Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Slovenskí ministri a politici zatiaľ len utekajú pred nepríjemnými otázkami. Náš nobelovský prezidentský kandidát a zelený „vynálezca Internetu” Al Gore sa nekašle. Pred dvoma dňami mal v Chicagu podpisovanie svojej knižky.

 Jeden po druhom ho oslovili traja čitatelia, dožadujúc sa odpovede na teraz už priznané a dokázané falšovanie klimatických datasetov. (Na ich základe boli vypracované katastrofické správy, ktorými sa natunelovali do ozeleňovacieho priemyslu ťažké miliardy). Všetkých troch za použitia násilia urýchlene a bez odpovede odviedli vynálezcove algorily.
Gore však vo svetle udalostí náhle zrušil svoju plánovanú vedeckú prednášku na kodanskom summite, kde mal len za 1 200 dolárov na osobu objasňovať, že ak mu nedáme ešte viacej peňazí, za pár rokov nielen nebudú ľadové medvedíky, ale budeme všetci pod vodou. Mimochodom, toto skvelé stretnutie za účelom záchrany ľudstva vyprodukuje za pár dní toľko obávaného carbon footprintu ako Maroko za celý rok.
Napriek 250 miliónom zásahov na Google mainstream media buď celú aféru ignorujú, alebo sa jej zbavia nejakou nejapnou poznámkou. A pritom ide o obrovský škandál, ktorý ohrozuje nielen celú teóriu o ľudskom pôvode globálneho otepľovania, ale aj vedu ako takú. Vedecký postmodernizmus, ktorý okrem vzniku pôvabných a absurdných odvetví ako gender studies priniesol aj relativizáciu dokazovania a podriadenosť výskumných metód rovnako absurdným princípom „globálnej dôležitosti” totiž podkopáva dôveru ľudí vo vedu ako takú a nahráva najrozličnejším šarlatánom – od scientológov  až po zadubených kreacionistov, ktorí neváhajú osedlať dinosaura a píšu vedecké štúdie o duchoch.
Darmo je, keď zeleným tunelom začali pritekať peniažky, morálna, etická či vedecká integrita išla okamžite bokom a nastala neúprosná likvidácia oponentúry pomocou mechanizmu peer review aj ďalších nepríjemných metód. Vyše 30 000 vedcov – okamžite vyhlásených ekoteroristami za idiotov –  podpísalo petíciu pochybujúcu o ľudskom zavinení oteplenia – v kontraste k zhruba štyridsiatim, ktorí vzájomnými citáciami celú bublinu vytvorili. Aj tak je otázne, či škandál, zatiaľ pomerne slušne utajovaný, prinesie nejakú rovnováhu do oblasti, ktorá sa stala takou populárnou, módnou a mozgovymývacou.
Mediálne oblbnutý človek totiž nepochybuje, ak mu niečo tvrdí nielen vynálezca internetu, ale aj vedecké kapacity ako John Travolta, Harrison Ford či Tom Cruise, ktorí sa idú zblázniť od zelenosti. Čo na tom, že každý z nich vlastní flotilu veľkých súkromných lietadiel, ktoré po jednom lete zanechajú karbónovú stopu za pol Slovenska? Čo na tom, že sa na otepľovacom podvode priživia ešte aj slovenskí garážoví politici, ktorí nerozonajú ozónovú dieru od svojej podpredsedníčky...?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite