Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

José Barroso Druhý
Menovaný a hlavami 27 štátov potvrdený šéf komisie José Manuel Barroso predstavil minulý týždeň návrh svojej komisie. Ako to už v Bruseli chodí, silní potvrdili silu, slabí sa tešia, že sedia pri stole a tých niekoľko výrazných individualít, ktoré zastávajú dôležitejšie posty ako zodpovedá postaveniu ich krajiny, sú natoľko lojálne voči Bruselu a predsedovi Barrosovi, že žiadne riziko nehrozí.
Nehovorme chvíľu o tom, čo už vieme (Barroso, Šefčovič) a venujme sa zvyšku. Nemci za  najdôležitejšiu tému najbližších piatich rokov považujú energetiku, ľudovec Günther Oettinger sa preto stane jej komisárom. Navonok sa to prezentuje ako záujem o zelené témy, realita však bude najmä o plynovode Nabucco a vzťahoch s Ruskom. Treba pripomenúť,  že Nemci nepodporovali financovanie Nabucca z rozpočtu EÚ a s Ruskom ich spája bilaterálna zmluva, ktorá obchádza všetkých spojencov z EÚ. Okrem iného je to aj dôkaz, aké nerealistické boli očakávania Roberta Fica, ktorý súperil o post energetiky s Angelou Merkel. Francúzi si postrážia trh, pretože Michel Barnier bude komisárom pre vnútorný trh a služby, pre liberalizáciu Únie najcitlivejší post. Znamená to posun doľava a zvýšené riziko pre menšie, najmä stredoeurópske krajiny. Vyvažovať ho má španielsky socialista Joaquín Almunia, na „ministerstve pre súťaživosť“. Angličania budú mať v osobe nevýraznej a Bruselu poslušnej Catherine Ashton ministerku zahraničných vecí (viac v téme čísla) a nové „lisabonské“ posty – vnútro a spravodlivosť – dostali Švédi a Luxemburčania. Takže dvom na ľavicový aktivizmus najcitlivejším postom budú veliť komisári z euronadšených krajín, kde nie je rozdiel medzi ľavicou a pravicou: Cecilia Malmström a Viviane Reding.
Fakt, že Česi budú zodpovední za rozširovanie, v podstate znamená, že Turci do Únie nevstúpia a Chorváti so Srbmi to budú mať ťažké, ale budú mať rozumného spojenca. Francúzi potvrdili svoj vplyv ešte tým, že si ustrážili aj post poľnohospodárstva – povedie ho spriaznený Rumun Dacian Ciolos. Belgičania, ktorí majú už prezidenta EÚ, nemali nárok v podstate na nič, získali preto obchod, teda tému, ktorá sa týka skôr sveta než Únie. Poliaci budú mať na starosti rozpočet – to znamená, že Janusz Lewandowski bude najlepšie vedieť, na čo všetko nie sú zdroje.
Ako to zhrnúť? Silné krajiny majú moc a slabé vieru, že Únia ich ochráni.
.jd

Strelec v Pécsi

Maďarsko prvý raz zažilo šok, keď študent školy strieľal na spolužiakov. Dvadsaťtriročný študent farmácie z univerzity v Pécsi si priniesol legálne držanú zbraň a spustil paľbu okolo seba. Zabil 19-ročného spolužiaka a tri ďalšie osoby vážne zranil. Po zločine najskôr utiekol, ale len na kliniku, kde už ošetrovali zranených. Potom zatelefonoval na políciu a vzdal sa jej. Predpokladá sa, že mal osobné motívy.
.mg

Kresťania v akcii

Manhattanskú deklaráciu, dokument s podnadpisom volajúcim po kresťanskom svedomí, ktorú v USA predložili prominentní evanjelikálni a katolícki intelektuáli, podpísalo za týždeň takmer 200-tisíc ľudí. Výzva pripomína, že pre kresťanov existujú hodnoty, o ktorých sa nevyjednáva: ochrana života, definícia manželstva, náboženská sloboda a právo na výhradu vo svedomí.
.jd

Rockstar?

Kým časopis Rolling Stone talianskeho premiéra ironicky označil za najväčšiu rockovú hviezdu – pretože si údajne najbujarejšie užíval –, jeho manželka, ktorá žiada o rozvod, robí, čo manželky rockových hviezd tiež robia. Od muža, ktorý bude čoskoro jej ex, žiada vyrovnanie v hodnote 43 miliónov eur. Ak už toto nezacementuje Berluscovu povesť supermacha, tak čo potom?
.mg

Diaľnice po čínsky

Na Slovensku znie kritika, že diaľnice nás zadlžia na niekoľko desaťročí. V Poľsku sa šetrí. Tendre na dva úseky diaľnice tam vyhrala čínska firma, ktorá ponúkla cenu o polovicu nižšiu, a to ešte európski konkurenti v snahe vyrovnať sa Číňanom znížili ceny o 40 percent. Či budú cesty stavať lacní čínski robotníci a ako dlho diaľnice vydržia, jasné nie je.
.jr

Hviezdy von!

Kým na Slovensku sa exkomunistom darí nielen v oblekoch, ale ich ideológia prežíva aj v absurdne príťažlivej podobe nosenej na imidžových tričkách, Poľsko sa pridáva ku krajinám, ktoré zakazujú používanie komunistických symbolov. Zákon to nie je dokonalý a vyvoláva rôzne reakcie – od pobúrenia ľavice po pravicové obavy o slobodu vyjadrenia. Jedno je však isté: spoločnosť, ktorá prizná, že komunizmus je rovnaké zlo ako fašizmus, si tým určite nepoškodí.
.mg


Gordon Bajnai/

Maďarský premiér predpovedal tvrdý budúci rok a takmer vojnové hospodárenie. Povedal, že za zlú ekonomickú situáciu v Maďarsku môžu politici, ktorí nedbali na záujmy krajiny. Maďarsko si podľa Bajnaia musí odvyknúť od „drogy neobmedzeného čerpania úverov“.

Širin Ebadi/
Irán zhabal obsah bankovej schránky nositeľky Nobelovej ceny za mier Širin Ebadi. Zo schránky vzali ešte aj medailu, ktorá je súčasťou ocenenia. Laureátkini priatelia tvrdia, že Irán zmrazil jej účty. Ebadi opustila Irán po júnových prezidentských voľbách.  

Joe Lieberman/
Čierna ovca demokratov, ľavicou nenávidený senátor a exkandidát na viceprezidenta je na koni. Vzhľadom na tesnú väčšinu jeho strany práve jeho hlas rozhodne o reforme zdravotného poistenia, kľúčovej agende Obamu. Demokrati sa hnevajú aj boja.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite