Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár

.elena Akácsová .časopis .médiá

A slovom roka 2009 sa stáva sloveso UNFRIEND! Teda odpriateliť sa. Aspoň podľa tvorcov New Oxford American Dictionary. Koncom roka vždy vyhlasujú víťazné slovo, ktoré je nielen mimoriadne frekventované, ale ktoré má aj potenciál prežiť prvú módnu vlnu a dostať sa do bežného jazyka.

Navyše by to malo byť aj slovo, ktoré má „lex-appeal“ – teda akúsi lexikálnu zaujímavosť. V tomto prípade je to fakt, že v angličtine sa podľa lexikografky Christiny Lindbergovej predpona „un“ používa najmä pri prídavných menách, i keď pár takto tvorených slovies by sa tiež našlo. Zaujímavejšie je však to, že neexistuje sloveso – friend, minimálne od 17. storočia nie. O mimoriadne rozšírenie slovesa „unfriend“ sa zaslúžil Facebook. Niet sa čo diviť. Priateľom sa tu môže stať ktokoľvek s kýmkoľvek na pár klikov. Ale ako to už býva, ľahko prišiel, ľahko odišiel, a tak po neuváženom hromadnom priatelíčkovaní nastáva teraz masové odpriatelíčkovanie.
Smutná vizitka roka, ale keď sa človek pozrie na ďalšie slová, čo boli v nominácii, obraz to nijako nevylepšuje. Okrem množstva novotvarov zložených zo slova Obama (Obamanomics, Obamarama, Obamasty, Obamamessiah...) alebo Twitter, je to napríklad birther – šíriteľ konšpiračnej teórie o falošnom Obamovom rodnom liste; intexticated –  nesústredenosť šoféra, ktorý posiela počas jazdy smsky; sexting – posielanie explicitných sexuálnych obrázkov a textov mobilom; zombie bank – banka, ktorej pasíva prevyšujú aktíva, ale ktorú ďalej držia pri živote vládne dotácie; choice mom – osoba, ktorá sa rozhodla byť slobodnou matkou; deleb – mŕtva celebrita; funemployed – nezamestnaný, ktorý si voľný čas poriadne užíva, skúma neobjavené možnosti svojho života, pokiaľ sa neobjaví nové zaujímavé zamestnanie.
V minulom roku vyhralo slovo hypermiling – šetrné jazdenie autom tak, aby na jeden galón benzínu prešiel vodič čo najviac míľ, rok predtým locavore – človek, ktorý konzumuje lokálne vyprodukované potraviny. Aj tento rok boli v nominácii ecotown a brown/green state, ale nevyhrali.
Nuž zdá sa, že kríza z nášho života vytláča nielen povrchné priateľské vzťahy ale aj rôzne pseudo ekologické hnutia. Dúfam, že nastáva čas skutočných priateľstiev a rozumného šetrenia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite