrov predviedol Usain Bolt navlas rovnaký husársky kúsok. Minulý rok v Pekingu zabehol dvojstovku v svetovom rekorde 19,30 a tento rok ho v berlínskom finále zlepšil na 19,19.
História svetovej atletiky pozná asi len jeden výkon porovnateľný s Boltovými berlínskymi rekordmi – Beamonov mexický skok do diaľky (890 cm). Nuž, ale ak by Bolt začal skákať do diaľky, je celkom dobre možné, že prekoná to, k čomu sa Bob Beamon tak zázračne priblížil. Podľa názoru súčasného svetového rekordéra v diaľke Mikea Powella (895 cm) je v Boltových možnostiach prekonať deväťmetrovú hranicu.
A čo beh na 400 metrov? Pôvodne mal behať Bolt okrem dvojstovky práve túto trať. Prvú oficiálnu stovku bežal až ako dvadsaťročný (pričom na dvojstovke bol už v sedemnástich juniorským svetovým rekordérom) a len mimoriadne výkony na najkratšej trati (pri svojej tretej oficiálnej stovke už zabehol svetový rekord) ho preorientovali zo štvorstovky na najkratší šprint. Ak by sa Bolt ešte niekedy vrátil k štvorstovke, máme sa zrejme na čo tešiť.
Chlapec z jamajského vidieka pritom nie je známy ako tréningový superdráč. Skôr pôsobí dojmom, že berie všetko s ľahkosťou až ležérnosťou. Baví sa na tlačovkách (jeho grimasy sú naozaj povestné), v jedálňach (kde občas ohadzuje spolustolovníkov kúskami jedla) a zabáva sa aj na tréningoch. 
To však neznamená, že sa fláka a žije len zo svojho talentu. Jeho kouč Glenn Mills, ktorého Bolt považuje za najlepšieho trénera všetkých čias, dokáže z tohto bezstarostného dlháňa vyžmýkať na dráhe veľa. Vôbec však nie je vylúčené, naopak, je to skôr pravdepodobné, že Bolt zatiaľ v tréningoch nesiahol na dno svojich rezerv. Kam až dokáže posunúť hranice svetových rekordov, ak sa do toho naozaj oprie?
Nuž, spomínajú sa naozaj fantastické časy, hovorí sa o tom, že šprintérsky rekord by sa možno dal zlepšiť ešte o dve ďalšie desatiny sekundy. Je to reálne alebo ide o úplnú fantazmagóriu? O tom sa dnes vedie pomerne živá debata.
A čo na to Usain Bolt? Po berlínskom triumfe s ním urobil Alfonz Juck krátky rozhovor pre .týždeň. Na Juckovu otázku „Vraj ste povedali, že vaše hranice sú v stovke na úrovni 9,4 – aké sú na 200 m?“ Bolt odpovedal „Ja som nepovedal, že je to moja hranica, ale že sa to dá zabehnúť za 9,4. Či to budem ja, neviem. A čo sa týka dvojstovky, tiež neviem.“ A my k tomu už len dodávame, že čo sa týka budúcich výkonov Usaina Bolta, asi nikto nevie, čo nám tento chlapík ešte predvedie.
Jelena Isinbajevová
Ruská žrdkárka, Sergej Bubka v ženskej verzii. Fenomenálna svetová rekordérka prekonala v tomto roku päťmetrovú hranicu už aj v hale. Na MS v Berlíne síce prehrala s Poľkou Annou Rogowskou, ale aj v tomto roku zlepšila svoj svetový rekord vonku už na 506 cm.
Magnus Carlsen
Devätnásťročný nórsky šachista, majster sveta v rýchlom šachu, ktorý ako najmladší človek v histórii prekonal v ELO hodnotení hranicu 2 800 bodov. V ratingu FIDE sa na konci tohto roka dostal na prvé miesto v celkovom poradí svetových šachistov. Ešte o ňom budeme veľa počuť.
Thierry Henry
Antiosobnosť roka. Francúzsky futbalista, ktorý rozhodol barážový dvojzápas o postup na MS vďaka hre rukou. Pripomenul tým inú antiosobnosť, Diega Maradonu, z ktorého sa postupne stal tlstý, od kokaínu závislý priateľ juhoamerických diktátorov. Uvidíme, ako skončí Henry.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite