Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zlodejina

.peter Schutz .časopis

Ak prvý pozemkový škandál pred dvoma rokmi pripomenul najmä to, že Mečiar zostane vždy Mečiarom, druhý pozemkový škandál vydal významné svedectvo, kto je Robert Fico.

Aj časť informovanejšej verejnosti podliehala až doteraz obrazu, že predseda vlády síce má vedomosť o korupčných sieťach a ich pôsobení naprieč politickým systémom všeobecne, avšak osobne sa v ničom konkrétnom nevezie. Ak špinavosti kryje, tak len z núdze, aby udržiaval vládnutie, keďže na zrastení s biznisom stojí jeho „ľavicová“ moc.
To bola domnienka. Skutočnosť, že do Pozemkového fondu dosadil či nechal dosadiť aj príbuzenstvo, však tentoraz ukazuje nielen na rodinkárstvo, ale aj čosi horšie: Fico jednoducho nemohol nevedieť, že fond sa dopustil tej istej špekulácie, ktorá pred dvoma rokmi spustila najväčší koaličný škandál a stála hlavu ministra. Dá sa iste vymýšľať, že Fico sa so sesternicami a bratrancami nestýka. A môže byť sprístupnená aj verzia, že o Miroslavovi Mihalíkovi síce vedel, že v minulosti bol nominantom KDH, ale ušlo mu, že je v súčasnosti manželom jeho sesternice. Dá sa vymýšľať čokoľvek. Avšak zo situácie, keď na Fonde sedeli dvaja jeho rodinní príslušníci, z nich jeden v najvyššej funkcii, a druhý ako šéf odboru reštitúcií, niet výhovorky, ktorá by neznela absurdne. Uveriť, že dvaja členovia príbuzenstva na najzodpovednejších postoch vôbec nevedeli o novej reštitúcii s koncovkou v GVM Milana Bališa, alebo vedeli, ale o tom s premiérom nehovorili, nemôže nikto.
Treba jasne vidieť jedno: šéfovia Fondu azda nemôžu ustriehnuť každú reštitúciu, avšak skutočnosť, že práve „tatranský“ model aj s GVM na konci spôsobil ich nástup, fakticky vylučuje, že by pri recidíve šlo o nedbanlivosť. Podozrenie, že premiér bol o malej domov pre GVM informovaný, len umocňuje, že aj po prasknutí kauzy a veľkých rečiach o „úplnom zlyhaní“ orgánov Fondu stále zatajoval príbuzenský pomer k Mihalíkovi.
Na záhadu, prečo riskoval takéto blamáže, leží odpoveď v politicko-ekonomickom podsvetí, ktoré si vodí na motúze ešte aj najsilnejšieho muža štátu. Čo by premiérovi hrozilo, čím by bol vydierateľný, keby v tichosti prikázal zrušiť túto „reštitúciu“? Krik, že v SPF „zlyhali koalícia i opozícia“, keďže tá mala v orgánoch dvoch ľudí, je hra na slepú babu s ľuďmi, ktorým ešte nedošlo, že v systéme verejného prerozdeľovania nastavenom na korupciu je úplne jedno, koľko „červených“ a „modrých“ je v orgánoch. Opozícia súhlasila, že bude robiť štafáž, lebo tušila vlastné výhody. Lepšie je zúčastniť sa na delení v menšinovej pozícii, ako nemať nič...
Kto si myslí, že GVM je jediná reštitúcia tohto typu, je kráľ optimistov. Je iba najviditeľnejšia, aktéri sú  v nej najsledovanejší, preto je škandálom. Pod povrchom však zostávajú desiatky iných, na ktoré sa nikdy nepríde. Len za reštituentmi, ktorí mali mať už roky vybavené svoje nároky, budú naďalej chodiť čudní advokáti s lákavými ponukami...
Keďže je jasné, že „totálna rekonštrukcia“ SPF spred dvoch rokov bola Ficovým výmyslom od prvej mimoriadnej tlačovky až po tretie čítanie v NR SR, dá sa povedať, že jeho politická zodpovednosť na čerstvej „zlodejine“ sa dotýka hviezd. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite