Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Sociálni podnikatelia
Kontrolóri z Európskej komisie prišli na Slovensko kontrolovať, ako sa narábalo s európskymi peniazmi vo výške 26,5 milióna eur pri financovaní ôsmich pilotných sociálnych podnikov. Tie sa nazývajú sociálne nie preto, že je to slovo populárne u tejto vládnej koalície, ale preto, že mali zamestnávať znevýhodnených nezamestnaných ľudí, ktorí majú iba malú šancu zamestnať sa v bežných firmách. Niektoré to aj robia, ale viac ako tejto bohabojnej činnosti sa venovali čerpaniu európskych peňazí, na ktoré pravdepodobne nemali nárok. Ako upozornil Miroslav Beblavý z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť, (SGI) nariadenie Európskej komisie dovoľuje takéto podniky dotovať zo štátu iba v obmedzenej miere. Napríklad na podporu zamestnanosti môže ísť z európskych peňazí iba 50 percent z ceny pracovného miesta. Pri nákupe techniky sú limity nastavené na 15  až 20 percent. Sociálne podniky však dostávali od štátu pomoc vo výške až 95 percent všetkých nákladov. Navyše by mali dostávať pomoc iba rok, ale náš štát ich chce dotovať až dva a pol roka.
Sociálne podniky sú deklarované ako neziskové organizácie. Namiesto neziskovej činnosti sa osem zo siedmich týchto podnikov venujú normálnej podnikateľskej činnosti. Podľa zistení SGI vyrábajú brikety, palety či poskytujú dopravné služby. Ak kontrolóri zistia, že podniky poberali štátnu pomoc na podnikateľskú činnosť neoprávnene, Slovensku hrozí, že Európska komisia nám tie peniaze nepreplatí.  Štát  ich tak bude musieť zaplatiť zo svojho, teda z nášho vrecka.  
Kto pozná, ako funguje trhová ekonomika, vie, že dotované a privilegované sociálne podniky nivočia konkurenciu na trhu, pretože s dotáciami sa podniká ľahšie. Bez podpory by tieto firmy zrejme vo voľnej súťaži neprežili. Spojenie „sociálni podnikatelia“ môže znieť ako antagonizmus, ale socialisti vo vládnych stranách tomu spojeniu veria alebo sa aspoň tvária, že mu veria.  Prekvapivé nie je ani to, že väčšinu z týchto sociálnych podnikov zakladali ľudia blízki vládnym stranám Smer. Okrem tejto nadštandartnej pomoci sú sociálne podniky namočené aj v manipulovaní verejného obstarávania. Tendre, ktoré vyhlasovali napríklad na vzdelávanie svojich zamestnancov, vyhrávali na počudovanie opäť firmy prepojené na strany vládnej koalície.
 .jr

Šefčovič podpredsedom EK

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič bude mať v Európskej komisii na starosti medziinštitucionálne vzťahy a administratívu. Zároveň bude podpredsedom EK. Komisiu ešte musí schváliť Európsky parlament na základe vypočutia jej členov. Robert Fico bol touto správou nadšený a považuje za úspech, že šéf eurokomisie vybral slovenského eurokomisára na najvýznamnejšiu podpredsednícku stoličku.
.eč, SITA

Zrušený rozsudok

Senát Najvyššieho súdu zrušil v celom rozsahu rozsudok, podľa ktorého si mal bývalý starosta bratislavskej mestskej časti Rača Pavol Bielik odpykať päťročný trest za korupciu. Špeciálny súd v roku 2007 uznal Bielika vinným za to, že si údajne v roku 2004 od istého podnikateľa vyžiadal úplatok. Celou kauzou sa bude musieť nanovo zaoberať Špecializovaný trestný súd.
.jm

Žurnál končí

Pred Vianocami má vyjsť posledné číslo týždenníka Žurnál. Vydavateľstvo TV Tip oznámilo, že pozícia týždenníka „bola v súčasnej ekonomickej situácii na slovenskom mediálnom a reklamnom trhu z dôvodu prepadu inzertných príjmov zložitá. Týždenník Žurnál si našiel svojich priaznivcov a verných čitateľov, ktorým bude chýbať. Zákony trhu sú však neúprosné.“ Žurnál vychádzal od marca 2007.
.tg

Rozpočet STV neprešiel

Rada STV neschválila rozpočet verejnoprávnej televízie ani jej programový koncept na rok 2010. Rada žiada rozpočet dopracovať, nejasné je napríklad to, aké programy chce STV vyrobiť za peniaze, ktoré získa od štátu na pôvodnú tvorbu. Členovia rady mali výhrady aj k  množstvu repríz. STV by chcela priniesť programy ako Eurogala, Eurosong a začne pripravovať aj projekt Najväčší Slovák.
.eč

Obchod so zbraňami?

Slovenská polícia spravila raziu v byte a vo firme Libanonca Daniho Nemra Tarrafa, ktorého predtým zatkli vo Filadelfii a obvinili z pokusu o pašovanie 10-tisíc samopalov a stovky rakiet na Blízky východ. Ako uvádza SME, zatknutý Tarraf v júli tohto roku údajne zaplatil dvadsaťtisíc dolárov ako preddavok na zbrane tajnému agentovi FBI, ktorý sa na Slovensku vydával za obchodníka so zbraňami. S agentom Tarrafova skupina obchodovala už od roku 2007.
.tg


Ivan Gašparovič/
Prezident opäť raz demonštroval svoju nezávislosť a podpísal zákon, podľa ktorého bude môcť vláda do konca roku 2010 zoštátniť súkromnú firmu v konkurze. Stačí, ak sa rozhodne, že patrí medzi strategické podniky. Voči zákonu mali výhrady zamestnávatelia aj odborári.

Renáta Zmajkovičová/
Poslankyňa za SMER Renáta Zmajkovičová nepovažuje osem strán, ktoré odpísala do svojej diplomovky zo zákona o rokovacom poriadku NR SR za plagiát. Rovnaký názor má aj vedenie Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bella, ktoré hovorí o technickej chybe.

Dušan Jarjabek/
po tom, čo manažment STV na jeden mesiac z finančných dôvodov zastavil vysielanie Reportérov, vyjadril sa Dušan Jarjabek, poslanec a člen Rady STV za Smer, že jemu sa tá relácia páčila a je škoda, že bude na obrazovkách chýbať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite