Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kultúra 2009 - svet

.časopis .hudba

Bob Dylan
Čím už len môže prekvapiť 68-ročný Dylan? Napríklad albumom, ktorý takmer po štyridsiatich rokoch obsadí špice hitparád. Alebo stále prekvapujúcou „never-ending tour“ či vianočným albumom.
Bob Dylan už všeličo zažil a kadekoho šokoval. Napríklad keď v roku 1963 nahral album Freewheelin' Bob Dylan, stal sa „hlasom svojej generácie“ a vzápätí ten čestný titul odmietol. Keď k jeho menu dávali označenie „folkový spevák“, zavesil si na krk elektrickú gitaru. Keď sa v čase vrcholiacich protestov proti vojne vo Vietname stiahol do Nasville, kde spolu s hosťujúcim Johnym Cashom nahral apolitický country album, považovali ho za nezodpovedného, keď sa koncom sedemdesiatych rokov stal kresťanom a nahral tri proklamatívne kresťanské albumy, označovali ho za blázna.
Dylanov rok 2009 bol zvláštny a produktívny. Začiatkom roku vydal album Together Through Life. Okrem Koudelkovej fotky slovenských Cigánov na obale zaujal neobyčajne sviežimi pesničkami, z ktorých cítiť – v rovnakej miere – Dylanov muzikantský cit, stareckú múdrosť a detskú hravosť. Tých, ktorí to cítili, bolo veľa, a tak sa album dostal na prvé miesto hitparád v celej západnej Európe (u nás si ho všimli iba fajnšmekri a dylanológovia, hoci ani tých nie je málo).
Album Together Through Life sa ešte ani poriadne nedostal do obchodov a dôveryhodné zdroje priniesli neuveriteľnú správu: Dylan je znovu v štúdiu a nahráva „vianočný album“. Najprv sme si mysleli, že pôjde o platňu, ktorá vyjde na Vianoce, prípadne o platňu, ktorá bude obsahovať zašifrovanú vianočnú tématiku. Potom vysvitlo, že starý pán nahráva tie koledy a vianočné šlágre (O Little Town Of Bethlehem, I'll Be Home For Christmas, Must Be Santa, Silver Bells), ktoré za normálnych okolností – a aj to nedobrovoľne – počúvame len počas predvianočných nákupov v supermarketoch. Bol to ďalší Dylanov šok. Fanúšikovia to najprv považovali za zradu, no keď si album Christmas In The Heart vypočuli, museli uznať, že starý dobrý Dylan bol zase o krok pred nimi. Album je totiž skvelý. Nepredvídateľný Bob vyčíril zo zdanlivo gýčových pesničiek krásu a hĺbku. Myslel to vážne? Alebo to celé mal byť vtip? To nevie nikto okrem Dylana a jeho pár starých priateľov.
Lebo Dylan bol aj v roku 2009 Dylanom. To znamená, že absolvoval jedno veľké európske turné (kedy sa už nájde promotér, ktorý zorganizuje jeho koncert na Slovensku?), po ňom každoročnú šnúru po amerických futbalových a bejzbalových štadiónoch a koncom roka ešte obišiel niekoľko miest na severe USA a na juhu Kanady. Znamená to tiež, že nikto nevie, kde je. A keď sa niekde náhodou objaví, tak ho ľudia nespoznajú. Ako v apríli Liverpoole, kde sa spolu s ďalšími turistami zúčastnil exkurzie v rodnom dome Johna Lennona. Ako v júli v New Jersey, kde sa v jedno daždivé popoludnie prechádzal pri bývalom dome Brucea Springsteena a mladá policajtka ho odviedla na strážnicu, lebo si myslela, že ide o klienta niektorej z blízkych nemocníc. „Is it really you?“ spýtala sa ho policajtka, keď jej v hoteli ukázal vodičský preukaz. „Yes it's me, babe,“ odpovedal jej 68-ročný Dylan, ktorý prežil mimoriadne zaujímavý rok.
Michael Jackson
Michael nevydal tento rok album, ani nevystúpil na koncerte. Dokonca sa ani nepokúsil zmeniť farbu svojej pleti a nešokoval ani škandálom. Napriek tomu to bol tak trochu jeho rok. Najprv ohlásil sériu koncertov v Londýne a potom, 25. júna zomrel. A svet akoby sa na chvíľu zastavil. Takým veľkým fenoménom bol Michael Jackson.
Leonard Cohen
Kanadský spevák oslávil tento rok 75. narodeniny. A oslávil ich v skutočne veľkom štýle. S prvotriednou kapelou, s ktorou sme sa zoznámili na koncertnom dévedéčku z Londýna obišiel skoro všetky veľké európske mestá vrátane Bratislavy. Majster Leonard nám všetkým dal lekciu krásy, profesionality, pokory a džentlmenského správania. Leonard Cohen je stále veľký básnik a spevák. 
Herta Müller
Nobelovský výbor, ktorý sa výberom mierového laureáta zosmiešnil tak, že ho už ani so sebazaprením nemôžeme brať vážne si aspoň trochu vylepšil povesť udelením Nobelovej ceny za literatúru. Získala ju rumunská Nemka Herta Müller, statočná žena a spisovateľka, ktorá sa nepoddala tlaku komunistickej diktatúry. Už zostáva len čakať na slovenský alebo český preklad niektorej z jej kníh.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite