Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis

Bol to taký zvláštny pocit. Išli sme s Jakubom, ktorý vtedy mohol mať asi osem rokov, do Álp. Respektíve do takého alpského predhoria, do Simmeringu, ktorý okrem toho, že je svetovo preslávený tamojšou horskou železnicou, je aj pekným lyžiarskym strediskom.

Okolité hory dosahujú výšku českej Snežky, teda pre nás Čechov dosť vysoko. A z Bratislavy, kde som vtedy väčšinu času pobýval, to bolo nejakých sto kilometrov, teda čo by kameňom dohodil.
Všetko bolo v poriadku, špičková zjazdovka, úžasná cvičebná lúčka, kde sa Jakub naučil za deň lyžovať a ja som za ten istý čas zistil, že na snowboarde v živote jazdiť nebudem. K tomu ako bonus nádherná sánkarská dráha, taká pre deti, s tunelom ako funiacim a blikajúcim drakom, snehu dosť.
Len to meno. Rodinný hotelík neďaleko zjazdovky, v ktorom sme bývali, sa totiž volal Plesnivec alpínsky. „Edelweiss“. A mne sa prepojilo meno tejto peknej horskej kvetiny s rovnomennou jednotkou SS, ktorá povraždila na konci vojny obyvateľov osád Ostrý Grúň a Kľak. Rozprával som to vtedy pri večeri Jakubovi, ktorý sa potom logicky spýtal, či nie sú postarší majitelia hotela tiež nacisti, a mal z toho hororové sny.
Postupom času som zistil, že ísť do Álp a chcieť sa názvu „Edelweiss“ vyhnúť sa takmer nedá. V lete ma ubytovali vo Vorarlbergsku v nádherne bielej, moderne štylizovanej izbe s ultramoderným nábytkom – s názvom „Edelweiss“. A keď som pred niekoľkými týždňami býval pod Stubaiským ľadovcom, tak sa štvorhviezdičkový hotel s milou obsluhou, navyše čiastočne zo Slovenska, volal, ako inak, „Edelweiss“.
S pekným plesnivcom prišli aj malí prírodovedci z Trutnova, ktorí si ten kvietok vybrali ako znak svojho oddielu. Hľadali na internete nejaký naozaj pekný a najviac sa im páčil vyšívaný plesnivec na čiernej nášivke. A tak si ho dali na svoju internetovú stránku. Lenže pekná výšivka, ktorá bola v znaku niekoľko rokov, je presne tá, ktorú na svojich uniformách mali ako znak jednotky práve príslušníci jednotky SS Edelweiss. Milých prírodovedcov, ktorí majú medzi vedúcimi aj jedného policajta, niekto „bonzol“ až teraz. Po tom, čo českými novinami prebehla aféra s nášivkami divízií SS, ktoré si na svoje prilby dali dvaja vojaci elitných jednotiek českej armády pôsobiacej v Afganistane. Tí na rozdiel od malých prírodovedcov podľa všetkého veľmi dobre vedeli, čo činia. A boli preto po práve z armády vyhodení.
Prírodovedci z Trutnova len zmenili znak oddielu a dali si tam trochu menej pekný, ale zato jednoznačne nenacistický obrázok plesnivca.
Celá „plesnivcová“ kauza núti na zamyslenie. Jedna z kľúčových jednotiek SS, ktorá navyše pôsobila na území Čiech a Moravy, mala vo svojom znaku „jeleňa“. Ten má v znaku pätina hostincov v Čechách, na zjednodušenej verzii na jedálnom lístku vyzerá, akoby bola zo znaku jednotky SS obkreslená. Ak to náhodou nebolo naopak.
Čakajú nás však väčšie problémy. V Poľsku, po pobaltských krajinách a Maďarsku, už čoskoro vstúpi do platnosti zákaz komunistických symbolov, ktorý pod hrozbou dvoch rokov väzenia zakáže kosáky a kladivá aj tričká s Che Guevarom. No vy na Slovensku sa toho báť nemusíte. Komunista Fico rozhodne symboly komunizmu zakazovať nebude.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite