Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bola to Mečiarova akcia

.martin Hanus .časopis .týždeň doma

Po tom, čo sa zopakovala pozemková kauza z Veľkého Slavkova, premiér Fico opäť odvolal najvyšších predstaviteľov Pozemkového fondu. Aj tentoraz stál za kľúčovými odhaleniami aj redaktor SME a náš bývalý kolega Marek Vagovič, ktorý spolu s Tomom Nicholsonom vypátrali pozadie novej kauzy. Mareka sme sa pýtali, čo všetko za tým môže byť.

.celá kauza pôsobí až neuveriteľne drzo. Tí istí reštituenti z Michaloviec, ktorí pred dvoma rokmi dostali lukratívne pozemky pod Tatrami vo Veľkom Slavkove a následne ich predali firme GVM previazanej s Vladimírom Mečiarom, dostali opäť lukratívne pozemky pod Tatrami vo Veľkej Lomnici a v Starej Lesnej a opäť ich predali firme GVM s tými istými ľuďmi. Mohli Mečiarovi ľudia veriť, že nikto na to nepríde?
Oni sa tým netrápili. Firma GVM a Vladimír Mečiar jednoducho nemajú nijaké škrupule. Urobili to pred dvoma rokmi, teraz to len zopakovali. Mečiar už od 90. rokov robí všetko úplne „transparentne“, stačí si spomenúť na privatizáciu. 
.keby sa však na ten obchod prišlo v septembri, keď sa uskutočnil, premiér Fico by ho rýchlo zrušil, odvolal celý Pozemkový fond ako teraz, a firma GVM by obišla naprázdno ako pred dvoma rokmi. Prečo aspoň nezmenila názov?  
Áno, z ich strany to bol veľký risk a je škoda, že sme sa o tom dozvedeli neskôr. Vďaka tomu risku však prišli k veľkým peniazom. Jednoducho to skúsili a zdá sa, že im to vyšlo.
.na základe všetkého, čo o tom vieš, si dokážeš predstaviť, že to bola iba hra Mečiarových ľudí na Fonde a nikto zo Smeru o tom nemusel vedieť?
Advokát Milan Škultéty, ktorý zastupoval reštituentov, spolupracuje s vysokopostavenými členmi Smeru, napríklad s Martinom Glváčom (Glváč je štátnym tajomníkom na ministerstve výstavby a krajským šéfom strany v Bratislave – pozn. red.). Pôsobili spolu v advokátskej kancelárii, kde pracovala aj manželka premiéra Fica. Z tohto by sa dalo vyvodiť, že sa prevod udial s tichým súhlasom Smeru. Ale skôr si myslím, že to išlo primárne po línii HZDS a Vladimíra Mečiara. Mimochodom, firma GVM sídli vo Vyšných Ružbachoch pri Kežmarku, takže si myslím, že si najskôr niekoho podchytila v Michalovciach, kde mali reštituenti pôvodne dostať náhradné pozemky. Ak by do toho boli zaangažovaní aj členovia Rady SPF, bolo by v tom príliš veľa ľudí, čo je vždy riziko. 
.teda nevieš si predstaviť, že tie obchody na Pozemkovom fonde by boli dohodnuté medzi Mečiarom a Ficom v tom zmysle, že Mečiar mal voľnú ruku...?
Nechce sa mi to veriť, Fico by veľmi riskoval. On si je vedomý toho, že jeho voliči sú na takéto kradnutie citliví, lebo je to jasné a zrozumiteľné. Navyše, na Slovensku je neuspokojených asi 70-tisíc ľudí s nárokom na reštitúcie, a ak ich vynásobíme rodinnými príslušníkmi, ide naozaj o veľkú skupinu obyvateľstva. 
.celý kšeft sa však rozbehol v apríli a prvá zmluva bola podpísaná v septembri, čo bolo časové obdobie, keď Fico ničil ministrov zo SNS a naopak mal družné vzťahy s HZDS, s ktorým tvoril vo voľbách do VÚC krajské koalície...
 To je pravda, ale nemyslím si, že ich vzťahy mal vylepšiť tento obchod. Možno sa dohodli na iných kšeftoch, tu sa mi to nezdá. 
.v Rade SPF sedí viac ľudí zo Smeru. Za predpokladu, že pozorne čítajú zmluvy, ktoré im prídu na stôl, mohli podstatu tej reštitúcie odhaliť rýchlo, či nie?
Určite áno, ide z ich strany o veľkú nedôslednosť. V Rade sedeli aj členovia, ktorí boli do nej nominovaní až po Veľkom Slavkove, lenže boli tam aj ľudia za Smer, ktorí zažili Veľký Slavkov. Ak si nevšimli, že sa deje to isté, čo pred dvoma rokmi, išlo o veľké zlyhanie.
.mohli si to nevšimnúť? Čo vlastne oni videli na zmluve?
V prvom rade videli meno reštituentky Kataríny Ninitzovej, ktoré figurovalo už vo Veľkom Slavkove a ktoré bolo vtedy stále omieľané. A videli aj to, že jej nároky majú byť opäť uspokojené vo Vysokých Tatrách. Na základe mojich rozhovorov s členmi Rady si nemyslím, že nominanti Smeru, ako aj opozície to spravili vedome, skôr išlo o neuveriteľnú lajdáckosť. 
.prečo si to myslíš?
Na Rade, v ktorej sedeli aj opoziční zástupcovia, na to nikto neupozornil. Rokovanie Rady prebehlo tak, že každý člen dostal asi sto zmlúv, ale je fakt, že na preštudovanie mali dostatok času. Nechcem však o tom viac špekulovať.
.fico pred dvoma rokmi urobil veľký humbug, takmer padla koalícia a on vtedy vyhlasoval, že zrekonštruuje Fond a zmení celý systém, aby sa Veľký Slavkov nezopakoval. Dnes je jasné, že sa to nestalo. Nie je to v skutočnosti tak, že Fico vedome ponechal Fond v systéme, vďaka  ktorému si minimálne jeden koaličný partner môže slušne privyrobiť?
Keď si spomeniem, čo premiér hovoril pred dvoma rokmi o totálnej rekonštrukcii Fondu, zmene systému, vychádza mi z toho, že Fico opäť siahol po takom type riešenia, aký sa prejavuje aj v mnohých iných kauzách. Jednoducho hrá iba pre publikum. Rada fondu je totiž aj naďalej konštituovaná tak, že opozícia nemá reálnu kontrolnú úlohu, keďže môže byť prehlasovaná. Fico ďalej hovoril, že zmluvy sa budú zverejňovať na internete a všetko bude transparentné. Skutočnosť? Zverejňuje sa meno reštituenta, meno šéfa Fondu, námestníka, ktorý podpísal zmluvu a je tam tiež napísaná lokalita, v ktorej sa pozemky nachádzajú. Ale nie sú tam uvedené konkrétne parcely. Nedokážem tak zistiť, komu to reštituent predal, pretože nie je jasné, o aké parcely ide. Preto sme si museli vyžiadať zmluvy na základe infozákona od Pozemkového fondu, a zabralo veľa času, kým sme ich dostali. Navyše, koalícia presadila, že sám reštituent si môže vybrať pozemky, o ktoré má záujem, čo vytvára priestor na špekulácie a rôzne skupiny... Fico dnes hovorí, že zlyhali ľudia. Áno, ale aj preto, že v skutočnosti nezmenil systém. Jediným dobrým riešením je nevydávať pozemky, ale vyplácať reštituentom peniaze, na čo má Fond dosť peňazí.
.z toho vyplýva, že keby ste ako novinári nedostali tip od svojho zdroja, tak sami na to nemáte šancu prísť?
Možno by sa dalo na to prísť, ale trvalo by to oveľa dlhšie. Okrem toho sme mali šťastie, že nám prevod potvrdili sami reštituenti aj firma GVM. 
.inak povedané, Ficovi vôbec neprekážalo, že systém nezmenil, lebo mu úplne vyhovuje. Vedel, že keď aj vypukne nejaký škandál, on bude môcť opäť zakročiť ako spasiteľ...
Ale nemyslím si, že s tým kalkuloval. Je zaujímavé, že keď sme mu poslali otázky k tejto kauze ešte niekoľko dní pred zverejnením, nijako nereagoval. Zrejme vyčkával, čo z toho spravíme. A potom, hoci bol chorý, hneď zakroči1, čo jeho voliči určite ocenia. 
.je pozoruhodné, že reštituenti dostali pred dvoma rokmi od firmy GVM peniaze za predaj pozemkov, pričom GVM tie pozemky po zásahu štátu nedostala. Reštituenti tak dlhovali peniaze GVM, ktorá ich nežiadala späť, ale vyčkávala, kým reštituenti z Michaloviec nedostanú zas nejaké pozemky pod Tatrami. Oni si to teda celý čas plánovali? 
Určite áno. Už pri Veľkom Slavkove bola medzi reštituentmi a GVM uzatvorená zmluva o budúcej zmluve. Je zjavné, že boli v kontakte a GVM nerobila nič iné, len čakala, kým sa opäť začne s reštitúciami a od prvého momentu, teda 1. apríla 2009, keď sa pozemky začali vydávať podľa nového nariadenia vlády, chodil advokát Škultéty na Fond a vybavoval príslušné papiere. V najkratšom možnom termíne sa teda opäť dostali k lukratívnym pozemkom, takže to muselo byť dobre pripravené. O mnohom svedčí aj to, že spolumajiteľ firmy GVM hovorí, že s reštituentmi komunikovali až osem rokov, ale dostať sa k pozemkom sa im, dokonca dvakrát, podarilo až teraz, keď je vo vláde Mečiarovo HZDS. 
.denník Pravda priniesol informáciu, že do tej reštitúcie videl aj momentálne najznámejší Ficov bratranec Jaroslav Rybanský. Aká je jeho pozícia na Fonde?
Je šéfom reštitučného oddelenia a tá zmluva mu určite prešla cez ruky. 
.on je teda prvým človekom v bratislavskom ústredí, ktorý mal v rukách zmluvu s nárokom reštituentov z Michaloviec na pozemky pod Tatrami?
Je to pravdepodobné. Pokiaľ viem, jeho úlohou je kontrolovať nároky reštituentov po právnej, vecnej a formálnej stránke, či v spise náhodou niečo nechýba. Potom to posúva vedeniu, ale on sám nemá rozhodovaciu právomoc, je len úradník. Minimálne si však mohol všimnúť to, čo si nevšimla ani Rada, že ide o tých istých reštituentov, ktorí figurovali v kauze Veľkého Slavkova.
.na tom je zaujímavé, že bratranec tam prišiel po rekonštrukcii Fondu...
...áno, a zrejme mal dohliadnuť, aby sa nič také nestalo. 
.náhoda, že si tiež nič nevšimol?
Neviem, nechcem o tom špekulovať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite