Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti vo svete

.časopis .týždeň vo svete

Hluboko do kapsy
„Nikdy neměla zlost, když jsem hluboko do kapsy měl,“ tak nejako sprevádzal nesmrteľný evergreen Michala Tučného detstvo mnohých z nás. Neotrasiteľný pokoj „báječnej ženskej“ sa na českej politickej scéne teraz sotva nájde. Z parlamentného hlasovania vzišiel rozpočet, ktorého súčasťou je deficit vo výške asi 170 miliárd českých korún. Pritom pôvodná verzia rozpočtu rátala s úspornými opatreniami. Lenže sociálni demokrati ruku v ruke s komunistami eliminovali úsilie ministra financií Eduarda Janotu a v parlamente si na poslednú chvíľu presadili populistické navýšenie financií pre učiteľov, policajtov, hasičov, štátnych úradníkov či sociálne služby. Poslanci tak dostali na hlasovanie niečo celkom iné, než vláda zamýšľala.
Premiér Fischer napriek tomu vyzval poslancov, aby rozpočet aj v jeho zmenenej podobe podporili: „Zvážte, že alternatívou by bolo rozpočtové provizórium.“ Podporu ľavice by totiž úspornejšia verzia štátnych financií nezískala. A tak ODS podporila rozpočet tým, že na protest proti nemu odišla z parlamentu, a zostalo 114 prítomných poslancov, z ktorých 81 hlasovalo za.
Minister financií Eduard Janota to komentoval takto: „Keď na budúci rok v jeseni nebudú peniaze na dôchodky a zdravotníctvo, už to nebudeme riešiť my, ale ďalšia vláda.“ A rovno pripomenul, že môže podať demisiu, ktorou sa tak či onak už pred časom vyhrážal, ak by rozpočet v jeho verzii neprešiel.
Prezident Václav Klaus pokladá české verejné financie za „neudržateľné“ a rozpočet za „zúfalo zlý“, problém však podľa neho nie je možné uspokojivo riešiť, pretože v súčasnom českom volebnom systéme, kde nemôže vzniknúť silná väčšina, sa rozpočet stáva predmetom politických bojov. Klaus sa navyše o niečo neskôr vyjadril, že chce, aby Eduard Janota vo funkcii ministra financií zostal.
Vláda premiéra Fischera, od začiatku provizórna a núdzová, má problém, ktorý ju možno zbaví posledných zvyškov stability. Vysoký deficit je nepríjemný najmä teraz, keď sa viacero štátov potáca na hranici bankrotu. Kritici rozpočtu spomínajú odstrašujúci prípad Grékov či Maďarov. Zatiaľ to s Českom až také zlé nie je, ale nie je to ani dobré. V čase, keď by hospodárstvu najväčšmi pomohli úsporné opatrenia, sa takto zarába na budúce ťažkosti. Tie budú pre krajinu napokon omnoho závažnejšie ako osud jednej, tak či onak podenkovej vlády.
.mg

Deň ľudských práv

Na Kube si Deň ľudských práv pripomenuli demonštráciou proti komunistickej diktatúre v centre Havany. Zúčastnili sa na nej aj členky hnutia Damas en blanco (Ženy v bielom), príbuzné disidentov, ktorí boli zadržaní v roku 2003 a stále zostávajú za mrežami. Počas protestov vypukli zrážky medzi odporcami a prívržencami vlády Raúla Castra.
.mg

Vojna a mier

Nobelova cena je aj bremeno. Barack Obama si v Oslo pri preberaní ocenenia za mier, ktoré bolo dosť kontroverzné aj doteraz, rovno priznal, že by si ju väčšmi zaslúžili iní. Argumentoval tiež, že na dosiahnutie mieru je niekedy potrebná spravodlivá vojna, a to určite dráždilo pacifistov, ktorí by na podobné vety napríklad od Busha reagovali pobúrene.
.mg

Ďalší múr

Palestínčanov sa zrejme nebojí len Izrael, ale aj Egypt, ktorý začal budovať železný múr pozdĺž svojich hraníc s Gazou. Podľa izraelského denníka Haarec má desaťkilometrový múr obmedziť pašovanie cigariet, drog, zbraní i ľudí. Múr má byť hotový do poldruha roka. Egypt o svojom zámere verejne neinformoval. Podľa BBC pri výstavbe pomáhajú americkí armádni inžinieri.
.tg

Smutný rebríček

OECD zverejnila údaje, podľa ktorých najviac samovrážd páchajú Juhokórejčania (na 100-tisíc obyvateľov pripadá 21,5 samovrážd) a Maďari (21). Slovensko sa s 10,9 samovraždami na 100-tisíc obyvateľov umiestnilo tesne pod priemerom krajín OECD. V každej z 28 členských krajín, pre ktoré sú údaje dostupné, je výskyt samovrážd u mužov najmenej dvojnásobne vyšší ako u žien.
.tg

Španieli ako Gréci?

Agentúra Fitch zhoršila úverový rating Grécka a podobne ohodnotila agentúra Standard & Poor’s Španielsko. Tamojšia vláda sa ohradila, že nie sú na tom tak zle ako Gréci. Iste, rozpočtový schodok Španielska má byť v tomto „iba“ 10 % HDP a celkový štátny dlh by budúci rok mal byť „len“
67 %, oveľa menej ako 125 % Grécka. Hodnotitelia to však vidia inak. Dlh je dlh a porovnávať sa s ešte väčšími dlžníkmi nie je fér.
.jr


Angela Merkel/
Nemecká kancelárka chce vychovať bankový sektor prostredníctvom jednorazovej dane, aby ťažobu finančnej krízy neniesli len daňoví poplatníci. Angela Merkel pochválila britský plán na jednorazové zdanenie odmien bankárov, aby sa banky poučili z chýb, ale dodala, že lepšie by bolo globálne zdaniť finančné transakcie.

Adolf Hitler/
Znovu sa rozpútal spor o to, či sa pozostatky vodcu tretej ríše skutočne nachádzajú v Rusku. Vasilij Christoforov, ktorý vedie archív ruskej tajnej služby, tvrdí, že áno. Americkí vedci spochybnili identitu časti lebky, ktorú majú Rusi, tí sa hneď ohradili, že pravosť kostí je jednoznačná.

Mircea Geoana/
Rumunsko vstúpilo po voľbách do prezidentského chaosu. Víťazstvo oslavuje súčasný líder Traian Basescu, ale aj opozičný kandidát Mircea Geoana. Podľa opozície režírovala Basescovo víťazstvo tajná služba a Geoana požiadal ústavný súd o anuláciu výsledkov druhého kola volieb.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite