Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Vakcíny
Ako sa už na Slovensku stalo dobrým zvykom, ani tender na dodávku očkovacej vakcíny proti novej chrípke sa nevyhol podozreniam a politike. Podľa denníka Pravda je slovenským zástupcom francúzskej firmy Sanofi Pasteur, ktorá ma vakcíny dodať, asistent poslanca za SNS Štefana Zelníka Vladimír Oleár. Pravda porovnala aj ceny, za ktoré vakcíny nakúpili susedné krajiny a tvrdí, že Slovensko za ne zaplatí najviac. Cena, ktorú zaplatíme za očkovaciu látku, je 7,6 eura. Česká republika kúpila vakcíny v cene približne 7 eur a Maďarsko za 4,2 eura. Na maďarský trh však vakcíny dodáva miestna firma Omnivest, ktorá Maďarom urobila špeciálnu cenu. Jej zástupcovia hovoria, že bežne sa cena pohybuje od siedmich eur. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že Slovensko kupuje vakcíny za jednu z najnižších cien v Európe a problém nevidí ani v tom, že s dodávateľskou firmou je prepojený asistent poslanca za vládnu stranu. „Štátne hmotné rezervy rokovali o zmluve priamo s majiteľmi daných firiem, ktoré prejavili záujem o takú zmluvu so štátom. Ministerstvo zdravotníctva zaujímajú vakcíny, účinnosť, cena a dosah,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.
Naopak, opozičná SDKÚ žiada zverejniť podmienky tendra a zmluvu s francúzskou firmou. „Ak minister zdravotníctva tvrdí, že sme kúpili najlacnejšie, asi nevie počítať,“ vyhlásil poslanec za Dzurindovu stranu a predseda zdravotníckeho výboru parlamentu Viliam Novotný. Na informácie o tom, že Sanofi Pasteur zastupuje asistent poslanca za Slovenskú národnú stranu Novotný reagoval vyjadrením, že sa len potvrdzujú jeho slová „že sa čakalo na podpis zmluvy s tou správnou firmou.“ Okrem toho tvrdí, že zmluva bola podpísaná neskoro a hoci počet chorých už prekročil číslo sedemsto, v krajine  nie je ani jedna vakcína.
Do očkovania sa však zatiaľ veľmi nehrnú ani lekári. Podľa informácií, ktoré sa objavili v médiách, sa zaočkovať chystá len menšia časť z nich. Oveľa viac ich trápi, že štát na nich hodil administrovanie celého očkovacieho procesu. Ambulancie a nemocnice budú musieť vybrané skupiny ľudí, ktorým štát zabezpečí očkovanie, o tejto skutočnosti písomne informovať. Lekárom sa nepáči, že sa zatiaľ vôbec nehovorí o tom, kto im zvýšené náklady na administratívu preplatí.
.jm

Mečiarovi sudcovia

Parlament volil nových disciplinárnych sudcov a aká to náhoda, zvolil presne tých desiatich, ktorých navrhol predseda HZDS Vladimír Mečiar. Z kandidátov, ktorých navrhli občianske organizácie a ktorých si osvojili niektorí opoziční poslanci, pochopiteľne, neuspel ani jeden. Vladimír Mečiar sa vplyvu v súdnictve jednoducho nechce vzdať.  
.jm

Vyhlásenie

Slovenský parlament prijal vyhlásenie, v ktorom sa hovorí, že rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva vo veci umiestňovania krížov v talianskych školách, „je v rozpore s kultúrnym dedičstvom a kresťanskou históriou Európy.“ Za návrh KDH hlasovali poslanci všetkých poslaneckých klubov, 20 poslancov za Smer sa hlasovania zdržalo. Opozičné návrhy inak parlamentom neprechádzajú.
.tg

Bude kontrola

Poslanci školského parlamentného výboru sa v januári chystajú na návštevu na Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka. Rektora univerzity Miroslava Mečára, ktorého v poslednom čase postihlo niekoľko škandálov s expresným štúdiom, navrhol akademický senát odvolať, konečné slovo však bude mať prezident Ivan Gašparovič, ktorý menuje a odvoláva rektorov. Rektor svoje odvolávanie spochybnil.
.tg

Automaty zostanú

Poslanci Rudolf Bauer a Pavol Minárik neuspeli so svojím návrhom vykázať hracie automaty a herne z miest s menej ako 50-tisíc obyvateľmi. Návrh, podľa ktorého by boli zakázané aj všetky herne, technické zariadenia obsluhované hráčmi a videohry vo vzdialenosti do dvesto metrov od škôl, školských zariadení, zariadení sociálnych služieb pre deti a mládež a ubytovní mládeže, neprešiel ani do druhého čítania.
.tg

Nový šéf

Po búrke na Slovenskom pozemkovom fonde v súvislosti s  kauzou vo Veľkej Lomnici, má už vláda náhradníkov za vyhodených úradníkov. Novým riaditeľom Fondu bude Ján Ilavský a jeho námestníkom Gabriel Sebők. Ilavský, nominant Smeru, doteraz sedel  v Dozornej rade štátnych Lesov SR. Či ich dozoroval dobre, je otázne, keďže za jeho pôsobenia v Dozornej rade sa v tomto štátnom podniku rozkrádalo drevo za milióny korún. Kauzou pozemkov sa už zaoberá Generálna prokuratúra.
.jr


Ján Figeľ/
Predseda KDH neuspel v súboji o kreslo podpredsedu Európskej ľudovej strany. Na zvolenie mu na kongrese chýbalo 24 hlasov. Podpredsedov sa volilo desať a Figeľ skončil jedenásty.  S kandidatúrou, naopak, uspel predseda maďarského FIDESZ-u Viktor Orbán.

Béla Bugár/
Strana Most-Híd si podľa jej predsedu Bélu Bugára nevie predstaviť spoluprácu so Smerom. Dôvodom je vytváranie korupčného prostredia súčasnou vládou. Most je podľa Bugára za vytvorenie alternatívy proti súčasnej vláde, ktorú môžu vytvoriť len opozičné demokratické strany.

Jozef Rydlo/
Poslanec za SNS sa stal na Univerzite Komenského obeťou vajíčkového útoku. Rydlo tvrdí, že nemá koho odsudzovať: „Sme v pluralitnej spoločnosti. Niekto hádže slová, niekto vajíčka.“ Tlačový tajomník SNS hovoril o zámernej diskreditácii, UK prípad nekomentovala.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite