Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa ešte na Slovensku podnikať?

.jozef Ryník .časopis .týždeň v ekonomike

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) opäť zverejnila Index podnikateľského prostredia, ktorý pravidelne zostavuje. Od júla do konca septembra index spadol na 101,4 bodu. Ide o najnižšiu hodnotu ukazovateľa od polovice roka 2001. Index klesá nepretržite od leta 2006, keď sa k vláde dostala dnešná koalícia na čele so Smerom.

Je to náhoda, dôsledok ekonomickej krízy či zlomyseľnosť Podnikateľslek aliancie, ktorá chce poškodzovať túto vládnu koalíciu? Nie, je to bohužiaľ realita. O zhoršovaní podnikateľského prostredia hovoria neoficiálne viacerí podnikatelia na Slovensku, ale aj zahraniční investori.
Podľa PAS  je príčin zhoršenia podmienok pre podnikanie viacero. Jednak je to hospodárska kríza a spôsob boja tejto vlády proti nej, ale za zhoršenie môžu najmä nové bariéry v podnikaní. Spomeniem iba najokatejšie prechmaty. Určite podnikaniu v zdravotníctve nepomohol zákon, ktorý zakazuje zdravotným poiťovniam používať zisk podľa vlastného uváženia. Jedna poiťovňa kvôli tomuto zákonu z trhu už odišla, iné sa spájajú. Navyše ich akcionári napadli Slovensko za tento zákon na medzinárodnom arbitrážnom súde. Ak tento spor Slovensko prehrá môže nás to stáť stovky miliónov eur. To, že tento zákon obmedzuje voľný pohyb kapitálu je takmer isté.
Podnikatelia sa tiež sťažujú najmä na katastrofálnu vymožiteľnosť práva. Pri hlbšom pohľade na naše súdnictvo sa niet čo čudovať.  Firmy kritizujú najmä neistotu, ktorá plynie z dĺžky súdnych sporov, úroveň korupcie a nedostatočnú kompetentnosť a nestrannosť sudcov. Ak sa pozrieme na vedúce postavy, ktoré teraz v súdnictve vládnu k zlepšeniu situácie sa v blízkej budúcnosti neschyľuje. Medzi firmami sa zhoršili aj názory na efektívnosť hospodárenia štátu, prístup k štátnej pomoci či uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom. Aj tu existujú rovní a rovnejší. Sociálne podniky či firmy blízke vládnym stranám majú výdatnú žatvu štátnych zákaziek či štedrej štátnej pomoci.
Veľmi negatívne firmy hodnotia aj odvodovú legislatívu a nízka zrozumiteľnosť a stálosť právnych predpisov. Ak sú sociálne a zdravotné odvody také vysoké, že sa im radšej oplatí riskovať a zamestnávať ľudí na čierno nie je všetko v poriadku. Prísne pokuty za zamestnávanie na čierno, ktoré teraz chce vláda zaviesť riešia iba následky a nie príčiny tohto javu.
Ale aby sa nezdalo, že podnikatelia sú veční nespokojenci a iba sa sťažujú našli v slovenskom hospodárstve aj pozitívne prvky. Oceňujú najmä stálosť a predvídateľnosť hodnoty výmenného kurzu eura. Pozdávala sa im tiež kvalita a dostupnosť výrobných vstupov a pracovnej sily. Kvôli kríze a prepúšťaniu totiž na trhu pribudlo voľných, ale kvalitných zamestnancov. Podniky si napokon pochvaľovali tiež stabilitu cien. Napriek hrozbám inflácie po zavedení eura či deflácie kvôli kríze sa zatiaľ nič výrazné nedeje.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite