Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Keď sa zvedavé dieťa odchované na vedeckých programoch kanálov Discovery a Spektrum opýta, ako to ten Ježiško všetko za jeden večer stihne po zemeguli obehať, mnohý rodič sa poriadne zapotí, aby neklamal a pred dieťaťom nevyzeral ako analfabet, čo neovláda fyziku.

Na pomoc mu prichádza konštruktér a vývojový inžinier vesmírnych technológií Larry Silverberg z University of North Carolina s výsledkami svojho šesťmesačného štipendijného programu na Santa's Workshop-North Pole Labs. Tak v prvom rade si treba uvedomiť, že Ježiško je v oblasti termodynamiky, aerodynamiky a materiálového inžinierstva ďaleko pred nami a používa technologické procesy a fyzikálne zákonitosti, ktoré my ovládame len teoreticky. Ak by už táto odpoveď dieťaťu nestačila, treba sa pustiť do detailov. 
Ľahkosť a pevnosť sánok 10-20-krát nižšiu, ako sú materiály na kozmických lodiach, dáva titánová zliatina s voštinovou nanoštrukúrou. Aerodynamická prispôsobivosť kapoty je riadená elektronicky čelnými laserovými senzormi, ktoré hľadajú optimálnu cestu s minimálnym odporom vzduchu. 
Dieťa bude tiež zaujímať, ako sa do takého malého vreca a sánok zmestí toľko darčekov, keď sa nezmestia ani jeho vlastné pod  jeden stromček. Vieme odpoveď. To malé vrece je vlastne reverzibilný termodynamický procesor, ktorý z miestnych emisií a odpadov dokáže pomocou elektromagnetického poľa otočiť termodynamické, chemické a fyzikálne procesy, a vyrobiť tak požadované darčeky na mieste. 
Dieťaťu bude asi najviac vŕtať hlavou, ako Ježiško obehne za jeden večer tých 80 miliónov domácností na vyše 500 miliónoch štvorcových kilometrov. Nestačí len akcelerácia sobieho záprahu pohonmi na princípe studenej fúzie, sánky sú vybavené aj oblakom relativity. Ježiško ním vie čas aj priestor zakriviť tak, aby mohol darčeky doručovať celé mesiace, i keď my ich dostaneme naraz. 
Po tomto výklade musí zmĺknuť aj najväčší popierač Ježiška a ak nie, nech si to podrobnejšie naštuduje na stránkach univerzity, v Science Daily alebo v češtine na Osel.cz. Aj keď, podľa mňa je jednoduchšie uveriť, že Ježiško má čarovnú moc a vie robiť zázraky ako to, že si po večeroch s Einsteinom tuninguje sánky prídavnými obláčikmi relativity. 


www.inzine.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite