Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mediár

.časopis .médiá

Literárny škandál v Čechách! Tohoročnú prestížnu cenu Knižného klubu získala Lan Pham Thi, devätnásťročná Vietnamka narodená v Čechách za novelu z prostredia tamojšej vietnamskej komunity Bílej kůň, žlutej drak. Kritici, aktivisti i médiá nadšene tlieskali, iba kde-tu sa ozval hlas, že samotná novela bez prihliadnutia na exotickosť a mladosť autorky po literárnej stránke zasa až taká výnimočná nie je.

Pochybnosti silneli po tom, čo si autorka cenu osobne neprevzala a komunikovala naďalej len cez internet. V kultúrnej prílohe Práva vyšiel článok Zdenka Pavelku, ktorý z indícií v texte tipoval za autora skôr staršieho českého novinára ako mladučkú Vietnamku. Najmä však tvrdil, že viac ako o svedectvo zvnútra vietnamskej komunity tu ide o nie príliš vydarené predstavy Čecha o nej. Nebol od pravdy ďaleko. Aj vďaka Davidovi Žákovi, ktorý skončil na druhom mieste a bez odmeny, sa prevalilo, že skutočným autorom je Jan Cempírek, spisovateľ a cestovateľ z Českých Budějovíc.
Chcel vraj prísť s odhalením sám po Novom roku, mal v úmysle celý tento humbug okolo knihy publicisticky spracovať. Tvrdí, že kniha je zámerne znôškou českých názorových klišé o vietnamskej komunite, i keď na druhej strane zase tvrdí, že obsah knihy konzultoval s mnohými tunajšími Vietnamcami a tí mu potvrdili, že v nej nie sú vyslovené nezmysly. Sami Vietnamci knihu prijali rozporuplne, niektorí s nadšením, iní odmietavo, väčšina ľahostajne. Po odhalení totožnosti však mnohí dúfajú, že autor len kryje niekoho z ich vlastných radov.
V médiách zase riešia otázku, či sa tým znížila dôveryhodnosť poroty Knižného klubu. Tá však pri výbere nepozná skutočnú totožnosť autorov, je pripravená na rôzne mystifikácie a poučená podobnou skúsenosťou s románom z rómskej komunity od Martina Šmausa Děvčátko, rozdělej ohníček.
V krajinách, kde už vyrástla prvá generácia detí imigrantov, zrastených s novým jazykom, sa objavuje literárna tvorba, ktorá obohacuje tú domácu o nový rozmer. V Česku to na prvý pokus nevyšlo, ale možno im ten škandál pomôže pozornejšie odlišovať literárne talenty od exotickej senzácie.

www.inland.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite